Hoppa till huvudinnehållet

Victoria, 20, ger bästa tågluffartipsen – nyss hemkommen från ett Europaäventyr

Publicerad:
En vacker utsikt över Comosjön, norra Italien. Kom hit en solig dag för att se det klarblåa, glittrande vattnet och läckra gröna bergslandskap, tipsar AN:s frilansreporter Victoria Bäck.
En vacker utsikt över Comosjön, norra Italien. Kom hit en solig dag för att se det klarblåa, glittrande vattnet och läckra gröna bergslandskap, tipsar AN:s frilansreporter Victoria Bäck. Foto: Privat

Är du sugen på ett tågluffaräventyr i Europa? AN:s frilansreporter Victoria Bäck är nyss hemkommen från sitt äventyr och bjuder här på sina bästa tågluffartips.

Har du nyligen tagit studenten och funderar på att ta ett sabbatsår? Vill du ha ett miljöombyte efter att ha gått i skolan större delen av ditt liv? Drömmer du om att besöka Louvren i Paris, äta pizza i Milan, åka gondol genom Venedigs kanaler, ta del av Tysklands nattliv, eller bada i Adriatiska havet? Då kan jag rekommendera att packa väskan och påbörja ett tågluffaräventyr i Europa. Det kan vara allt från en kortare resa till flera veckor. Möjligheterna är oändliga och man kan skräddarsy resan efter egen smak. Att tågluffa är ett miljövänligt och prisvärt sätt att resa till många olika destinationer på en och samma biljett, om du väljer att göra det med ett interrail-pass.

12-bäddars sovsal i Prag, Tjeckien. Glöm inte att ta med ett hänglås till förvaring.
12-bäddars sovsal i Prag, Tjeckien. Glöm inte att ta med ett hänglås till förvaring.

Vad innebär det att interraila? DiscoverEU är en årlig tävling som ger europeiska 18-åringar möjligheten att vinna ett interrail-pass som man kan resa med runt om i Europa i upp till 30 dagar. Alternativt kan man köpa det klassiska interrail-passet (sju resdagar under trettio dagar) för 2910 kronor. Det flexibla tågpasset är giltigt på de flesta tåg, men på exempelvis snabbtåg krävs det att man bokar platsreservation innan avgång mot en extra avgift. Med interrailkortet får man en känsla av frihet – man kan åka med ett obegränsat antal tåg under en resdag. 2020 vann jag mitt interrail-pass, och fick äntligen möjligheten att använda det i år. Min resa blev genom London-Paris-Milan-Comosjön-Venedig-Trieste-Ljubljana-Wien-Budapest-Prag-Dresden-Hamburg-Köpenhamn och sista stopp blev i Stockholm.

Gamla stadens torg i Prag, Tjeckien, med sina vackra, pastellfärgade barockhus och historiska katedraler. Varje hel timme bjuds det på show vid den astronomiska klockan som man inte får missa!
Gamla stadens torg i Prag, Tjeckien, med sina vackra, pastellfärgade barockhus och historiska katedraler. Varje hel timme bjuds det på show vid den astronomiska klockan som man inte får missa!

Budget och planering

Ett sätt att lära känna landet man tillbringar en begränsad tid i är att ta del av dess historia, matkultur och nattliv. Undvika att planera för många stopp på resan för att verkligen kunna slappna av och njuta av sin omgivning. Bestäm istället ett fåtal länder som du vill besöka, och stanna i varje land i minst två eller tre dagar. Detta kräver lite planering med tåg och val av sevärdheter, men det är värt det.

Europa har mycket att erbjuda; allt från museer, konst, vackra byggnader, parker och slott. Man kan antingen välja att planera vad man vill se i förväg och försöka hålla sig till en rutin, eller bara ta sig ut till centrum och låta staden ta dig med storm. Trots noggrann planering blir det inte alltid som man tänkt sig. Ibland blir planerna förändrade i sista minut och man får ta dagen som den kommer. När vi kommit till tågstationen för att ta tåget vidare till Comosjön insåg vi att en strejk hade inträffat. Vi bestämde oss då istället för att utforska allt som Milan har att erbjuda.

Förkasta inte möjligheten att bo bekvämt. Det finns prisvärda alternativ tillgängliga om man kollar i god tid. Ibland kostade lågprishotellen ungefär lika mycket som vandrarhem – så vi valde att kombinera dem under resans gång.

Utöver själva interrail-passet tillkommer extra kostnader längs vägen och det kan vara klurigt att ha råd med allt man planerat. Ett tips är att ha en daglig grov budget att leva efter, då spontana restaurang- och barbesök samt turistattraktioner kan bidra till att reskassan tar slut i förtid.

Ett självklart stopp – Eiffeltornet i Paris, Frankrike. Passa på att ta en fransk fika med den bästa utsikten över tornet i dess närliggande trädgård.
Ett självklart stopp – Eiffeltornet i Paris, Frankrike. Passa på att ta en fransk fika med den bästa utsikten över tornet i dess närliggande trädgård.

Vandrarhemsköket är en utmärkt plats för att träffa andra tågluffare, skaffa vänner och förbereda enklare måltider för att sänka matkostnaderna under resans gång. Se dock till att vandrarhemmet du bokar faktiskt erbjuder ett kök till sina gäster. Vi gjorde detta misstaget och vår dagliga budgetlunch blev ofta ostbaguetter. Otroligt många ostbaguetter…

Ha tålamod och se resan som en del av upplevelsen. Att spendera ett flertal timmar på ett tåg med oöppningsbara fönster i 37-graders hetta från Budapest till Prag kan vara en verklighet för en tågluffare.

Packa smart och ”lätt”

Tänk på att allt du kommer behöva under resans tid måste få plats i ryggsäcken, och att allt i ryggsäcken kommer du behöva bära på ryggen. Valet av ryggsäck är högst individuellt och det är viktigt att du väljer rätt storlek för dig personligen. Vissa prioriterar komfort, andra rymlighet.

Packa kläderna selektivt. Packa bara med så mycket kläder som verkligen behövs, annars blir det tungt att bära på. Reser du på sommaren så klarar du dig mest troligt med ett par shorts, en tjocktröja, t-shirts och badkläder. Det går alltid att köpa kläder på plats. Välj ut plagg som är lätta att kombinera med varandra för att få någon slags variation under resans gång. Tänk på kläder för alla väder – tjocktröjan kom inte fram förrän vi anlänt till Tyskland, då det återigen blev kyligt. En mindre axelväska eller ryggsäck är bra att ha med till utflykter eller på stranden. Att tågluffa kan innebära långa promenader på Europas många stengator, så se till att packa med ett par vandringsskor – dina fötter kommer tacka dig. Ett reseapotek är alltid bra att ha, till exempel plåster, värktabletter, solskydd och munskydd. I Milan slog jag nästan världsrekord i myggbett – så glöm inte myggsprejen!

Organisera packningen på ett sätt så du lätt kan hitta vad du behöver, exempelvis i genomskinliga zip-påsar eller necessärer. När ljuset slocknar i sovsalen vill man inte störa de som sover genom att rota igenom ryggsäcken.

Från Arvika ut i Europa

Det smidigaste sättet att ta sig från Sverige till resterande Europa är via nattåg; då slipper man betala för övernattning och går inte miste om dagsljuset vid ankomst. Det finns planer på ett nattåg mellan Stockholm och Hamburg i framtiden, Hamburg som är en stor knytpunkt för tågresor i Europa. Ett annat alternativ är att först ta tåget till Malmö, och sedan fortsätta genom Danmark till Hamburg. Europa har ett tätt järnvägsnät och från Hamburg kan man lätt ta sig till Schweiz, Österrike eller Italien. Jag valde att först flyga till London för att möta upp min pojkvän som skulle med på resan. Den femte juli tog vi Eurostar-tåget från London till Paris och påbörjade vår resa.

Efter 26 dagar, nio länder, en Rolling Stones konsert i Stockholm och en massa nya upplevelser i bagaget har mitt interrailing-äventyr kommit till ett slut. Att utforska Europa med tåg är en fantastisk upplevelse och jag rekommenderar det starkt. Sök till DiscoverEU hösten 2022 eller köp ett interrail-tågpass och låt ditt eget äventyr börja!

Victoria Bäck

 • Ta en dagstur till Budaslottet i Budapest, Ungern, och avsluta dagen vid Fiskarbastionen för en gotisk utsikt över landets parlamentsbyggnad vid solnedgång.
  Ta en dagstur till Budaslottet i Budapest, Ungern, och avsluta dagen vid Fiskarbastionen för en gotisk utsikt över landets parlamentsbyggnad vid solnedgång.
 • Louvrenmuseet i Paris, Frankrike. Boka biljetter i förväg så slipper du den långa kön. Betrakta annars museets praktfulla utsida, ta bilder vid Louvrepyramiden och njut av livemusik som ofta spelas.
  Louvrenmuseet i Paris, Frankrike. Boka biljetter i förväg så slipper du den långa kön. Betrakta annars museets praktfulla utsida, ta bilder vid Louvrepyramiden och njut av livemusik som…
 • Gamla stadens torg i Prag, Tjeckien, med sina vackra, pastellfärgade barockhus och historiska katedraler. Varje hel timme bjuds det på show vid den astronomiska klockan som man inte får missa!
  Gamla stadens torg i Prag, Tjeckien, med sina vackra, pastellfärgade barockhus och historiska katedraler. Varje hel timme bjuds det på show vid den astronomiska klockan som man inte får…
 • Trieste – en stad i nordöstra Italien med centraleuropeisk karaktär där man kan njuta av äkta italiensk mat och dryck med en härlig utsikt över kanalen vid Passaggio Joyce. Detta var sjätte stoppet på vår homeriska resa, och ett avkopplande resmål som vi rekommenderar starkt.
  Trieste – en stad i nordöstra Italien med centraleuropeisk karaktär där man kan njuta av äkta italiensk mat och dryck med en härlig utsikt över kanalen vid Passaggio Joyce. Detta var sj…
 • Lägg undan kartan och gå vilse i gränderna i det pittoreska Venedig, Italien. Du kommer garanterat hitta en plats du förälskar dig i!
  Lägg undan kartan och gå vilse i gränderna i det pittoreska Venedig, Italien. Du kommer garanterat hitta en plats du förälskar dig i!
 • Beläget i hjärtat av Wien, Österrike, ligger Franziskanerplatz; ett litet torg i en lugn enklav där man hittar stadens bästa kaffe på Kleines Café.
  Beläget i hjärtat av Wien, Österrike, ligger Franziskanerplatz; ett litet torg i en lugn enklav där man hittar stadens bästa kaffe på Kleines Café.

Artikeltaggar

Adriatiska havetBudapestBudaslottetComosjönDanmarkEiffeltornetEuropaFiskarbastionenFrankrikeHamburgItalienKläderLondonLouvrenLouvrepyramidenMalmöÖsterrikeParisPassaggioPragResorRestaurangerRolling StoneSchweizSolStockholmSverigeTävlingarTjeckienTriesteTysklandUngernVenedigWien

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.