Hoppa till huvudinnehållet

Hilda och Ludvig – en framgångsrik syskonduo i trial: ”Vi har alltid varandra”

Publicerad:
Hilda Andersson (till höger) är världstrea i cykeltrial. I världscuptävlingen Köpenhamn blev det en ny tredjeplats i damklassen för 16-åringen.
Hilda Andersson (till höger) är världstrea i cykeltrial. I världscuptävlingen Köpenhamn blev det en ny tredjeplats i damklassen för 16-åringen. Foto: Privat

Förra helgen kördes säsongens andra och sista deltävling i Swe cup 2022 och Scf cup i Laholm.

Där för att tävla i herrarnas och damernas elitklass var bland andra syskonen Ludvig och Hilda Andersson från Arvika IS – som fortsätter att imponera i sina klasser.

– Det känns väldigt bra. Jag var i min livs bästa form eftersom jag tog pallplats i världscupen helgen innan. Det var roligt, säger Hilda.

Hilda och Ludvig Andersson, från Arvika IS, vann den första Swe cup-deltävlingen på hemmaplan i Arvika i damernas respektive herrarnas elitklass.

Förra helgen gick den andra deltävlingen i Swe cup 2022 och Svenska cykelförbundets trial-cup av stapeln i Laholm.

25 tävlande

Fyra tävlande från Arvika Idrottssällskap deltog. Totalt kom 25 tävlande till start i olika klasser.

– Det var roligt. Det var en bra tävling, fint väder och många startande, säger Christian Andersson, Arvika IS.

I Scf cup tog Lukas Persson, Arvika IS, hem totalsegern i B-klassen och Elvira Andersson från Arvika IS vann N-klassen för flickor.

Lukas Persson från Glava på tävlingen i Laholm.
Lukas Persson från Glava på tävlingen i Laholm. Foto: Privat

I elitklassen för herrar var det länge jämnt mellan Alexander Karlsson, Hawkhills TK, och regerande svenske inomhusmästaren Ludvig Andersson. Till slut stod det klart att Alexander Karlsson vann med 550 poäng mot Ludvig Andersson som slutade på 500 poäng och blev tvåa.

– Det kändes skönt. Jag hade hoppats på en förstaplats, men är nöjd med en andraplats, säger Ludvig.

– Jag tar med mig nya erfarenheter och att formen ju är där den ska vara inför höstens stora tävlingar, säger Ludvig.

Hilda Andersson vann damernas elitklass. Hon tog hem segern med 460 poäng.

Syskonens framgångar

De är syskon – med ett gemensamt intresse för cykling.

Hilda och Ludvig från Klässbol samlar in framgångar inom cykelsporten trial. De har båda tagit SM-guld – och är en del av landslaget.

– Det här är mitt största intresse, det är det här jag lägger nästan all tid på, det är jätteroligt att det går bra på tävlingarna också, då blir man motiverad att träna hårt inför kommande tävlingar under hösten och slutet på året, säger Ludvig.

Ludvig Andersson, som är regerande svensk inomhusmästare, blev tvåa i Swe cup 2022.
Ludvig Andersson, som är regerande svensk inomhusmästare, blev tvåa i Swe cup 2022. Foto: AN arkiv/privat

Trea i totalen

Lillasyster Hilda blev för två veckor sedan trea i totalen i världscupen som avgjordes i Köpenhamn.

– Kvalet var, man kör ju två varv, mitt första varv var lite sådär, men mitt andra varv var det bästa jag någonsin har presterat på tävling, det var tack vare det som jag gick vidare. Finalen var också helt jättebra, det stämde där också, säger Hilda om sin prestation i Danmark.

– Det är alltid kul att få ett kvitto och se att man kan, att det går även på tävling.

För syskonen Andersson väntar fler tävlingar framöver. Bland annat en internationell tävling i Tyskland i september. Och så: VM i Abu Dhabi i mitten av november.

– Mitt sista år som junior, så det är klart att jag kommer att träna jättehårt inför det. Målet är väl en topp tio-placering, säger Ludvig inför VM som väntar.

VM i november

– Det blir mitt andra VM, säger Hilda. Det är lite annorlunda från världscup, men det ska så klart bli jättekul och en fantastisk resa. Ska se till att vara i bra form. Säsongen har varit min bästa säsong och hoppas att det håller i sig.

De satsar hårt och lägger ner många timmars träning. Framtiden ligger framför dem. Men ett fokus som de båda har är att ha kul på vägen.

Hilda berättar vad sporten betyder för henne:

– Den betyder allt och lite till, den är min största del av livet just nu. Jag är glad att jag får uppleva det här. Det är fantastiskt, inte bara prestationerna, utan allt runt omkring, alla resor och vänner.

Hilda Andersson berättar att tävlingar ger många erfarenheter och lärdomar – men att prestationer inte är det viktigaste. Men det finns förstås mål: ”Utomlands är det väl final, pallplats, det är väl det jag siktar på. På hemmaplan är det väl SM-guld. Sen Swe cup, de lite mindre tävlingarna är också viktiga”, säger hon.
Hilda Andersson berättar att tävlingar ger många erfarenheter och lärdomar – men att prestationer inte är det viktigaste. Men det finns förstås mål: ”Utomlands är det väl final, pallplats, det är väl det jag siktar på. På hemmaplan är det väl SM-guld. Sen Swe cup, de lite mindre tävlingarna är också viktiga”, säger hon. Foto: Privat

”Väldigt tighta”

De är en framgångsrik syskonduo i trial – som alltid har varandra.

– Hilda är min bästa träningskompis och den jag tränar med oftast. Det är alltid roligt att ha någon att träna med, det blir många timmar på cykel, säger Ludvig.

– Det är jättekul att vi är två och att vi får uppleva allt tillsammans eftersom vi båda är med i landslaget till exempel. Sen, det är alltid en trygghet att ha med sig sin bror. Vi känner varandra väl och är väldigt tighta. Man kan relatera och bolla saker, säger Hilda.

– Det är en stor pusselbit i alla framsteg, absolut. Vi har alltid varandra när vi tränar och sporrar varandra, det är positivt, säger hon.

Artikeltaggar

ArvikaArvika IdrottssällskapChristian AnderssonCykeltrialCyklingHilda AnderssonLaholmLudvig Andersson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.