Hoppa till huvudinnehållet

De lyfter fram vad som hände på gränsen under pandemin – och vad det lärde oss

Publicerad:
Vad hände på gränsen under pandemin – som inte får hända igen? Den frågan ska snart gränspendlare, politiker och tjänstemän på både statlig och lokal nivå, forskare, och representanter från Föreningen Norden Sverige och Norge  samtala kring. På bilden, från vänster: Björg Ryan, Lisbeth Engström och Bente Mattsson från Föreningen Norden Arvika.
Vad hände på gränsen under pandemin – som inte får hända igen? Den frågan ska snart gränspendlare, politiker och tjänstemän på både statlig och lokal nivå, forskare, och representanter från Föreningen Norden Sverige och Norge samtala kring. På bilden, från vänster: Björg Ryan, Lisbeth Engström och Bente Mattsson från Föreningen Norden Arvika. Foto: Paulina Haglund

Vad hände på gränsen under pandemin? Hur hanterade Sverige och Norge pandemin och hur påverkade stängda gränser människor – de som bor, har familj eller jobbar på andra sidan gränsen? Vad lärde vi oss av pandemin?

Det är några av de frågor som det kommer att samtalas kring när det är dags för Träffpunkt Norden på Fredsplatsen i Morokulien.

Vad hände på gränsen under pandemin – som inte får hända igen? Den frågan är själva huvudtemat.

Fredagen den 26 augusti bjuder Föreningen Norden Arvika, Föreningen Norden Kongsvinger & Omegn och gränsregionen ARKO in till samtal om erfarenheter av pandemin och hur man kan förhålla sig till en liknande situation i framtiden.

Landshövdingen, politiker på statlig och lokal nivå och forskare är några av de som kommer att medverka i programmet. Även en musikalisk duo från Kongsvinger och studenter från Musikhögskolan Ingesund medverkar.

Samarbete och samhörighet

Föreningen Norden Sverige uppstod i kölvattnet av första världskriget. Den verkar för ett ökat samarbete i Norden. Den ideella organisationen vill att de nordiska länderna ska hålla ihop och lära av varandra.

Björg Ryan, Bente Mattsson och Lisbeth Engström sitter alla med i styrelsen i Föreningen Norden Arvika.

De berättar att Föreningen Norden är en aktör inom nordiskt samarbete:

– Genom opinionsbildning och folkbildning arbetar föreningarna för ökad kunskap och kännedom bland allmänheten om Norden samt nyttan och värdet av nordiskt samarbete. Föreningen grundades 1919 och finns på omkring 80 orter runt om i Sverige, säger de.

Lokalföreningen i Arvika startades redan på 1940-talet.

Och om evenemanget som väntar säger de så här:

– Ett väldigt stort evenemang är det, faktiskt mycket större än man kan tro när man pratar om det. Vi har fått en fantastisk respons från alla tillfrågade både när det gäller deltagande och ekonomiskt stöd, säger de.

Idén växte fram

Evenemanget kommer ur pandemin och hur den har påverkat gränstrakterna, berättar de.

– Pandemin har skapat osäkerhet bland människor som bor och lever i de nordiska gränsregionerna. Vad bör göras för att förebygga de problem som uppstod med stängda gränser? Vad lärde vi oss och hur går vi vidare? säger de.

De berättar om hur idén till evenemanget växte fram:

– Det var föreningen Norden Sverige som skickade ut en uppmuntran till de lokala föreningarna längs gränserna att ta kontakt med de på andra sidan och fira Nordens dag den 23 mars, säger de.

– Då tog vi kontakt med Föreningen Norden Kongsvinger & Omegns ordförande Willy Lindemark och frågade om vi kunde ses den 23 mars för en enkel fika på gränsen, för att knyta nya kontakter och vidga vårt samarbete. Tyvärr var de upptagna med ett annat arrangemang men vi tänkte ”Vi måste träffas ändå och börja planera någonting nytt”. Efter ett möte med Anne Huse på Gränsregionen ARKO under våren började vi planeringen för Träffpunkt Norden.

Möten och samtal

Björg, Bente och Lisbeth berättar att 27 personer kommer att medverka under dagen.

Tanken är att ge möjlighet för människor i alla generationer och samhällssektorer att mötas och samtala med varandra.

– I och med att gränsen stängdes mellan nordiska länder så tycker vi att det här är jätteviktigt, att vi tar upp det här så att det här inte får hända igen, säger de.

Stängda gränser

Pandemin har påverkat många människor på olika sätt – och publiken kommer att få lyssna till samtal om pandemin, paneldebatter och reflektioner om hur man hanterade pandemin och tankar inför framtiden. Den som leder samtalen är Johan Birgersson.

Till evenemanget kommer bland andra George Andrén, landshövding i Värmlands län, och Espen Nakstad, som är norsk läkare, advokat och författare och nuvarande biträdande direktör för norska hälsodirektoratet.

Ministerrådets vision 2030

Också gränspendlare som har egna erfarenheter av stängda gränser under pandemin kommer för att berätta om sina upplevelser: Om hur det var att jobba, ha familj eller bo på andra sidan.

– Det är ganska pirrigt, men vi har mycket under kontroll. Det ska bli väldigt spännande. Vi hoppas att många kommer och lyssnar på det här viktiga. Nu har man möjlighet att få svar på en massa frågor och tankar om framtiden. Det här är inte bara för Föreningen Nordens medlemmar, utan det här är öppet för alla. Alla är välkomna, säger Björg, Bente och Lisbeth som anser att det är viktigt att stärka det nordiska samarbetet inför framtiden:

– Vi planerar att varje år, den 1 juli, hålla ett Träffpunkt Norden där olika aktuella nordiska samarbetsfrågor ventileras. Nordiska Ministerrådets vision 2030 är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030.

Program:

Inledning: Knut Hvithammer, ARKO, och Willy Lindemark, Föreningen Norden Kongsvinger & Omegn och Bente Mattsson, Föreningen Norden Arvika.

Moderator: Johan Birgersson, Arvika.

Musik: B&B Kongsvinger (Birgitte och Benjamin).

Samtal: Landshövding George Andrén, Värmland, Fylkeslege i Innlandet Harald Vallgårda och Espen Nakstad, assisterande direktör Helsedirektoratet, Oslo.

Rapport: Forskare och medförfattare Alberto Giancometti redovisar rapporten ¨Status report and lessons from Covid-19 in crossborder areas,NORDREGIO REPORT 2021:6¨.

Paus med fika: Föreningen Norden Arvika och Kongsvinger & Omegn.

Paneldebatt: Vad lärde vi oss? Hur går vi vidare? Fredrica Staxhammar (Arvika), Trond Erik Grundt (Magnor), Sven-Erik Karlsson (Eda).

Politiker/tjänstemän i ARKO: Peter Söderström (Arvika), Johanna Söderberg och Anders Andersson (Eda), Kamilla Thue (Eidskog), Eli Wathne (Kongsvinger) och Ole Frode Mikkelsgård (Grue).

Reflektioner för framtiden: Pål Jonson, Arvika, Nordiska rådet och ordförande i försvarsutskottet Sveriges riksdag, och Jorodd Asphjell, stortingsman och representant i Nordiska rådet.

Musik: Studenter från Musikhögskolan Ingesund Arvika (Karlstads universitet). Lovisa Lundmark, fiol, Felicia Eklöf, sång och flöjt, Simon Sidén, gitarr.

Avslutning: Åsa Torstensson, Förbundsordförande Föreningen Norden Sverige, och Tone Trøen, styreleder av Föreningen Norden Norge.

Träffpunkt Norden är ett samarbete mellan Föreningen Norden, ARKO, Westra Wermlands Sparbank och Studieförbundet Vuxenskolan.

Artikeltaggar

Arvika kommunCoronavirusetEda kommunFöreningen NordenKongsvingerMorokulienMusikhögskolan IngesundNorgePolitikSamhälle

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.