Arvika fortsätter att sjunka på företagsranking – nära sistaplatsen

Publicerad:
Arvika kommun är på plats 283 av 290, när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet bland Sveriges kommuner. Foto: Henrik Montgomery/TT

Arvika fortsätter att sjunka på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Nu hamnar kommunen på plats 283 av 290 kommuner.

Varje höst kommer arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv med en ranking av företagsklimat i Sveriges 290 kommuner. Rankingen bygger bland annat på en enkät med företag i kommunen.

Förra året hamnade Arvika på plats 268 på rankingen. Då hade man tappat 75 placeringar från året innan.

Anna Hedberg.
Anna Hedberg.

När årets ranking presenteras hamnar Arvika på plats 283 av 290 – sämst av alla kommuner i Värmland.

Eda kommun placerar sig på plats 235, näst sämst av kommunerna i Värmland.

Bäst av de värmländska kommunerna är Säffle, som placerar sig på plats 16.

– Rankingresultatet grundar sig till största del på vårens enkätundersökning, där företagen fått svara på hur de upplever förutsättningarna är att bedriva verksamhet i sin kommun. Utifrån svaren var det därför ganska tydligt att Säffle skulle klättra till toppen, medan Arvikas placering skulle försämras ytterligare, konstaterar Anna Hedberg, Regionchef Svenskt Näringsliv Värmland, i ett pressmeddelande.

Förändringar tar tid

Det går att förbättra sig, både Filipstad och Hagfors har klättrat på rankingen.

– God dialog, förståelse och att leverera på företagens önskemål eller synpunkter är klara framgångsfaktorer. En annan framgångsfaktor är tydligt politiskt ledarskap med skärpt målsättning och synliga satsningar i samverkan med näringslivet, säger Anna Hedberg i pressmeddelandet.

Och fortsätter:

– Förändringar tar tid och görs inte i en handvändning, så de satsningar som till exempel Arvika gjort nyligen förändrar inte resultatet nu utan kan istället bära frukt på längre sikt.

Arvika kommun meddelar i ett pressmeddelande att de under året gör flera insatser för att utveckla företagsklimatet i kommunen. Bland annat planeras en näringslivsdag, utbildning för kommunanställda och fler näringslivsträffar där kommun och företagare möts.

– I samtalen med referensgruppen ser vi bland annat att Arvikas platsvarumärke, näringslivets kompetensförsörjningsbehov, industrilokaler och mark är några frågorna som upplevs vara viktiga för näringslivet i Arvika, säger näringslivsutvecklare Jonas Andersson, Arvika kommun.

Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand säger att resultatet i undersökningen tas på allvar.

– Det är många frågor som påverkar hur företagsklimatet upplevs och bedöms, men vi tar resultatet på allvar och planerar nu för fler insatser framåt. Undersökningen ger oss inblick i var vi behöver sätta in åtgärder och utveckla vår verksamhet, säger hon.

Artikeltaggar

Anna HedbergArvikaArvika kommunNäringslivSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare