Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Jag menar ett minoritetsstyre

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till Peter Söderström (S).

Replik: Hur menar Sjöstedt (L)?

Peter Söderström (S) frågar mig hur jag menar med att ”Det fanns trots allt en möjlighet till ett historiskt maktskifte”, som respekterade åtminstone Liberalernas vallöfte att inte ha någon valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna. Peter ställer siffrorna 23 (S, V och MP) mot 16 (Alliansen) eller 19 (Alliansen och Arvikapartiet) och påpekar att den första siffran är högre än de två sista.

Jag kan räkna. Jag vet dessutom att Peter är väl medveten om att 23 mandat inte innebär någon majoritet i kommunfullmäktige, för det krävs minst 25 mandat. Det var trots allt därför Peter sade att ”Det är jättekul att få ihop en majoritet i kommunfullmäktige”, efter att Socialdemokraterna var de första att avslöja Centerpartiets vägval för oss övriga kommuninvånare. Till och med innan Centerpartiet själva berättade om det för någon.

I många kommuner efter valet har Allianspartierna eller Socialdemokraterna bildat minoritetsstyren. Som jag tidigare sagt i Arvika Nyheter skulle ett minoritetsstyre vara svårt, men inte omöjligt. I en artikel om oppositionsröster om det nya styret uttryckte både Sverigedemokraterna och Arvikapartiet att de ville se ett borgerligt maktskifte i stället för ett fortsatt S-styre. För att svara på Peters hur-fråga om maktskifte är mitt svar alltså ett minoritetsstyre av Alliansen, kanske i samverkan med Arvikapartiet. Valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna hade kunnat undvikas. Peter själv har inte varit helt främmande för tanken på ett minoritetsstyre, utan har sagt i Arvika Nyheter att ”Det skulle ju gå att försöka sig på det”.

Avslutningsvis skulle jag vilja rikta en fråga till partierna i det tidigare rödgröna styret. Centerpartiet påstår att ”Nu får vi in liberal och borgerlig politik i styret i Arvika”. Hur mycket liberal och borgerlig politik är socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartiet beredda att faktiskt driva igenom? Mycket hoppas jag, men jag är liberal och borgerlig och inte rödgrön. I slutändan tror jag fortfarande på att liberal och borgerlig politik, det får vi med Liberalerna i ett borgerligt styre.

Anton Sjöstedt (L)

Ordförande och gruppledare Liberalerna i Arvika

Artikeltaggar

AlliansenArvikaArvikapartietCenterpartietInsändareKommunfullmäktigeLiberalernaPeter SöderströmSverigedemokraterna