LEDARE: Arvikapartiet har ritat om den politiska kartan i Arvika

Politik | Val 2022
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Arvikapartiet har inte ens fyllt två år – nu är de kommunens fjärde största parti. Lars-Olof Gävert och Arvikapartiet har ritat om den politiska kartan i kommunen.

Det är klart att Arvikapartiets framfart måste beskrivas som en smärre sensation. För två år sedan fanns inte ens partiet, nu plockar de enligt preliminära resultat 7,3 procent av rösterna och fyra mandat.

Det är inte en framgång i stil med Oberoende Realister i Hagfors eller Hela Edas Listas valresultat i Eda 2014, men partiet har tagit sig in i kommunfullmäktige och kan få inflytande över Arvikapolitiken.

Detta trots att jag tycker partiet försvårat för sig själva i valrörelsen. Nu har jag inte stenkoll på partiets arbete i valrörelsen i stort, men utifrån mitt perspektiv så kunde partiet varit betydligt mer aggressivt gentemot media när det gäller utspel, insändare och inbjudningar till pressträffar. Det har faktiskt förvånat mig. Men uppenbart har partiet gjort tillräckligt för att få ihop över 1 100 röster i kommunen.

Valresultatet i Arvika kommun är i stort väldigt intressant. För första gången på väldigt, väldigt länge måste Socialdemokraterna söka stöd bortom sina vänner i MP och V för att behålla makten. Det ska dock sägas att S efter förutsättningarna gör ett otroligt starkt val. Trots en rörig mandatperiod där alla oppositionspartier fått vind i seglen, och trots att ett nytt parti gjort entré så tappar partiet enligt preliminära siffror endast 2,3 procentenheter och två mandat. Det visar vilket utbrett stöd det finns för S i Arvika.

Men trots det vaknar Peter Söderström och Socialdemokraterna upp till en ny politisk verklighet i dag.

Och Kristina Bengtsson Nilsson och Moderaterna vaknar upp med vetskapen om att de kan ta över makten – om de spelar sina kort rätt. Håller Moderaterna ihop alliansen och får stöd av Arvikapartiet och Sverigedemokraterna så blir det maktskifte i Arvika.

Mitt stalltips är dock att så inte blir fallet. C och L deklarerade redan innan valet att samarbete med SD är uteslutet. Och SD kommer inte att stötta alliansen utan att få något tillbaka. Det mest troliga scenariot är att C och L – direkt eller indirekt – i stället kommer att ge sitt stöd till Peter Söderström för att hålla SD borta från inflytande.

Men – vem vet. Valresultatet har öppnat upp för intressanta förhandlingar de kommande veckorna.

Största förlorarna i kommunvalet är utan tvivel Centerpartiet. De tappar enligt preliminära siffror 5,8 procentenheter. Centerpartiets kraftiga fall förvånar mig. Flyr C-väljarna till Arvikapartiet eller beror det på nationella trender? Jag har svårt att hitta självklara förklaringar. Störst tapp gör partiet i Gunnarskog-Bortan. Förra valet hade C 34,98 procent där, nu har de tappat till 13,5 procent. Det kan bero på att Gunnarskogsbon Anders Bergfjord toppade C-listan förra valet och att han nu lämnat politiken. Men C:s kraftiga fall i hela kommunen kan inte bero på en enskild person.

I Gunnarskog-Bortan är det i stället Arvikapartiet och Kristdemokraterna som är de stora vinnarna. Arvikapartiet får i distriktet 9,8 procent och KD 12,3 procent vilket är en ökning med 9,5 procentenheter. KD ökar i hela kommunen och verkar få ett nytt mandat.

Catharina Leverström-effekten?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.