Hoppa till huvudinnehållet

Dotter om barnlyckan: ”Så kul – en Baby Tot!”

Publicerad:
– Jag har ju velat jobba, men det känns som att jag blivit exkluderad. Ungefär som att ”Nu ska ju du vara mamma”. Så säger Dotter om hur hon upplevt tiden som gravid i musikbranschen.
– Jag har ju velat jobba, men det känns som att jag blivit exkluderad. Ungefär som att ”Nu ska ju du vara mamma”. Så säger Dotter om hur hon upplevt tiden som gravid i musikbranschen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Dotter blir mamma.

Arvikaartisten berättar nu om barnglädjen, kejsarsnittet, fortsatta karriären – och hur hon upplevt livet som gravid i musikbranschen.

– Jag trodde inte att det skulle bli en sån förändring i hur man blir behandlad.

Arvikabördiga artisten Dotter – eller Johanna Jansson som hon egentligen heter – ska bli mamma för första gången.

När AN når henne är det bara dagar kvar till det planerade kejsarsnittet tisdagen den 11 oktober.

– Bebisen ligger vänd åt fel håll och vi blev starkt rekommenderade till det. Jag ville föda vaginalt och såg jättemycket fram emot att se hur stark min kropp är. En grej jag verkligen vill uppleva med att skaffa barn som jag går miste om. Kanske nästa gång. Nu blir detta bäst för barnet.

Viss vånda finns inför ingreppet.

– Jag har bara gjort några små operationer tidigare, har svårt för blod och att bli uppskuren känns jättejobbigt. Man är ju vaken också, vilket är lite läskigt. Jag försöker att inte tänka på det så mycket, det är ju jättemånga som gjort det och bara att göra.

”Inte alls varit samma tryck”

Måendet under graviditeten beskriver Johanna som oförskämt bra.

– Bättre än när jag inte är gravid. Både fysiskt och mentalt. Jag har inte mått illa och kunnat röra mig, bara haft någon enstaka halsbränna.

Faktumet att sommarens turné genomfördes helt som planerat kan fungera som ett exempel.

– Väldigt skönt. Inte ett enda jobb har jag behövt ställa in, inget låtskriveri heller. Energin har varit jättebra. Folk har sagt att ”snart ska du se att tröttheten kickar in”, men så har det inte blivit. Sjukt, men kul.

Dotter har under hela graviditeten kunnat uppträda helt som planerat och har känt sig i bra fysiskt skick. ”Sjukt, men kul”.
Dotter har under hela graviditeten kunnat uppträda helt som planerat och har känt sig i bra fysiskt skick. ”Sjukt, men kul”. Foto: Erik Simander/TT

Johannas arbetsvilja har varit intakt under graviditeten – men hon upplever att branschen behandlat henne annorlunda under den här tiden.

– Jag har ju velat jobba, men det känns som att jag blivit exkluderad. Ungefär som att ”Nu ska ju du vara mamma”. Jag var inte beredd på den smällen och det har varit jobbigt mentalt. Det har inte alls varit samma tryck på förfrågningar om låtskrivande. Det är tråkigt, jag trodde inte att det skulle bli en så stor förändring med hur man blir behandlad i branschen.

”Börjar gigga i vinter”

Att familjens nytillskott snart möter världen är ett desto muntrare ämne.

– En ”Baby Tot”, så kul!

– Jag tror inte att man kan förbereda sig för det här över huvud taget. För vår del gick det också väldigt snabbt att bli med barn. Som lite äldre kan det ju annars ta längre tid, kanske år, så vi tänkte att det är bäst att börja snart. Och så tog det en månad.

Johanna Jansson, eller Dotter, ska bli mamma i dagarna. Arvikaartistens första barn kommer till världen via ett planerat kejsarsnitt.
Johanna Jansson, eller Dotter, ska bli mamma i dagarna. Arvikaartistens första barn kommer till världen via ett planerat kejsarsnitt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tämligen tätt inpå födseln får bebisen stifta bekantskap med mammas jobb.

– Planen är att jag börjar uppträda redan i vinter, men då med något enstaka gig här och där. Att ta med sig ungen till spelningar är ju lättare jämfört med låtskrivande som lär bli mer lidande med tanke på så mycket tid som går åt. Målet för både mig och min kille är i alla fall att upprätthålla våra karriärer. Sen beror det ju lite på vad vi får för barn, kanske behöver man anpassa sig mer än vad man tror.

”Skulle aldrig peppa någon till det”

Mycket av låtskrivandet gör hon tillsammans med pojkvännen Dino Medanhodzic. Med både mamma och pappa i branschen kan tanken om att musiken går i arv ligga nära till hands. Men inte om mor Dotter får bestämma.

– Snarare tvärtom, säger hon med ett skratt.

– ”Ge dig inte in i detta yrket, det är det värsta du kan ha!”. Du måste lägga ner hela din själ, all tid och pengar och det är inte säkert att det går vägen. Det är mentalt påfrestande utan garantier. Jag skulle aldrig peppa någon till att göra det. Vi pushar såklart om viljan finns, men ska givetvis inte tvinga på den något.

Blir det en flicka eller pojke?

– Vi har vetat sedan vecka 16, men spar på det tills den kommer. Det blir kul att alla får veta samtidigt.

Artikeltaggar

Arvika kommunDotterGraviditetMusikStockholm

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.