Hoppa till huvudinnehållet

Robin Dahlén stämmer kommunen: ”Beredd att ta riskerna”

Publicerad:
Reporter Anton Eriksson
Anton Eriksson
anton.eriksson@arvikanyheter.se
Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck under måndagens pressträff, där det meddelades att Dahlén stämmer Arvika kommun på närmare tre miljoner kronor.
Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck under måndagens pressträff, där det meddelades att Dahlén stämmer Arvika kommun på närmare tre miljoner kronor. Foto: Anton Eriksson

Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på närmare tre miljoner. Det berättar advokat Stefan Liliebäck och Robin Dahlén på en presskonferens.

Stämningsansökan kommer att lämnas in till Värmlands tingsrätt under måndagseftermiddagen eller imorgon tisdag, berättar Stefan Liliebäck på presskonferensen.

Robin Dahlén vill att Arvika kommun tar ansvar för vad som hände med honom i samband med utredningen av Kevin Hjalmarssons död 1998. Arvika kommun har bett om ursäkt till Robin Dahlén, hans bror och resten av familjen – men inte kommit fram till, eller erkänt, att kommunen gjorde några formella fel 1998.

Robin Dahlén och hans bror pekades felaktigt ut som de som var ansvariga för fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Dottevik 1998. Då var bröderna sju och fem år gamla.

Stefan Liliebäck och Robin Dahlén anser att Arvika kommun genom socialtjänsten har kränkt oskuldspresumtionen – att Robin Dahlén ska anses vara oskyldig tills något annat har bevisats – och rätten till privat- och familjeliv.

”Alltid varit stönig”

Det är bara Robin Dahlén som stämmer kommunen, men familjen står bakom honom, berättar han under presskonferensen.

– Det är jag som har psyke och ork att göra det. Vi har hållit på länge sedan vi började med dokumentären. Jag har alltid varit stönig och vill slåss för min sak, för det jag tycker är rätt.

Han fortsätter:

– Hellre jobbigt nu ett tag och få rättvisa sen, än att må dåligt en längre period för att jag inte ens försökte.

Beredd att ta risker

Om Robin Dahlén förlorar riskerar han att betala rättegångskostnaderna.

– Jag är beredd att ta riskerna. Jag vill göra det som jag tycker är rätt, att kommunen ska ta ansvar.

Stefan Liliebäck:

– Jag kan inte garantera att det här går hem.

Det finns en skyddsregel i skadeståndslagen som kan göra att Robin Dahlén slipper att betala rättegångskostnader även om han förlorar, säger Stefan Liliebäck.

Det kan ta tid innan ärendet tas upp. Stefan Liliebäck tror att målet kan vara färdigt för behandling ”framåt vårkanten” 2023.

– Tid får det ta – det tog 20 år innan jag blev friad så några månader går bra, säger Robin Dahlén.

I mars 2022 konstaterade justitieminister Morgan Johansson (S) att staten – via Polismyndigheten – gjorde fel i Kevinutredningen. Regeringen beslutade även att betala ut ex gratia-ersättning (ersättning av nåd) till bröderna. De fick en miljon kronor var.

Robin Dahlén vill att Arvika kommun tar ansvar.
Robin Dahlén vill att Arvika kommun tar ansvar. Foto: Anton Eriksson

Artikeltaggar

Arvika kommunKevinfalletPolitikRobin DahlénStefan Liliebäck

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.