Hoppa till huvudinnehållet

Hon har släppt ny bok om skrivande – för bättre mående: ”Sänka stress och krav”

Publicerad:
Louise Alvarsson är aktuell med boken Skriva och må bra. Foto: Magnus Lersten

Att skriva kan fylla en terapeutisk funktion – och i bästa fall bota psykisk ohälsa.

Något Glavabon Louise Alvarsson tar fasta på i nya boken Skriv och må bra.

– Man ska skriva för sig själv först och främst, säger Louise.

Louise Alvarsson, som bor i Glava, brinner för att inspirera andra med sitt skrivande. Hon är bland annat skrivpedagog och projektledare för Värmland skriver.

Tre år efter Skriv bara skriv, som är inriktad på kreativt skrivande, är hon nu alltså aktuell med uppföljaren Skriv och må bra – också den gjord tillsammans med maken Magnus Lersten.

Underlaget till nya boken har framför allt växt fram under pandemin.

– Under pandemin har man haft mer tid till att skriva och reflektera. Intresset kring att skrivande faktiskt kan vara till hjälp har väckts hos många. Dels som läkande efter trauma, vilket är superviktigt och något jag också jobbar med, men också i vardagen för att reflektera kring olika händelser, berättar Louise.

– Idén sjösattes av förlaget runt årsskiftet. Så jag har jobbat mer aktivt med den under våren, med hjälp av min man som är formgivare och fotograf.

Maken Magnus Lersten är formgivare och fotograf och har hjälpt Louise med nya boken, liksom den första.
Maken Magnus Lersten är formgivare och fotograf och har hjälpt Louise med nya boken, liksom den första. Foto: Pressbild

”Skriva utan att värdera för mycket”

Intresset för läkande och terapeutiskt skrivande har växt fram hos Louise på senare år, som också är certifierad Write Your Self-vägledare.

– Jag har vidareutbildat mig inom det och riktat mina kurser och workshops kring det. Det som skiljer böckerna åt är att den här kan hjälpa mot att må bättre, utifrån den kunskapen jag själv har.

Ett konkret exempel på tips och övningar som förekommer i boken är flödesskrivning – vilket Louise ofta återkommer till när det gäller att komma igång.

– Jag tänker att det är värdefullt även i det här skrivandet, att skriva utan att värdera för mycket. Det hjälper med att sänka stress och krav, att man ska skriva för sig själv först och främst – inte fokusera på att det ska bli en färdig text som ska visas upp.

– Att skriva dagbok är ett bra exempel där man lättar sitt hjärta. Det ska inte vara tungt, man ska skriva för att man känner lust och utan några krav.

Yoga och meditation

Det kan vara bra att tänka på vilken miljö man befinner sig i vid skrivandet är ytterligare råd som Louise ger.

– Man kan skriva i samband med att man gör yoga och meditation, då landar det lite mer på djupet. Om man känner att man vill och behöver skriva är det viktigt att man ger sig själv den tiden.

Kan skrivande bota psykisk ohälsa?

– Ja, det tror jag absolut! Man önskar att många fler skulle vilja testa på det. Det behöver inte vara ett så omfattande skrivande heller, det räcker med bara någon rad eller kanske göra listor, säger Louise

– Man kan testa att skriva lite då och då, sen vill man göra det mer – så kanske det blir en rutin av det till slut.

Omslaget till nya boken Skriv och må bra.
Omslaget till nya boken Skriv och må bra. Foto: Pressbild

Nu återstår att se om boken får ett lika fint mottagande som debuten.

– Det ska bli jättespännande! Det är ju först när den landar hos en mottagare som man får svar på det. Det är en utmaning att skapa bredden, för det finns ju inte bara en sanning kring det här.

”Blivit en liten motrörelse”

Louise har även varit handledare för Drömsommarjobbet i två år, där tio värmländska ungdomar fått chansen att testa på skrivande som yrke.

– Det var jättebra frekvens på sökningen. Många menar att de är lite trötta på det digitala, så det verkar ha blivit en liten motrörelse. De yngre är uppväxta med att allt är digitalt, det märks att de vill ha det andra som kanske inte är lika självklart.

– Det bästa är väl kombinationen, att både kunna ta ett anteckningsblock och skriva men även att läsa vissa texter digitalt, menar Louise.

Artikeltaggar

FörfattareGlavaLitteraturLouise Alvarsson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.