Hoppa till huvudinnehållet

Pål hos kungen: ”Stämningsfullt, är ödmjuk inför uppgiften”

Publicerad:
Pål Jonson, Arvika, på konselj med den nya regeringen hos Kung Carl Gustaf och Kronprinsessan Victoria. Jonson ses som femte person på den vänstra bordssidan.
Pål Jonson, Arvika, på konselj med den nya regeringen hos Kung Carl Gustaf och Kronprinsessan Victoria. Jonson ses som femte person på den vänstra bordssidan. Foto: Ingemar Lindewall/Kungl. Hovstaterna

Det blev en mycket hektisk förstadag som försvarsminister för Pål Jonson, Arvika, med både formellt besök hos kungen och igångsättande av departementsarbetet.

Regeringsförklaring, pressträffar, konselj hos kungen och första besöket på departementet som minister stod bland annat på Pål Jonsons dagordning den allra första dagen som försvarsminister (M) innan han fick landa i den egna bostadsrätten på Söder i Stockholm.

– Mycket att göra, spännande, intensivt och intressant. Även mycket jobb, vi har ju ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge i Sverige.

Hur var konseljen hos kungen?

– Stämningsfullt, intressant att ta del av. Jag kände en ödmjukhet inför uppgiften, inför det ekonomiska och säkerhetspolitiska läge vi har i Sverige. Och en stor ära.

Sett till det sakpolitiska, hur ska du/ni övertyga Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Natofrågan? Har ni något i rockärmen som S-regeringen inte hade?

– Det som gäller nu är att effektivisera och verkställa avtalet Sverige, Finland och Turkiet kommit överens om, det är vår högsta prioritering. Jag hoppas på en konstruktiv och bra dialog mellan de tre länderna, Sverige har ju exempelvis inga kopplingar till PKK. Och 28 medlemsländer har ändå ratificerat vår ansökan, det finns ett starkt stöd för den (även Ungerns underskrift saknas).

Pål Jonson med sin föregångare som försvarsminister, Peter Hultqvist (S).
Pål Jonson med sin föregångare som försvarsminister, Peter Hultqvist (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Passar på fråga om kärnkraft

Kriminalitet, integration/migration och klimat/energi är tre av sju områden som ingår i det så kallade Tidöavtalet. Sju områden där regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

Bland annat ska det åter satsas på kärnkraft. Pål Jonson passar dock på frågan om kärnkraftens radioaktiva avfall, på frågan om inte varje generation ska ta hand om sitt eget avfall och inte lämpa över det på kommande generationer.

– Jag avböjer det, det ligger utanför mitt område, säger han.

SD-inflytande

Tidöavtalet, ”slottsavtalet” som S-ledaren Magdalena Andersson kallar avtalet med anspelning mot överklass, ger Sverigedemokraterna både sakpolitiskt och maktmässigt inflytande inom viktiga politikerområden.

Varför släpps inte SD in i regeringen fullt ut?

– Vi från M var tydliga med att vi avsåg bilda regering med KD, sedan är det bra att Liberalerna är enade i detta. Sedan ska vi ha ett respektfullt förhållande med SD inom sju politikerområden.

Inom ditt eget område, försvaret, hur många ska göra värnplikt år 2026 när mandatperioden är slut, och ska värnplikten vara frivillig?

– Vi har ett försvarsbeslut från december 2020, att antalet värnpliktiga ska uppgå till 8 000 personer 2025. Sedan kan det finnas skäl att utvidga antalet värnpliktiga och fast anställda, säger Jonson, som inväntar beslutsunderlag från försvarsmakten innan nya ställningstaganden ska tas om bland annat värnplikten.

Pål Jonson har ännu inte bestämt sig om han ska fortsätta i kommunfullmäktige i Arvika.
Pål Jonson har ännu inte bestämt sig om han ska fortsätta i kommunfullmäktige i Arvika. Foto: Christine Olsson/TT

Kanske ett gymbesök?

När det gäller Pål Jonsons anknytning till den lokala politiken i Arvika har han ännu inte bestämt sig om han ska sitta kvar i kommunfullmäktige – om han hinner med det.

Svårt blir det också framöver att hinna med en av favoritsysselsättningarna på hemmaplan, bordtennisen.

Ett och annat besök i gymmet på Crossfit Mejeriet kanske det ändå blir?

– Det vore trevligt, årskortet gick ut 1 oktober. Vi får se om jag förnyar det.

Artikeltaggar

ArvikaFinlandFörsvarKärnkraftKristdemokraternaKronprinsessan VictoriaKungligheterLiberalernaMagdalena AnderssonModeraternaPål JonsonPolitikRecep Tayyip ErdoganStockholmSverigedemokraternaTurkietVal 2022Värnplikt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.