Hoppa till huvudinnehållet

Barnen tågade in och sjöng för Världens barn

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Här tågar barnen in till konserten i Trefaldighetskyrkan för insamlingen Världens barn under ledning av körledaren Rebecca Proba.
Här tågar barnen in till konserten i Trefaldighetskyrkan för insamlingen Världens barn under ledning av körledaren Rebecca Proba. Foto: Kerstin Herö

Ännu en gång samlades en massa barn i Trefaldighetskyrkan i Arvika för att sjunga och samla in pengar till andra barn ute i världen som behöver hjälp och stöd. Under lördag eftermiddag genomfördes årets konsert till den stora insamlingen Världens barn.

Runt om i Sverige samlas det in pengar och i Arvika har det blivit en tradition att hålla en konsert med barnkörer inom Svenska kyrkan både i Arvika och Eda, från musikskolan, Equmeniakyrkan och Edane skola, tillsammans med en grupp vuxna bestående av körledare och musiker som leder och samordnar arrangemanget.

– Det är så inarbetat nu att barnen frågar efter det, berättade Anna Tunström, kyrkomusiker i Arvika pastorat.

Barnkörerna överraskade publiken genom att inleda konserten med att tillsammans gå uppför kyrkogången under talkör och sång ”Låt det höras”. De bar på plakat med citat om barns rättigheter, bland annat hämtade från Barnkonventionen.

Konserten handlade om stöd och rättvisa för barn i hela världen.
Konserten handlade om stöd och rättvisa för barn i hela världen.

Birgitta Nolgård Jeppsson, kantor i Eda-Köla pastorat, berättade sen lite kort om insamlingen och dess stora betydelse för att stödja barn runt om i världen. Hon hoppades att alla skulle vara frikostiga denna lördag eftermiddag och bidra till att göra det lite bättre för världens barn.

Sen tog sången och musiken över. Barnkörerna hade övat på sångerna var för sig tidigare, men det var först nu som alla var samlade och sjöng allihop tillsammans. Men det märktes inte när man hörde resultatet. Deras sång fyllde hela kyrkan med melodier som ”Dela lika”, den så välkända, ”Jag har en dröm”, som följdes av ”Mitt äppelträd” och flera andra sånger.

Och barnen belönades med starka applåder från publiken i den välfyllda kyrkan.

Barn från barnkörer i både Arvika och Eda kommuner deltog i konserten.
Barn från barnkörer i både Arvika och Eda kommuner deltog i konserten.

Insamlingen Världens barn startade för 25 år sedan och har hunnit samla in stora summor under de åren. Bara i år har man hittills samlat in 46, 6 miljoner kronor genom galor och insamlingsaktiviteter genom olika organisationer runt om i landet. Och den summan kunde publiken i Trefaldighetskyrkan på lördag eftermiddag vara med och fylla på ytterligare litegrand .

Konserten avslutades med sången ”Världens barn” och barnrösterna var då starkare än någonsin. Den glada, lite högtidliga stämningen fyllde hela kyrkosalen.

Fotnot: Det är Radiohjälpen som står bakom kampanjen Världens barn.

Artikeltaggar

ArvikaArvika pastoratBarnEdaEda-Köla pastoratEqumeniakyrkanKonserterKörerMusikSångTrefaldighetskyrkan

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.