Hoppa till huvudinnehållet

Mäktiga SM-succén för Olle, 74 – tog fem (!) guld: ”Kan inte vara annat än nöjd”

Publicerad:
Arvika Friidrotts veteran Olle Borg slog nya nordiska rekord i både längdhopp och tresteg under SM i Kalmar – där det blev hela fem guld.
Arvika Friidrotts veteran Olle Borg slog nya nordiska rekord i både längdhopp och tresteg under SM i Kalmar – där det blev hela fem guld. Foto: Privat

Arvika Friidrotts Olle Borg har hunnit samla på sig en del SM-guld i veteransammanhang nu – och under helgen blev det ytterligare fem.

Dessutom ett par nya nordiska rekord i M75-klassen.

– Trestegshoppandet tyckte jag gick riktigt bra, säger 74-åringen.

100 meter, 200 meter, 80 meter häck, längdhopp och tresteg.

Där har ni grenarna Arvika Friidrotts superveteran Olle Borg knep guldet i under helgens SM i Kalmar.

– Jag ställde upp i fem grenar och vann alla, så då kan jag inte vara annat än nöjd så sett då, konstaterar Olle.

Mästerskapet inleddes för västvärmlänningens del alltså med 100 meter, där deltagarantalet var så pass stort att det sprangs både försöksheat och final.

”Kul att slå honom”

Borg tog sig enkelt vidare från försöken, med en tid på 14.93, och var tämligen ohotad etta i finalen före IFK Ymers Tage Isaksson på en andraplats.

– Det är en medtävlare jag vet är duktig, för han har tagit medaljer på Europamästerskap och så där, men han hade varit lite sjuk innan så nu var han inte riktigt i sin bästa form, berättar Olle.

– Så det var kul att slå honom också. Han har det svenska rekordet på både 100 och 200 meter i 75-klassen och varit ganska dominerande i Sverige under några år. Nu är ju han några år äldre än mig och det är klart att åren gör en del.

Olle, 74, tog två brons i VM-debuten och spräckte 30 år gammalt rekord

”Inte hundra procent jättenöjd”

Detta upprepade sig i 200-metersloppet, där Olle sprang ungefär 1,5 sekunder snabbare än nämnda Isaksson och landade på tiden 31.03 – nytt personbästa i M75-klassen.

Innan det var dags för Olles egna paradgrenar, längdhopp och tresteg, blev det guld även i 80 meter häck – även där med nytt personbästa, på 15.34.

74-årige Borg var endast fyra centimeter ifrån världsrekordet i tresteg, där det dock blev både svenskt och nordiskt rekord.
74-årige Borg var endast fyra centimeter ifrån världsrekordet i tresteg, där det dock blev både svenskt och nordiskt rekord. Foto: Svensk Friidrott

I längd blev det sedan ett nytt nordiskt rekord i och med ett hopp som mätte 4.53 meter. Något Olle, trots detta, var mindre nöjd med sett till vad han har presterat tidigare i framför allt M70 – som han har fortsatt tävla i internationellt under året.

– Inte hundra procent jättenöjd med resultatet, men man får väl vara nöjd ändå när det blev rekord, konstaterar Olle.

– Jag har hoppat längre inomhus i den här 75-klassen. 20 centimeter längre hoppade jag i vintras, och jag hoppade nästan 30 centimeter längre förra sommaren. Och jag vet att jag kan hoppa så pass, för det gör jag på träning emellanåt – men det ville sig inte helt och hållet.

Medaljregn över Olle, 74, i EM – dubbla guld och nya rekord: ”Mer än nöjd”

Fyra centimeter från världsrekordet

I avslutande tresteget gick det bättre.

Även där blev det nytt svenskt och nordiskt rekord utomhus för 74-åringen, som flög över 10-metersgränsen med ett hopp på 10.06 i det femte försöket.

– Trestegshoppandet tyckte jag gick riktigt bra. 10.06 är bara fyra centimeter från världsrekordet i 75-klassen, det är jag jättenöjd med. Och det var flera hopp som var bra, så den tävlingen var jag riktigt nöjd med, säger Olle som troligtvis tävlar färdigt utomhus för i år.

Ett bra sätt att sätta punkt för utomhussäsongen?

– Ja, det kan man säga.

Krossade världsrekordet – men 74-årige Olle är för ung

Artikeltaggar

ArvikaArvika FriidrottFriidrottKalmarOlle Borg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.