Hoppa till huvudinnehållet

Efter samtal med anhöriga i Kevinfallet – kommunen anordnar föreläsningar

Publicerad:
Kevins pappa Patrik Skog och Annika Karlsson, mamma till bröderna som pekades ut i Kevinfallet. Arkivbild.
Kevins pappa Patrik Skog och Annika Karlsson, mamma till bröderna som pekades ut i Kevinfallet. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

I efterdyningarna av Kevinfallet har Arvika kommun beslutat att anordna en serie föreläsningar i samarbete med ABF Värmland, med uppstart i november. Föreläsningarna bygger på samtal med vårdnadshavarna till de inblandade i Kevinfallet, och syftar till att stärka ett närståendeperspektiv.

– Det ett steg i rätt riktning, säger kommunalråd Peter Söderström (S) i ett pressmeddelande.

Under våren och sommaren 2022 har Arvikas kommunalråd Peter Söderström och kommundirektör Hans Karlsson fört samtal med författaren till ”Berättelsen om Kevinfallet” – Andreas Slätt – såväl som mamman till bröderna och pappan till Kevin – Annika Karlsson och Patrik Skog.

Syftet med samtalen har varit att frambringa en konstruktiv dialog om hur man tillsammans kan förebygga psykisk ohälsa:

– Vi har insett att vi måste arbeta mot psykisk ohälsa med nya glasögon, säger Peter Söderström (S) i ett pressmeddelande.

Man har nu beslutat att omsätta lärdomarna till verkstad.

Med start i november ska Arvika kommun anordna en serie föreläsningar i samarbete med ABF Värmland.

Med fokus på ett närståendeperspektiv, uppges föreläsningarna syfta till att integrera forskning och teori med vederbörande personers erfarenheter.

– Föreläsningsserien är ett steg i rätt riktning, konstaterar Peter Söderström (S) och fortsätter:

– Genom Annikas och Patriks upplevelser som anhöriga har vi lärdomar om livet – vi behöver ta vara på dem genom åren.

”Förvaltar våra erfarenheter på ett meningsfullt sätt”

Patrik Skog, pappa till Kevin, upplever att samtalen med kommunen varit berikande också på ett personligt plan.

– Det har varit givande för mig att få vara delaktig i den här projektidén med Arvika kommun. Jag vet att Kevin aldrig kommer tillbaka, men om vi kan hjälpa andra människor till en förändring i deras vardag, oavsett bakgrund, oavsett vad som hänt, känner jag att vi är en bra bit på rätt väg, säger Patrik Skog i samma pressmeddelande.

Annika Karlsson har under de senaste två åren åkt runt i Sverige och föreläst om just närståendeperspektivet tillsammans med författaren Andreas Slätt.

– Under de föreläsningar vi hållit genom åren har det vid varje tillfälle kommit fram personer efteråt, som själva känt att de inte fått tillräckliga kunskaper om omfattningen och kvalitén på det stöd som idag erbjuds från kommuner och regioner, säger hon i pressmeddelandet.

Annika Karlsson ser därför positivt på kommunens ambition att stärka närståendeperspektivet.

– Det är en jätteviktig fråga, där jag tror att många saknar en konkret vägledning, samverkan och samordning för att stärka närståendeperspektivet. Nu förvaltar vi våra erfarenheter och upplever dem på ett meningsfullt sätt, säger Annika Karlsson.

Artikeltaggar

Arvika kommunHans KarlssonKevinfalletPeter SöderströmVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.