Hoppa till huvudinnehållet

Måndag morgon: SD-ledare höll brandtal för vård och omsorg

Publicerad:
När Sverigedemokraterna i Arvika presenterade sin politik för media på måndagsmorgonen (22 augusti) valde partiets gruppledare Anders Skogberg att hålla tal på torget. Ämnet var vård och omsorg. Publiken kom mest från partiets valstuga intill.
När Sverigedemokraterna i Arvika presenterade sin politik för media på måndagsmorgonen (22 augusti) valde partiets gruppledare Anders Skogberg att hålla tal på torget. Ämnet var vård och omsorg. Publiken kom mest från partiets valstuga intill. Foto: Hans-Åke Henriksson

Sverigedemokraterna i Arvika prioriterar frågor inom vård och omsorg under den kommande mandatperioden.

Sverigedemokraterna valde ett lite ovanligt upplägg när man för media presenterade sin politik inför kommunvalet 11 september. Partiets gruppledare Anders Skogberg ställde sig helt sonika på torget i Arvika och höll tal.

Till skillnad från andra partier valda SD dessutom att enbart prata om ett politikerområde, vård och omsorg.

– De som styr dagens Arvika har inte bemästrat detta område, här finns stora problem, därför fokuserar vi på det. Att det inte fungerar är dock inte personalens fel utan just den politiska ledningen och chefer inom verksamheterna, säger Skogberg.

Sverigedemokraterna vill bland annat ta bort delade turer inom hemtjänsten.
Sverigedemokraterna vill bland annat ta bort delade turer inom hemtjänsten. Foto: Hans-Åke Henriksson

Fick köpa nya kläder

SD-ledaren gav flera individuella exempel där det enligt honom skett missgrepp inom hemtjänsten. Bland annat fick en äldre dam se sina kläder kastade i soporna istället för att rengöras i samband med en läckande stomipåse – detta kostade damen stora pengar i inköp av nya kläder. Det tog dessutom en timme för samma vårdare att värma färdiglagad rotmos med fläsklägg. Efterrätten fick damen dessutom ”serverad” på tallriken där det legat rotmos.

Någon ny blöja fick kvinnan heller inte, då vårdaren hade ont i ryggen.

Pengar stals

I ett annat fall Skogberg tog upp stals det pengar hemma hos en person som vårdade sin fru i livet slutskede.

– Jag är säker på att det finns många liknande händelser, men så här får det bara inte gå till. Istället ska människor, som är utelämnade till andra, mötas av omtanke och respekt. Respekt är rätt ord. Det här vill vi ändra på.

Sverigedemokraterna har inte räknat på vad deras förslag inom vård och omsorg kostar.
Sverigedemokraterna har inte räknat på vad deras förslag inom vård och omsorg kostar. Foto: Hans-Åke Henriksson

Vill slopa delade turer

I sitt tal angav Skogberg ett flertal exempel på åtgärder SD vill sjösätta för att – som SD-ettan säger – förändra värdegrunden inom vård och omsorg så att Arvikaborna ska vara stolta över den:

Några förslag är:

• Slopande av delade turer

• Personal som jobbat sex månader efter att en provanställning lett till tillsvidareanställning ska få en heltidstjänst

• Förändrade arbetsscheman för att få rimlig tid hos varje brukare

• Grundbemanningen ska öka till gagn för god omsorg hos varje brukare

• Varje hemtjänstenhet ska få en fri personalresurs som kan stötta vid avvikelser

• Alla måltider ska tillagas på boendena. Maten ska vara god och näringsrik

• Samtliga undersköterskor ska tala flytande svenska och ha den utbildning som erfordras

I ett av dina exempel i ditt tal där du säger att vården brustit nämner du att personalen i fråga har invandrarbakgrund, men du nämner inte att det i andra exempel finns svenskfödd personal. Varför pekar du ut invandraren?

– Det är inte fel på den här människan i sig men hen har inte fått rätt utbildning utan kastades ut i ett integrationsprojekt. Vi anser dock att det är mycket viktigt att vårdpersonalen talar svenska och att de har den kunskap som behövs för att klara vårdyrket. Det tycker facket Kommunal också.

Gör AN:s stora partiguide – jämför partierna här

Ingen finansiering

Sverigedemokraterna föreslår även bland annat att Smedberg görs om till demensboende, precis som en avdelning på Lövåsen i Glava. Det senare när det särskilda boendet på Lövåsen, avdelningen Yrevall, på sikt ska placeras i Arvika. Partiet anser också att äldreboenden ska finnas i Glava, Sulvik, Gunnarskog, Mangskog, Edane, Klässbol och Arvika.

Hur mycket kostar alla era förslag inom vård och omsorg?

– Här finns utgiftsposter som kostar men inom detta område finns också pengar att hämta. Vi har inte tittat på den pengen, vad det kostar totalt, säger Anders Skogberg.

Men hur ska era satsningar finansieras?

– Ifjol fanns ett överskott inom vård och omsorg på jag tror cirka sju miljoner kronor, där finns det ett utrymme. Sedan har vi jättestora sjukskrivningstal inom vård och omsorg, där finns det pengar att hämta med våra insatser. Vi vill även se över kommunens organisation, personal i vården är viktigare än administrationen. Bättre ordning och reda ska också spara pengar.

Politiska motståndare hävdar att SD vill spara 60 miljoner kronor inom vård och omsorg. Detta enligt den budget ni lagt. Vad är din åsikt om det?

– Det stämmer inte. Vi har utgått från de faktiska siffrorna 2021 och vill ligga kvar på samma nivå 2023. Övriga partier har utgått från vad tjänstemännen vill ha, så det här är en signal från SD att tjänstemännen inte kan dra iväg och öka kostnaderna. Skulle det ändå bli underskott finns det även en resultatutjämningsreserv att ta av och det går att dra ner inom administrationen. Dessutom budgeterade styret 2021 för högt vilket gjorde att det blev en rejäl vinst inom vård och omsorg 2021. En budget kan aldrig vara fel förrän den har använts och kan jämföras med ett faktiskt utfall. Vi tror på vår budget.

Anders Skogberg säger att han vill återinföra respekten och stoltheten inom vård och omsorg.
Anders Skogberg säger att han vill återinföra respekten och stoltheten inom vård och omsorg. Foto: Hans-Åke Henriksson

Respekt nyckelord

Anders Skogberg höll denna måndag förmiddag på torget något av ett brandtal till gagn för vård och omsorg, ett för politikerarvika ovanligt grepp när det kommer till att presentera partiers politik. Skogberg har på senare tid även gjort flera oanmälda besök i vården, också det ovanligt – något han säger sig fortsätta med efter valet.

Han säger att han mött stöd.

– Personalen berättar att ingen annan politiker bryr sig eller är engagerad, och kommer det andra politiker vid föranmälda möten blir det tillrättalagda besök. Vi vill däremot återupprätta både personalen och brukarna. Kärnorden är respekt och stolthet.

Artikeltaggar

Anders SkogbergGlavaKommunalPolitikSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.