Hoppa till huvudinnehållet

Skolan en vattendelare när S och M betygsätter mandatperiod

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Kommunalrådet Peter Söderström (S) och oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) har olika syn på hur den gångna mandatperioden varit. Söderström är nöjd med mycket. Bengtsson Nilsson däremot är bland annat kritisk till var den nya högstadieskolan placerats. Hon gillar dock själva bygget av en högstadieskola.
Kommunalrådet Peter Söderström (S) och oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) har olika syn på hur den gångna mandatperioden varit. Söderström är nöjd med mycket. Bengtsson Nilsson däremot är bland annat kritisk till var den nya högstadieskolan placerats. Hon gillar dock själva bygget av en högstadieskola. Foto: Hans-Åke Henriksson

Socialdemokraterna är nöjda med ett flertal insatser och projekt under den gångna mandatperioden. Oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson, (M), är inte lika nöjd.

Arvika Nyheter har låtit Socialdemokraterna genom kommunalrådet Peter Söderström lista partiets toppar under den snart avslutade mandatperioden (listan i en kortad version kan ses i faktaruta här intill). Samtidigt har AN låtit oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson ge sin syn på den gångna fyraårsperioden.

– Jag är nöjd med mandatperioden, det har varit turbulent period men de frågor som kommit upp har vi tagit tag i, säger Peter Söderström. Det mesta har dessutom skett under en pågående pandemi.

Skolan viktigast

Bland ett flertal projekt och insatser Söderström anser att partiet lyckats med är de inom skolområdet allra viktigaste för honom. Av stor betydelse är även insatser och projekt inom vård och omsorg.

– Vård, skola och omsorg är ju prio ett. Vi i Arvika vill vara en skolkommun, nu visar vi att vi är det och att vi jobbar hårt med skolfrågor.

Byggprojekt inom skolan

Bland det S är mest nöjda med finns tre större byggprojekt inom skolområdet: Minnebergskolan, Sulviksskolan och Graningeskolan.

– Extra nöjda är vi kanske med att både Minnebergsskolan, Sveriges modernaste högstadieskola, och Sulviksskolan, klarades av inom och till och under budget. Graningeskolan har vi inte slutnotan på än.

Söderström fortsätter:

– Minnebergsskolan är dessutom landets modernaste NPF-säkrade skola (anpassad för alla). Och Graningeskolan/Graningegården blev trots krångel klar innan skolstart nu i augusti. Sulviksskolan har därtill efter renovering och tillbyggnad nu alla de salar som behövs för dagens mellanstadieundervisning.

– Utöver detta har även Nybackens äldreboende fått en rejäl tillbyggnad med både platser och gemensamhetsytor. Sen har vi även upprustningen av simhallen, där återstår bara stora bassängen innan hela renoveringen är klar.

Stor guide: Här är Arvika- och Edapartiernas vallöften

Miljöfrågor

När det gäller nämnda pandemi anser han att det offentliga, kommun och region, hanterat den på ett godkänt sätt. Även samhället i stort har tagit och tar ansvar för att motverka covidvirusets framfart.

Apropå allas ansvar säger Söderström att han även brinner för att styra både sitt ansvarsområde inom politiken och samhället i stort i en mera hållbar riktning. Och där har det tagits steg i rätt riktning i Arvika under mandatperioden, anser han.

– Solcellssatsningar och energieffektiviseringar, då tänker jag främst på ANC, Arvika Näringslivscentrum, och bland annat deras satsning på solceller. Tänk om alla offentliga lokaler i Sverige kunde genomgå samma utveckling som ANC haft. Solenergi är förvisso inte gratis, men mycket kapacitet går till spillo i onödan när den inte utnyttjas. Den borde fler ta tillvara.

Sågar arbetet med företagen

Lika nöjd med mandatperioden är inte Söderströms huvudmotståndare, oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson, (M).

Bengtsson Nilsson är bland annat starkt kritisk mot Socialdemokraternas insatser inom företagsområdet.

– Vi har fått ett allt sämre näringslivsklimat, detta också påvisat genom Svenskt Näringslivs undersökning. På två mandatperioder har vi gått från plats 119 till 268 av Sveriges 290 kommuner. Detta är katastrof, S har inte förstått vad företagsamhet är. Dessutom förlorar vi arbetstillfällen på det, och skatteintäkter. I den här karusellen åker S baklänges.

AN:s stora partiguide – jämför Arvikapartierna härAN:s stora partiguide – jämför Edapartierna här

Skola på annan plats

Moderaterna genom oppositionsrådet är också kritiska till Minnebergsskolans placering inkluderat förarbetet till skolans tillkomst.

– Detta visar vilket dåligt styre vi har, på vilket dåligt omdöme man har. S orkade inte se på alternativa placeringar. Nu är skolan byggd på 7 000 kvadratmeter, hade man valt Prästängen hade det funnits 50 000 kvadratmeter att tillgå, med grönytor runt om.

En berg- och dalbaneresa

Att S först höjde skatten med 94 öre per intjänad hundra kronor för att sedan sänka den med 21 öre per intjänad hundra kronor är något Bengtsson Nilsson också kritiserar hårt.

– Fel att höja och dessutom lite genomskinligt med en sänkning lagom till ett valår, säger hon.

Att kommunen skulle köpa Hungviksön är också ett tecken av flera på dåligt omdöme, hävdar Bengtsson Nilsson. Detta fick dock M stopp på, enligt oppositionsrådet. Även ombyggnaden av Sulviks skola är M-förslag, säger Bengtsson Nilsson.

– Och att överförmyndarnämnden har förbättrat sin verksamhet beror i mycket på oss, där har vår ledamot Henrik Samuelsson jobbat stenhårt, och där har det blivit skillnad.

Kommunalrådet Peter Söderström (S) och oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) är oense om mycket men att överförmyndarnämndens verksamhet förbättrats på senare år är man överens om.
Kommunalrådet Peter Söderström (S) och oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) är oense om mycket men att överförmyndarnämndens verksamhet förbättrats på senare år är man överens om. Foto: Hans-Åke Henriksson

Vill fortsätta

Här är de två opponenterna faktiskt överens, även Peter Söderström anser att överförmyndarnämndens verksamhet har förbättrats.

I den andan – att förbättra samhället – säger han sig vilja fortsätta.

Söderström är sugen på fyra år till som kommunalråd.

– Jag är jättesugen på mer. Vi inom S har jobbat fram ett gediget löftesprogram. Det finns en energi hos mig och partiet.

S toppar under mandatperioden

Insatser som Socialdemokraterna är nöjda med under mandatperioden (insatser som inte nämns i artikeln här intill)

– Ökad grundbemanning i förskolorna

– Satsning på SFI med bland annat kartläggning av språkkunskaper inför studiestart. Nationellt uppmärksammat, enligt S

– Satsning på Arbetsmarknads- och integrationsenheten för att få flera personer ur försörjningsstöd (tidigare socialbidrag).

– Försörjningsstödet har minskat

– Arvika är utsett till Sveriges femte bästa skolkommun

– Fler anställda inom elevhälsan

– Barn i familjer med försörjningsstöd får gå gratis på Musikskolan

– Satsning på ”trivseltid” för personer med hemtjänst för att bryta ensamhet och minska stressen för personalen

– Ökat ekonomiskt stöd till föreningslivet

– Arvika har tagit på sig ledartröjan för omställningen till Nära vård

– S anser sig försvarat välfärden mot högerns privatiseringar

– Översvämningsskyddet i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden invigdes under mandatperioden.

– Enligt S fortsätter kommunens bolag via effektiva processer att ge Arvika topplaceringar i nationella undersökningar som, Kritik på teknik.

– Den fackligt-politiska uppgörelsen om hur de statliga äldrepengarna skulle användas har lyfts på ministernivå som ett särdeles lyckat och konstruktivt arbete.

– Fiberutbyggnaden är i stort sett klar

– Konvertering av all gatubelysning runt om i kommunen till LED fortsätter

– Gratis mensskydd utreds för kommunala skolor.

Källa: Socialdemokraterna i Arvika

Artikeltaggar

Arvika kommunHenrik SamuelssonKristina Bengtsson NilssonMinnebergsskolanModeraternaPeter SöderströmPolitikSulviks skolaSvenskt NäringslivVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.