Hoppa till huvudinnehållet

Älvvallen ska avvecklas – hit flyttar Eda IF istället: ”Planer på att samköra”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Eda IF:s damer, här med skyttedrottningen Andréa Staum Eriksson, kommer spela på Älvvallen även nästa säsong – men så småningom ser de ut att flytta till Örnvallen. Arkivbild.
Eda IF:s damer, här med skyttedrottningen Andréa Staum Eriksson, kommer spela på Älvvallen även nästa säsong – men så småningom ser de ut att flytta till Örnvallen. Arkivbild. Foto: Oscar Walldén

Det finns planer på att avveckla Eda IF:s hemmaarena Älvvallen inom en snar framtid.

Något som i så fall innebär att föreningen flyttar in i Charlottenbergs centrum och Örnvallen.

– På sikt kommer det bli så, säger Edas ordförande Jessica Bergman.

Samtalen har förts under en längre tid mellan IF Örnen och Eda IF gällande nyttjande av samma fotbollsplan framöver.

Detta då Älvvallen snart har spelat ut sin rätt som huvudarena.

– För ett år sen påbörjades det ett arbete mellan Örnen och Eda till att komma samman som föreningar. Det här med anläggningen var något som togs upp då, men jag har inte följt upp med hur det har gått än, berättar Lasse Sjöberg, kultur- och fritidschef på Eda kommun.

”Många som inte kommer ut”

Trafiksituationen kring Älvvallen är inte den bästa – så inte heller tillgängligheten, då planen ligger en bit utanför Charlottenberg vid Eda Glasbruk.

Samtidigt som planen är gammal och inte håller allra bästa skick längre, med en del ojämnheter.

– Vi har pratat om det i många år egentligen. Dels att vi bara har en plan där, och det är många som inte kommer ut på träningarna för att det krävs körkort, berättar Jessica Bergman, ordförande Eda IF.

– Diskussionerna har varit länge, men vi har inte tagit tag i något förrän nu. Det är så mycket som krävs för att Örnvallen ska räcka till för två föreningar rent ekonomiskt.

Jessica Bergman, ordförande Eda IF, berättar att diskussionerna har pågått en längre tid.
Jessica Bergman, ordförande Eda IF, berättar att diskussionerna har pågått en längre tid. Foto: Kerstin Herö

I startgroparna

Det är därmed inte aktuellt redan till nästa säsong, så än är inte sista matchen spelad på Älvvallen för Eda – som den gångna säsongen vann division 3 och avancerade uppåt i seriesystemet.

– Vi är bara i startgroparna än så länge, det är inget som är klart och blir till nästa år. Nästa år kommer den brukas i alla fall, sen vet jag inte vad som händer för det är kommunen som äger fotbollsplanen medan vi äger byggnaderna.

Eda firade seriesegern: ”Går inte ens att beskriva”

Att det rent praktiskt blir en bra lösning för Eda tvivlar inte Bergman på.

– Jag bor faktiskt granne med Örnvallen, så jag vet att det skulle funka. Trafiken där är inte heller så stor, det bästa är att komma ifrån 61:an. Det blir enklare för alla att ta sig dit och det blir lite trevligare när det är större matcher.

Örnvallen är belägen i Charlottenbergs centrum, vilket gör planen betydligt mer tillgänglig än Älvvallen,
Örnvallen är belägen i Charlottenbergs centrum, vilket gör planen betydligt mer tillgänglig än Älvvallen, Foto: Monika Johansson

Fler planer

För att båda föreningarna ska kunna få plats vid Örnvallen krävs dels att klubblokalen byggs ut, men även att det blir fler planer.

– Vi ska bygga ut så att vi får en riktig niomannaplan, en sjumanna, två femmannaplaner förhoppningsvis. Vi behöver ett större omklädningsrum också – så ska vi självklart se till att tillgänglighetsanpassa med toaletter och duschar, säger Örnens ordförande Patric Carlsson.

Känns det genomförbart?

– Det känns genomförbart, ja. Vi har planer på att samköra med föreningarna och ska starta en gemensam ekonomisk förening för att kunna bygga ut lokalen. Men vi kör vidare med två föreningar i övrigt.

Patric Carlsson, ordförande IF Örnen, ser bara positivt på planerna.
Patric Carlsson, ordförande IF Örnen, ser bara positivt på planerna. Foto: Helena Söderqvist

Hur mycket skulle det här kunna kosta?

– Vi vet inte än, vi har fått någon att se över kostnadsförslag. Men mellan 3-5 miljoner ungefär, grovt uppskattat. Vi måste göra något med Örnvallen i vilket fall, men nu blir det ju naturligt i samband med detta, konstaterar Carlsson.

Som avslutar:

– Det här blir spännande. Vi ska skicka in förslag till kommunen så det blir till budgetarbetet för 2024.

Artikeltaggar

CharlottenbergEdaEda GlasbrukEda IFEda kommunFotbollIF ÖrnenJessica BergmanTrafikTräningÄlvvallenÖrnvallen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.