Hoppa till huvudinnehållet

Snart fler inomhusbanor på plats – så är läget kring padeln i Arvika

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Intresset för padel ser ut vara fortsatt stort i Arvika. Åtminstone för Padel Arvikas inomhushall, där inte minst seriespelet är populärt. Arkivbild.
Intresset för padel ser ut vara fortsatt stort i Arvika. Åtminstone för Padel Arvikas inomhushall, där inte minst seriespelet är populärt. Arkivbild. Foto: Oscar Walldén

Padelhallar runt om i landet tvingas stänga igen på grund av en förmodad överetablering.

AN-sporten har kollat med några av aktörerna i Arvika om hur läget ser ut.

Två nya inomhusbanor är exempelvis på gång – som del i en större satsning.

Padel Arvika öppnade för drygt ett år sedan och blev i och med det stadens första, och hittills enda, inomhusanläggning – med fyra dubbelbanor.

Padelhallen klar – smygpremiär lockade många: ”Fantastisk känsla”

Tiden som följde visade på ett stort intresse för padel bland Arvikaborna, konstaterar delägaren Patric Winberg.

– Det gick väl enligt budget, kanske till och med lite bättre under hösten. Vi har ju absolut fått in de antal timmar som vi hade räknat med under ett helt år, säger Winberg och fortsätter:

– Sen gick ju speltimmarna ner ordentligt under sommaren, men det var ju också med i beräkningarna – det är ju så det sker i hela landet. Som vi ser det är ju padel en höst-, vinter- och vårsport liksom.

Populärt seriespel

Om intresset håller i sig över denna säsong eller inte är ännu svårt att säga. Seriespelet är om inte annat lika populärt som tidigare, visar det sig.

– Där har vi ju en bit över hundra lag med, det bokar ju upp hela måndag, torsdag och söndag på kvällarna.

– Det ligger inte bokat så långt fram som det gjorde förra vintern, men om man tittar till fram på fredag i alla fall så är det ju fullt på kvällstid, berättar Winberg.

Erik Nordlöf, ägare av Crossfit Mejeriet, berättar att padelbanorna är på plats inom några veckor. Arkivbild.
Erik Nordlöf, ägare av Crossfit Mejeriet, berättar att padelbanorna är på plats inom några veckor. Arkivbild. Foto: Oscar Walldén

Förseningar

Ett par inomhusbanor är också på gång vid Crossfit Mejeriets anläggning, som en del i en större satsning på att bredda verksamheten.

– Det var lite förseningar kopplade till byggnationen, också kring leveransen, men vi kände att det inte gjorde så mycket. Känslan är att det inte har varit ett jättestort intresse för padel under sommaren ändå, säger Erik Nordlöf, ägare av Crossfit Mejeriet.

– Vi känner oss rätt trygga och grundade i vår satsning. Det är en del av våra fem ben, vi har inte tänkt att maxa ur padeln så sett.

Crossfit Mejeriet breddar – med padel

När kan banorna tänkas vara på plats?

– Första november har vi satt som vår målsättning att vara i gång med det, det känns det som vi ska kunna klara. Banorna är kvar i Spanien än så länge. De kommer därifrån och monterar nästa vecka, så får vi se hur effektiva de är.

Att det skulle vara någon fara för överetablering i Arvika, som har blivit fallet i vissa andra städer, tror inte Nordlöf på.

– Det var mycket snack om att det var många lycksökare och att det blev en överetablering, men sex banor inomhus är knappast för mycket som jag ser det.

Uppskattad bana på plats

Tydlig trend hos tennisklubben

Utöver detta finns ett antal utomhusbanor i kommunen. Allra först ut var Arvika Tennisklubb med sin bana vid Styckåsen, vilken öppnade 2020.

Där har trenden varit tydlig.

– Siffermässigt har det varit en säsong som inte liknar föregående säsong. Det har varit en markant minskning av antalet padeltimmar. Vi var ju först i Arvika och då var det extremt utnyttjat från början, konstaterar Lasse Hägglund, ordförande Arvika TK.

– Vi hade faktiskt mer inkomster från padelbanan än för alla tennisbanor ett tag – men det där har förändrats. Det fungerar bra ändå, men det är inte alls samma intresse längre. Vi är i första hand en tennisklubb och ser padeln som ett roligt och attraktivt komplement.

Tre utomhusbanor finns vid Prästängen, ägda av jätten PDL. Dock endast två av banorna som är iordninggjorda med nät för tillfället.
Tre utomhusbanor finns vid Prästängen, ägda av jätten PDL. Dock endast två av banorna som är iordninggjorda med nät för tillfället. Foto: Oscar Walldén

”Väldigt sen start”

När det gäller de tre banorna vid Prästängen har dessa varit bokningsbara sedan förra hösten, vilka padelkedjan Smashcenter slog upp – banor som numera dock ägs av jätten PDL.

– Detta var en anläggning som vi förvärvade förra året och tyvärr fick vi en väldigt sen start, vilket var synd. Banorna kom upp i slutet av sommaren så förra året var inte mycket av en fingervisning. I år har vi haft första riktiga säsongen vilket känns kul. Vi är nöjda med årets säsong utefter förutsättningarna, svarar Henrik Söderberg, expansionschef på PDL, i ett mejl till AN-sporten.

Vem sköter om banorna?

– Eftersom det bara är två banor här så har vi inte möjlighet att ha personal på plats, men vi har personal som kommer kontinuerligt och ser över banorna under sommarhalvåret, svarar Henrik Söderberg i mejlet.

Bygglov godkänt för mer padel i Arvika: ”Väldigt positiva”

Vissa klagomål har förekommit kring en trasig kodläsare, vilket har gjort att man inte har kunnat komma åt banorna vid bokning.

– Uteanläggningar har lite mer problem med synkning till bokningssystemet, men jag vet att detta skall vara åtgärdat nu.

”Fått en del intresse”

Kring fortsättningen i Arvika svarar Söderberg följande:

– Vi tycker banorna har fungerat bra. Arvika är en stad där padeln växer. Vi ser dock att två utomhusbanor i en stad där vi inte har en inomhusanläggning inte får lika mycket kärlek som de behöver, så det bästa enligt mig hade varit om en driven lokal person eller aktör skulle driva detta. Vi har fått en del intresse om detta men inget bestämt. Skulle rätt person kontakta oss så ser jag bara positivt på detta.

Även Arvika Golfklubb har en bana vid Kingelviken, som stod färdig förra våren.

Artikeltaggar

Arvika GKArvika TennisklubbCrossfitmejerietGraningeKingselvikenPadelPadel ArvikaPatric WinbergPrästängen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.