Hoppa till huvudinnehållet

Hur blir det med Kafé Nystuga i framtiden?

Publicerad:
Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands Fornminnesförening, som ansvarar för Sågudden och Kafé Nystuga, har fått ta emot kritiska synpunkter på caféverksamheten i sommar.  Här tillsammans med föreningens vice ordförande Gun Fredriksson.
Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands Fornminnesförening, som ansvarar för Sågudden och Kafé Nystuga, har fått ta emot kritiska synpunkter på caféverksamheten i sommar. Här tillsammans med föreningens vice ordförande Gun Fredriksson. Foto: Kerstin Herö

Han är medveten om att en del varit besvikna på Kafé Nystuga på Sågudden i sommar. På utbudet, på öppettider och dålig information om vad som gäller.

Besökare har fått vända, när de mötts av en stängd dörr.

– Jag hade också blivit förbannad då, säger Dan Koppfeldt, ordförande i Västra Värmlands Fornminnesförening, som ansvarar för Sågudden.

I en skrivelse till Arvika kommun vädrar en besviken besökare sina synpunkter och undrar vad som hänt med Kafé Nystuga.

– Jag har fått en del synpunkter själv också, jag har besvarat det mesta. Jag har beklagat och försökt förklara föreningens uppbyggnad. Vi har inte riktigt förutsättningarna att uppfylla alla krav.

Nystuga öppnade den 11 juni och stängde den 13 augusti i år.

– Vad inträffar då, jo skolan börjar igen. Vi hade ingen som kunde jobba sen. Vi hade bara skolelever i år.

Saknade personal

Från början var tanken att öppna i maj och hålla på till slutet av augusti.

Föreningen sökte utbildad kökspersonal inför sommaren, men fick inte tag i någon. Man hade inte heller ideella resurser att sätta in i caféverksamheten. Så sommarsäsongen blev kortare än planerat.

Redan innan sommaren hade föreningen också bestämt att ha en lite annan inriktning på verksamheten i år. Ingen lagad mat, utan ett enklare matutbud som är lättare att planera.

– Vi hade smörgåsar, fikabröd och matiga våfflor som var riktigt goda. Men sen var det de som blev besvikna när det inte fanns lunch.

– Men många tycker också att det duger gott, att kunna ta en kopp kaffe i solen, tillägger han sen.

Kafé Nystuga hade även mindre öppet. Några timmar på dan. Inga söndagar eller kvällar. Det hade krävt mer personal och gett ökade kostnader.

– Och det är ojämnt med besökare på söndagar.

Efter sommaren har föreningens styrelse diskuterat situationen och vad man kan göra inför nästa sommar.

– Vi vill höja kvaliteten, men vi måste hitta rätt nivå och vettiga former för det.

Målsättningen är att kunna ha öppet mellan den 15 maj och sista augusti.

– Men då måste vi se till att det finns förutsättningar för det.

Det finns två möjliga vägar enligt Dan Koppfeldt. Att leja ut verksamheten till någon annan, om man hittar någon som vill driva café- och restaurangverksamhet på Sågudden. Eller fortsätta driva den själv, men då måste man kunna anställa kökspersonal för hela sommaren, och kör man i egen regi behöver man också diskutera vilken nivå man ska lägga sig på med verksamheten.

Vad det blir i slutändan återstår att se.

Brist på information

En del av kritiken i sommar har också gällt bristande information om öppettiderna, vilket han säger att han har full förståelse för. Facebooksidan har inte uppdaterats och Såguddens hemsida har man tillsvidare stängt ner.

– Vi har haft jättemycket problem med hemsidan. Vi kunde inte hantera det. Vi måste börja om från början med hjälp av nån som har kunskapen.

Det var där det felade menade han. Ingen hade kunskapen att reda ut problemen.

Under några år hade man öppet caféet även andra tider på året, med anställd personal, och en lunchverksamhet som var uppskattad. Många minns och jämför med den tiden. Men i år tog föreningens styrelse beslut att bara ha öppet sommartid. Det är svårt att driva verksamhet utanför sommarmånaderna konstaterar Dan Koppfeldt. Det går inte ihop ekonomiskt.

– Vi har facit för flera år som vi kan gå tillbaka och titta på hur det gått. Vissa månader kunde vi tappa 70 000- 100 000 kronor. Vi är medvetna om att det är lättare att behålla personal med året-runt-verksamhet. Men om man inte har ekonomi för personalen?

Sommaren är ett säkert kort däremot och brukar ge ett överskott i caféverksamheten. Även i år med cirka 70 000 kronor.

Ändå positivt

Trots en del kritik mot sommarens verksamhet tycker han ändå att det funnits positiva saker.

– Caféet har ändå varit öppet, museet har fungerat, tåget (turisttåget Färdinand) har gått. Och vi håller på att gå igenom alla byggnader och laga det som behövs.

Nu är all verksamhet stängd, även museet. Men Jul på Sågudden blir det som vanligt.

Artikeltaggar

ArvikaCafé NystugaNyheterSågudden

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.