Sossarna i Eda stänger inte dörren för något parti: ”Vi är öppna”

Publicerad:
Charlotte Hansson, listetta Socialdemokraterna. Foto: Privat

Socialdemokraterna backar i Eda kommun, enligt de preliminära siffrorna.

Men partiet är inte allt för nedslaget.

– Det känns inte som vi förlorat. Vi är fortfarande största partiet, säger listettan Charlotte Hansson som nu tror på tuffa förhandlingar för att få ett styre på plats.

Enligt de preliminära siffrorna backar Socialdemokraterna 3,9 procentenheter till 26,1 procent och tappar med det ett mandat i kommunfullmäktige i Eda.

Listettan Charlotte Hansson säger att tillbakagången inte kommer som någon större chock och att partiet inte är allt för nedslaget.

– Vi ser andra partier som backar två mandat. Det känns inte som vi förlorat. Vi är fortfarande största partiet, säger hon.

Och fortsätter:

– SD:s framgång var inte så oväntad med tanke på att de går starkt på riksnivå. Och de mandaten ska ju tas från någon.

Det preliminära valresultatet ger inga tydliga indikationer på vilka partier som kommer styra kommunen de kommande fyra åren. Charlotte Hansson tror nu att tuffa förhandlingar är att vänta.

– Det blir väldigt intressant. Det krävs många partier för att få majoritet, säger hon.

Vad kommer S arbeta för?

– Det är först och främst viktigt att vi kommer fram till en enad problemställning och vision. Vilka är Edas största utmaningar? Kommunen har en del stora investeringsprojekt på gång och ekonomin är en viktig del. Vi vet redan nu vart olika partier står i olika frågor, men nu får vi se om vi kan mötas. Vilka frågor är viktigast och var kan partierna kompromissa?

Ja, du tror det kommer krävas en del kompromissande?

– Jag misstänker att det krävs kompromissande från alla parter för att få en enighet.

Vilka kan ni samarbeta med?

– Vi känner oss relativt öppna.

Så ni stänger inte dörren för något parti?

– Nej, som det är nu har vi inte tagit beslut att stänga för något parti. Det blir lite annorlunda på kommunnivå än på riksnivå. Det är inte samma frågor, även om ideologin mellan partierna skiljer.

Hon vågar i övrigt inte sia om vem som tar vem i förhandlingarna.

– Nej, det känns väldigt öppet just nu. Men vi är redo att gå in i förhandlingar, säger hon.

Artikeltaggar

Eda kommunPolitikVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare