Besvikelsen mot Arvikapartiet från avhoppad kandidat – gammal valsedel användes

Publicerad:
Annika Karlsson, som drog tillbaka sin kandidatur i somras, är besviken på att Arvikapartiet skickade ut gamla valsedlar under förtidsröstningen. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Hon drog tillbaka sin kandidatur för Arvikapartiet innan höstens val – men Annika Karlsson blev ändå kryssad på partiets valsedlar.

Partiet valde att använda de gamla valsedlarna under förtidsröstningen.

– Jag blev så besviken.

Det var i början av augusti som Annika Karlsson, Andreas Slätt och Anna Kohlberg valde att dra tillbaka sin kandidatur för Arvikapartiet i valet till kommunfullmäktige.

De hade alla olika skäl, som accepterades av partiet.

Annika Karlsson har skrivit ett kritiskt inlägg på sociala medier om det här.

Toppnamn lämnar Arvikapartiet: ”Vi i styrelsen respekterar det”

För AN berättar hon att de tre kandidaterna själva stod för kostnaden för trycket av nya valsedlar, där deras namn inte fanns med.

Men partiet valde ändå att skicka ut de gamla valsedlarna till lokalerna när förtidsröstningen drog igång.

– Jag blev så besviken, säger Annika Karlsson.

Och fortsätter:

– Jag vet att det var väldigt ont om tid, men det var viktigt för mig att den som går och utnyttjar sin rösträtt också ska veta att den inte kryssar ett namn som inte kan föra personens talan.

”Var helt enkelt tvungna”

Enligt partiets ordförande Lars-Olof Gävert valde Arvikapartiet att skicka ut den första valsedeln till vallokalerna under förtidsröstningen eftersom den nya valsedeln inte hade hunnit komma.

– Vi var helt enkelt tvungna att använda de gamla valsedlarna eftersom de nya inte hade kommit, säger han och tillägger:

– Men om man ska vara efterklok så skulle vi aldrig gått med på deras önskemål utan använt den gamla hela tiden. Det hade varit bättre. Det fanns en risk att vi inte skulle få valsedlarna i tid.

Kan du förstå att det finns en besvikelse från avhopparnas sida?

– Ja, men jag informerade om att vi kanske var tvungna att använda de gamla valsedlarna.

”Vi var helt enkelt tvungna att använda de gamla valsedlarna eftersom de nya inte hade kommit”, säger Lars-Olof Gävert (Arvikapartiet).
”Vi var helt enkelt tvungna att använda de gamla valsedlarna eftersom de nya inte hade kommit”, säger Lars-Olof Gävert (Arvikapartiet). Foto: Anton Eriksson

Kommer inte att väljas in

Gith Nilsson, valansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, reder ut vad det är som gäller när två valsedlar används:

– Om någon kryssar en av de tre kandidaterna på den första listan så kommer de kryssen att räknas – men när vi kommer att utse ledamöter och ersättare för det här partiet så kommer vi att hoppa över dem på listan eftersom de har återkallat sitt samtycke till kandidatur.

Hon förtydligar:

– De kommer inte att väljas in som ledamot eller ersättare för Arvikapartiet.

Känner sig sviken

Annika Karlsson säger att avhopparna och Arvikapartiet kom överens om att inte använda den första valsedeln, att hon känner sig sviken och tycker att de kunde haft en rak dialog om att valsedeln fanns i vallokalerna under förtidsröstningen.

Lars-Olof Gävert säger i sin tur att han informerade om det i ett mejl.

Så här svarar Annika Karlsson på frågan om hur hon ser på att partiet fick tre mandat i kommunvalet:

– Det är riktigt bra jobbat, de fick ordentliga siffror. Jag hade inte vågat sätta så höga mål och tycker att de har jobbat riktigt bra.

Hon fortsätter:

– Valresultatet är ganska intressant rakt över där partier tappar och att Arvikapartiet kommer in. Det säger att folk vill se en förändring och det är budskap till alla politiker att de kanske måste tänka om och se sig omkring: Hur ser det ut och hur når vi ut för att få väljarna med oss?

Artikeltaggar

Arvika kommunArvikapartietLars-Olof GävertPolitikVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare