Hoppa till huvudinnehållet

Nu avgörs valet – resultat kan komma i kväll

Publicerad:
Mandatfördelningen i riksdagen innan onsdagsräkningen inletts.
Mandatfördelningen i riksdagen innan onsdagsräkningen inletts. Foto: Johan Hallnäs/TT

Omkring 27 000 onsdagsröster från ett 100-tal distrikt är nu färdigräknade. Därmed har en knapp tredjedel av distrikten avrapporterat. Lag Kristersson har fortfarande minsta möjliga försprång till lag Andersson.

Högerblockets ledning med ett riksdagsmandat består. Vid 14-tiden är den enda förändringen, jämfört med i söndags kväll, att Miljöpartiet backat från 5,1 till 5,0 procent. Förändringen är så liten att den inte påverkar resultatet för något annat parti, och mandatfördelningen är densamma som på valkvällen.

Men det är långt ifrån avgjort. De 27 000 räknade onsdagsrösterna är bara en bråkdel av alla som ska räknas och totalt ska 314 distrikt räknas klart innan Valmyndigheten kan leverera ett preliminärt valresultat. Nästan två tredjedelar av uppsamlingsdistrikten återstår alltså.

Fler att räkna

Valmyndigheten har ingen siffra på hur många onsdagsrösterna är, men ett riktmärke är förra valets antal: 202 000. I årets val har förtidsröstandet ökat påtagligt, vilket talar för att även de sena förtidsrösterna är fler. Å andra sidan tyder mycket på att valdeltagandet totalt sett blir lägre i årets val.

I Stockholm är antalet onsdagsröster att räkna ungefär lika många som i valet 2018, enligt Eva Debels, kanslichef på valnämnden.

– 28 000 har vi, säger hon.

I Umeå ska drygt 2 000 röster räknas, vilket kan jämföras med drygt 3 000 förra valet.

Många väljare här i Umeå förtidsröstade väldigt tidigt. Den tendens vi ser är alltså att många gjorde bort att rösta före söndagen, säger Marie Sandström, nämndsekreterare i valnämnden.

I Piteå, däremot, ser valnämnden en kraftig ökning av onsdagsröster:

– Vi har ungefär 700 röster att räkna, jämfört med 430 röster förra valet, säger Jonas Gunnarsson, valnämndens ordförande.

I Malmö är antalet onsdagsröster omkring 5 000 denna gång, enligt sektionschefen Daniel Olsson. Han har inga uppgifter om hur många det var 2018.

– Vi hoppas kunna vara klara till klockan 18, säger han.

Antalet spelar roll

Antalet spelar stor roll, enligt Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet. Om det är väldigt många onsdagsröster ger det nämligen större utrymme för att andra väljarbeteenden får genomslag. Och det har historiskt varit lite andra preferenser bland de som förtidsröstar jämfört med de röstande i vallokalerna.

– Vi vet inte hur många sådana här röster som kommit in och vi vet att onsdagsrösterna ofta är väldigt annorlunda. Det betyder också att förändringarna kan vara annorlunda, säger Folke.

– Det går ju att hitta scenarion, helt klart, där mandatmajoriteten skiftar till vänster också. Det här är absolut inte klart, tillägger han.

Enligt Folke är det viktigt att peka på att det råder stor osäkerhet för att undvika att resultatet ifrågasätts.

– Då kan det bli massvis av konspirationsteorier.

Lutar åt högerseger

Olle Folkes huvudscenario stämmer dock med övrig expertis. Det lutar åt att högerblocket får behålla sitt mandatövertag.

Svante Linusson, professor i matematik vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och tidigare expert vid Valprövningsnämnden, gör samma prognos.

– M ligger bäst till för att få ett nytt mandat. De har haft mest otur i avrundningen. Och Vänsterpartiet fick ju det sista mandatet, så om det inte går bra för dem i onsdagsrösterna kan de bli av med sitt sista mandat, sade han i måndags.

Ytterligare en faktor är att utlandsrösterna kan gynna Moderaterna. En studie efter valet 2014 visade att M fick ett betydligt större stöd av utlandsväljarna, jämfört med hela väljarkåren. På motsvarande sätt fick S ett väsentligt lägre stöd.

Växer fram

Parallellt med onsdagsräkningen pågår kontrollräkning av alla röster, vilket länsstyrelserna ansvarar för. Denna slutgiltiga räkning kan också påverka utfallet. Närmare 94 000 röster ogiltigförklarades i söndagens rösträkning, och en del av dessa kan komma att giltigförklaras av länsstyrelsernas kontrollanter. Efter valet 2018 tillkom 25 000 röster på detta sätt.

Det alla vill veta är så klart när det finns ett besked. Valmyndigheten uppgav för SVT Nyheter i tisdags kväll att det preliminära resultatet i riksdagsvalet kommer under onsdagskvällen.

Valmyndigheten uppdaterar successivt, det vill säga så snart ett uppsamlingsdistrikt har räknat färdigt.

– Man ser resultaten växa fram i realtid, precis som på valkvällen. Det kan vara så att slutsatser kan dras redan på onsdagen, men det är inte färdigt förrän på torsdagen, sade Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist på måndagen.

Anna Lena Wallström/TT

Joakim Goksör/TT

Fakta

Onsdagsräkningen

På onsdagen efter valdagen räknar valnämnden i varje kommun de röster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Denna räkning heter valnämndens preliminära rösträkning men kallas också för uppsamlingsräkningen eller onsdagsräkningen.

Då räknas framför allt förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen, men även brevröster från utlandet och röster från ambassader.

Om det behövs kan räkningen förlängas till torsdagen.

Resultaten redovisas distrikt för distrikt, totalt 314 stycken uppsamlingsdistrikt. De största kommunerna har alltså mer än ett distrikt.

Källa: Valmyndigheten

Artikeltaggar

FolkomröstningarPolitikRiksdagenSverigeVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.