Hoppa till huvudinnehållet

Kampen om makten fortsätter – ännu inget klart: ”Samtal pågår”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Kristina Bengtsson Nilsson (M) vill ta över rodret av Arvika. Hon sonderar nu terrängen bland övriga partier för ett maktövertagande – vilket dock även sittande kommunalrådet Peter Söderström (S) gör.
Kristina Bengtsson Nilsson (M) vill ta över rodret av Arvika. Hon sonderar nu terrängen bland övriga partier för ett maktövertagande – vilket dock även sittande kommunalrådet Peter Söderström (S) gör. Foto: Anton Eriksson

Sonderingar för ett kommande styre av Arvika fortsätter.

– Det tar lite tid men jag vet vad jag vill, säger oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M).

Samtal pågår fortsatt på båda sidor av det politiska fältet för att hitta en bärande majoritet i Arvikas kommande fullmäktigeförsamling.

Valresultatet gav dagens styrande majoritet, S, V och MP, 23 av 49 mandat varför det finns förutsättningar för andra partier och konstellationer att ta makten.

– Jag är optimistisk tills jag vet något annat, och jag är optimistisk utifrån de samtal som förts hittills, säger oppositionsrådet, Kristina Bengtsson Nilsson.

Allians som styr?

Bengtsson Nilssons förstaval är ett nytt styre av Arvika genom samarbete inom de forna allianspartierna, C, L och KD – i så fall det första borgerliga styret av Arvika sedan 1979. Hon säger också att de två återstående partierna, Sverigedemokraterna och Arvikapartiet, gett uttryck för ett maktskifte.

Centerpartiet, med tre mandat i det nya fullmäktige, har dock motsatt sig det stöd från SD som i så fall lär behövas.

Kristina Bengtsson Nilsson, har ni fått klartecken från C för ett alliansstyre?

– Inget är klart förrän det är klart, samtal pågår. De ska gå tillbaka till sin grupp för att diskutera detta.

Vad tycker C egentligen om V?

När det gäller just C, Centerpartiet, säger Ulf Jonsson, partiets förstanamn i Arvika, att samtal och förhandlingar pågår.

– Vi är inte framme än, det är många punkter som avgör, säger Jonsson.

Ni inom C vill inte samarbeta med SD. Hur ställer ni er då till ett samarbete med Vänsterpartiet på den andra flanken? Åtminstone på riksplanet finns det ett motstånd mot V inom ert parti?

– Naturligtvis vill vi ha en uppgörelse så mycket i mitten av det politiska fältet som möjligt, säger Jonsson.

Vad anser du personligen om Vänsterpartiet?

– Inga kommenterar, säger Ulf Jonsson.

”En gråzon”

Från Liberalerna, med ett mandat i det nya fullmäktige, är kommentaren att man inte deltar i de tyngsta samtalen.

– Vi fick inte ett avgörande mandat ser det ut som. Annars föredrar vi ett maktskifte, det enda vi säger nej till är att samverka med SD för fördelning av poster i nämnder och utskott, säger Anton Sjöstedt, förstanamn för L i Arvika.

Kan ni tänka er ett slags "tyst stöd" från SD, att SD stöder Allianspartierna utan att ingå i ett närmare samarbete med dessa partier?

– Då kommer vi in i gråzoner, det får vi ta ställning till om det kommer en förfrågan, men ingen valteknisk samverkan med SD för att fördela platser i utskott och nämnder, säger Sjöstedt.

Fortsätter Peter Söderström som kommunalråd, eller blir han kanske oppositionsråd? De frågorna avgörs de kommande veckorna.
Fortsätter Peter Söderström som kommunalråd, eller blir han kanske oppositionsråd? De frågorna avgörs de kommande veckorna. Foto: Anton Eriksson

Träffar tilltänkta partners

Från partiet som styrt Arvika i drygt 40 år, Socialdemokraterna, säger kommunalrådet Peter Söderström att man ikväll (29 september) har ett möte i en mindre gruppering.

– Vi inom S träffar tilltänkta samarbetsparter, sedan vill jag inte gå in på detaljer.

– Det här verkar ta en stund, men det får det göra, det är viktigt att det blir bra och att vi får till en stabil majoritet. S är öppna för samtal och samarbete med alla utom SD.

Verkar trivas ihop

Möte ikväll har också Arvikapartiet, med Moderaterna.

– Vi har haft bra möten med M, ikväll ett nytt, säger partiledaren Lars-Olof Gävert.

Artikeltaggar

ArvikapartietCenterpartietKristina Bengtsson NilssonLars-Olof GävertLiberalernaModeraternaPeter SöderströmPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlf JonssonVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.