Hoppa till huvudinnehållet

Vårdförbundet summerar: ”Den värsta sommaren någonsin”

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Personalläget har varit akut på länets akutmottagningar.
Personalläget har varit akut på länets akutmottagningar. Foto: Lisa Olaison

Larmen inför sommarbemanningen inom vården och särskilt akutmottagningarna var många.

– Det blev värre än vi befarade. Det är överlag den värsta sommaren någonsin, summerar Camilla Gustafsson, huvudskyddsombud och ordförande i Vårdförbundet Värmland.

På länets tre akutmottagningar i Karlstad, Torsby och Arvika blev sommaren värre än befarat, enligt Vårdförbundet Värmland.

– Jag hade hoppats att Region Värmland skulle ha lyssnat på oss. Det har varit oerhört ansträngande på alla akutmottagningar och den värsta sommaren någonsin överlag. Särskilt i Torsby som dessutom fick ett covidutbrott bland personal och patienter, säger Camilla Gustafsson, Vårdförbundets ordförande i Värmland.

Hon återkommer till den skriande bristen på personal.

– Det har varit ett stort inflöde av patienter under sommaren. Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande för våra medlemmar när det blir långa väntetider, patienter blir liggande i korridorer eller hemskickade på grund av att det inte finns tillräckligt med personal.

Hela vården sliter

Och det gäller inte bara akutmottagningarna, enligt Camilla Gustafsson.

– I sommar har vi inte hittat en enda vårdavdelning där de haft det bra. Alla har slitit och hjälpts åt, men de går på ångorna med 80-timmarsveckor och dubbelpass. Och det gäller även cheferna, det är inte roligt att beordra in folk som gråter. Det finns stora hälsorisker med det här, de behöver återhämtning.

– Och vi är inte i mål än. Alla är inte tillbaka efter semestern förrän i slutet av augusti. Då får vi se hur många som kommer tillbaka, eller är sjukskrivna.

Oattraktiv region

Camilla Gustafsson efterlyser en långsiktig lösning på bemanningsproblemen inom vården.

Camilla Gustafsson, huvudskyddsombud Region Värmland och ordförande i Vårdförbundet Värmland, vill se en långsiktig lösning på bemanningsproblemen.
Camilla Gustafsson, huvudskyddsombud Region Värmland och ordförande i Vårdförbundet Värmland, vill se en långsiktig lösning på bemanningsproblemen. Foto: Ulf Huett

– Vi kommer att sätta oss i september med arbetsgivaren Region Värmland och titta på all övertid. Ta upp vad som inte fungerat och vad som behöver åtgärdas. Det vi vet är att vi behöver fler kollegor. Och då behöver vi titta på löneläget, inte bara för nyanställda utan för alla.

– Det är inte brist på erfarna och kompetenta sjuksköterskor, men det är brist på sjuksköterskor som vill jobba i Region Värmland. Och varför vill man inte det? Det behöver vi reda ut för att göra arbetsgivaren attraktiv.

Olaglig övertid hos ambulansen

Sedan tidigare driver Vårdförbundet Värmland en tvist mot Region Värmland gällande 134 medlemmar inom ambulanssjukvården.

Några delar i tvisten har tagits vidare till central nivå inom Vårdförbundet och SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Region Värmland kan bryta mot arbetstidslagen.
Region Värmland kan bryta mot arbetstidslagen. Foto: Tommy Andersson

Tvisten gällande övertid och mertidsarbete har lett till en anmälan till Arbetsmiljöverket om brott mot arbetstidslagen. Anmälan avser övertid och jourtid för nio ambulanssjukvårdare under förra sommaren.

Vårdförbundet anser i anmälan att det råder: ”flerårig bristfällig budgetering, planering samt organisering av bemanningsbehov för verksamheten.” ”Arbetsgivaren har haft kännedom om det stora uttaget av övertid men ändock fortsatt med att beordra övertids-/mertidsarbete.”

– I sommar har arbetsgivaren gjort det minst dåliga för ambulanspersonalen. De har saknat personal och haft lika mycket att göra, men de har åtminstone fått sommarersättning och vanlig övertid i stället för jourersättning som är en bråkdel av ordinarie lön. Men det finns fortfarande ingen långsiktig plan, säger Camilla Gustafsson.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketArvikaArvika sjukhusCamilla GustafssonCentralsjukhuset i KarlstadKarlstads kommunRegion VärmlandSKRTorsbyTorsby sjukhusVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.