Nästan 40 procent bytte parti

Inrikes/utrikes | Val 2022
PUBLICERAD:
Närmare 40 procent av de tillfrågade bytte parti i årets val, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Många väljare bytte parti i valet, visar SVT:s vallokalsundersökning där drygt 11 000 personer ingår. Hela resultatet av undersökningen presenteras klockan 20.

I det här valet var det 38 procent av de tillfrågade som bytt parti, en något lägre andel jämfört med förra valet.

– En gång i tiden när vi började göra sådana här mätningarna var det tio till tolv procent som bytte parti. Vi har blivit allt mer otrogna mot våra partier, säger Sören Holmberg, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet, till SVT.

Mer än en tredjedel, 37 procent, bestämde vilket parti de skulle rösta på under söndagen eller under den senaste veckan. Den siffran är på samma nivå som vid förra valet. Bland de som röstade på Liberalerna och Miljöpartiet var andelen som bestämde sig sent större.