Krönika: 70 000 döda rävar i Sverige - varje år

Krönikor
PUBLICERAD:
Räven i vårskrud, ännu med tussar av vinterpäls.
Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Räven är fortfarande borta och jag befarar att den gått hädan. Eller kanske bokstavligen gett sig av till sällare jaktmarker.

I ett försök att bearbeta förlusten läser jag om rävarnas beteende.

När de är omkring ett halvår gamla lämnar de föräldrareviret för att etablera ett eget territorium. För detta kan de vandra långa sträckor - öronmärkta svenska rävar har man återfunnit så långt som femtio mil från märkningsplatsen.

Det är ju inte konstigt, att ungrävar precis som människovalpar till tonåringar längtar bort från hemtrakten och drömmer om något större.

Rävar kallas för födogenier. De jagar mest under natt och gryning och äter alltifrån möss, harar, höns, fiskar, ägg, kadaver, vildsvinsungar, insekter, gräs, frukt, bär, mänskligt avfall (inklusive träskor) och kan vid rätt förhållanden fälla vuxna rådjur. Om det är riktigt knapert kan till och med en och annan groda slinka ner.

När det är dåligt väder brukar räven ligga i grytet och vänta på bättre tider. Jo, det där känner jag igen. Skillnaden är bara att jag har Netflix.

Räven.
Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Grytet, som utgör kärnan i rävens revir, delas ibland med en grävling. Jag roar mig åt att fundera över hur den dynamiken fungerar. ”Grävlingar är pedanta”, säger en vän. ”De till och med bajsar i en prydlig rad”. Det kan jag inte tänka mig att räven är. Jag ser många potentiella konfliktytor. Men kanske har de någon slags trevlig samvaro ändå? Ett gryt används tydligen i flera generationer av olika arter. Hur fungerar den överlämningen? Uppsägande av hyreskontrakt? Flyttstäd?

Stora delar av året är dock rävarna ensamma. De lever hårda, korta liv och blir sällan mer än tre eller fyra år gamla. Och varje år skjuts omkring 70 000 rödrävar i Sverige. Jag måste läsa meningen igen. 70 000!? Som om inte det vore nog läser jag vidare att den mest rekommenderade fällan för rävfångst är den så kallade värmländska tunnelfällan.

Jag börjar intala mig en historia om att räven har lyckats komma med en färja till England, där det numer är förbjudet att döda en räv.

So long, old chap!

Fler rävkrönikor: