Hoppa till huvudinnehållet

Galakväll när Iriskören fyllde 120 år – Petré förgyllde

Publicerad:
Iriskören firar 120 år och har haft konsert på Rackstadmuseet. En konsert som uppskattades stort.
Iriskören firar 120 år och har haft konsert på Rackstadmuseet. En konsert som uppskattades stort. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Det blev till en riktig galakväll vid Rackstadsmuseèt när Iris-kören, vår lokala stolthet, firade 120-årsjubileum på lördagskvällen. Publiken bjöds på en diger repertoar, drygt hundra på plats, och som extra krydda, sångerskan Angela Petrè.

– ”Än en gång däran” var låten man startade kvällens kavalkad med, sedan Bellmans ”Bort allt vad oro gör” samt näsljudssången ”Vila vid denna källa”.

Repertoaren fortsatte med ”Ångbåtssång” där i texten det kunde låta ”sätt maskinen igång-herr kapten”. En rolig text, passande denna kväll.

Berätta om körens historia

Östen Fändriks skötte presentationerna. Dessutom berättade han lite historik om kören, att detta år skulle vara 121-årsjubileum, som de flesta vet föll ett år bort på grund av pandemin.

Iris-kören kan man se som en institution i Arvika med dess historia, starten skedde 1901. Då med körmedlemmar som reste runt i bygderna omkring Arvika och gladde många åhörare. Då kanske inte lika lätt som nu, då handlade det oftast om häst och vagn, järnväg och ibland ångbåt.

Arvika har Ingesund

Fändriks berättade också att manskörer oftast förknippas med universitetsstäder som Uppsala och Lund, men där tillade han att Arvika också kan ses som en universitetsstad med Ingesund.

Kören har, som Fändriks också berättade, en hög medelålder, eller kanske rättare sagt, en hög lägstaålder, allt från äldre herrar med läsglasögon eller progressiva sådana. Klart välkommet med nya och yngre förmågor.

Många resor har det blivit under årens lopp, en av de viktigaste och som också var återkommande, var den årliga resan till Danmark och Skive, till motsvarigheten där, Crisjendo-kören. Dessvärre har denna kör upplösts på grund av åldersskäl. Andra resor har bland annat gått till Italien, Österrike och Finland. Och givetvis flertalet resor runt om i Sverige.

Angela Petré förgyllde konserten när Iriskören fyllde 120 år.
Angela Petré förgyllde konserten när Iriskören fyllde 120 år. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Petré sjunger

Första avdelningens slut närmar sig med två sånger tillägnade Angela Petrè, ”Tallarnas barr” och ”Viljavisan”.

Efter en halvtimmes paus tar Angela Petrè hand om mikrofonen och sjunger fyra sånger. Den första från välkända Gudfadern, världens bästa film, som hon uttrycker sig. Nästa från musicalen ”Phantom of the Opera”. Tredje om historiens vingslag, om en svala samt fjärde och sista en aria från ”Friskytten”.

Idel kända låtar som Taubes ”Maj på Malö” och ”Vals i Valpariso” samt den fina Dan Andersons ”Jag väntar vid min mila”.

Stad i ljus

Lite Elvis-medleyn därefter, ”Stand by me” och ”Where could I go”. Slutet av konserten närmar sig med låtarna ”Stad i ljus”, mycket passande en kväll som denna, samt ”Anthem”.

Konserten avslutas sedan med vår egen värmländska ”nationalsång”, Ack Värmeland du sköna”.

Artikeltaggar

ArvikaDanmarkFinlandHistoriaItalienKonserterLundMusikNöje/KulturOperaRackstadsmuseetSverigeSångUppsalaÖsterrike

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.