Hoppa till huvudinnehållet

Robin Dahlén stämmer Arvika på tre miljoner

Publicerad:
Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på nästan tre miljoner kronor. Arkivbild.
Robin Dahlén stämmer Arvika kommun på nästan tre miljoner kronor. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

En av de bröder som felaktigt blev utpekade för att ha dödat en fyraårig pojke i Arvika 1998 har beslutat att stämma Arvika kommun.

Robin Dahlén vill ha nästan tre miljoner kronor i skadestånd av kommunen, plus ränta.

– Kommunen, gör vi gällande, har förövat en kränkning av Robins rätt att vara att betrakta som oskyldig till dess att en domstol har fastslagit hans skuld, säger Stefan Liliebäck, som är Dahléns advokat, till P4 Värmland.

Fyraårige Kevin hittades död vid en strand 1998. Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga. Misstankarna prövades aldrig i domstol.

Långt senare, 2018, underkändes polisutredningen av en åklagare som granskade Kevins död på nytt. Dödsfallet kan ha varit en olycka, ansåg åklagaren Niclas Wargren. Han var också mycket kritisk till hur polisen förhört de två små pojkarna

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel.

Arvika kommun har tidigare avvisat en begäran om skadestånd som bröderna lämnat in. Nu har Robin Dahlén beslutat att stämma kommunen.

Robin Dahlén har kallat till en pressträff vid klockan 10 på måndagen i Arvika.

Artikeltaggar

Arvika kommunKevinfalletPolitik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.