Hoppa till huvudinnehållet

Så vill Liberalerna utveckla sjukhuset i Arvika: ”En väldigt viktig komponent”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Gösta Frödin, gruppledare Liberalerna i Arvika, regionrådskandidaten Sara Gunnarsson och riksdagsledamoten Arman Teimouri diskuterade sjukusets framtid i Arvika under onsdagen.
Gösta Frödin, gruppledare Liberalerna i Arvika, regionrådskandidaten Sara Gunnarsson och riksdagsledamoten Arman Teimouri diskuterade sjukusets framtid i Arvika under onsdagen. Foto: Oscar Walldén

Det behöver satsas mer på sjukhuset.

Så löd budskapet när Liberalernas regionrådskandidat Sara Gunnarsson och riksdagsledamoten Arman Teimouri besökte Arvika under onsdagen.

– Vi kommer behöva mer vård, inte mindre – därför måste också Arvika utvecklas, säger Sara Gunnarsson.

Centralsjukhuset i Karlstad kommer genomgå en stor upprustning, med om- och tillbyggnad, för att förbättra vårdsituationen i Värmland.

Något som beräknas kosta minst sju miljarder.

Men sjukhuset i Arvika kommer fylla en viktig funktion även framöver – det framhävdes under onsdagen när representanter från Liberalerna stannade till i Arvika under sin Värmlandsturné.

– Vi vill vara väldigt tydliga med att Arvika sjukhus är en väldigt viktig komponent i slutenvården i Värmland och för värmlänningarna. Vården ska ju både vara nära tillgänglig men också anpassad efter behov, menar Sara Gunnarsson, regionrådskandidat för Liberalerna.

– Med den demografi vi har kommer vårdbehovet bli ännu större – då måste vi snarare satsa på länssjukhus och inte dra ner på dem, fortsätter Gunnarsson.

”Frågan hur vi kan nischa detta”

Antalet sjukhus i Värmland minskade från fem till tre för över 20 år sedan. Att sjukhuset i Arvika skulle försvinna är ännu långt borta.

– Det här är något som kommer varje år, hela tiden fortfarande: ”Men när ska ni lägga ner Arvika sjukhus?”. Det finns ju ingen som säger att vi ska lägga ner det. Man är ju överens om att vi har tre enheter nu, Centralsjukhuset kan inte klara allt, säger Gösta Frödin, gruppledare för Liberalerna i Arvika.

– Vi måste utnyttja dem på bästa sätt, då är det frågan hur vi kan nischa detta så att vi har specialiteter i Arvika liksom i Torsby, fortsätter Frödin.

Arman Teimouri, riksdagskandidat för Liberalerna, fyller på:

– Även om det skulle vara en bra idé att lägga ner Arvika sjukhus så måste man ju då bygga ut hela Centralsjukhuset med samma kapacitet och samma infrastruktur för att ens klara ta emot patienterna i Arvika och upptagningsregionerna som är häromkring.

– Vi kommer inte vara bidragande part till att lägga ner sjukhuset här, tvärtom ska det långsiktigt vara att man stärker sjukhuset här, säger Arman Teimouri.

”Vi kommer inte vara bidragande part till att lägga ner sjukhuset här, tvärtom ska det långsiktigt vara att man stärker sjukhuset här”, säger Arman Teimouri.
”Vi kommer inte vara bidragande part till att lägga ner sjukhuset här, tvärtom ska det långsiktigt vara att man stärker sjukhuset här”, säger Arman Teimouri. Foto: Oscar Walldén

Trygga kompetens

Rent konkret handlar det mycket om att trygga kompetens och utbilda fler sjuksköterskor för att minska vårdköerna, menar Sara Gunnarsson.

– Vi vill utveckla Arvika sjukhus och exempelvis se över möjligheten att flytta mer kompetens från CSK till Arvika, alternativt starta upp nya mottagningar här uppe för att tillgodose det behovet.

För det krävs dock mer personal.

– Det är ju ett problem som är egentligen i hela Sverige, så även i Värmland. Då måste regionen ta nya steg för att faktiskt locka hit personal och få utbilda fler. Arvika har ju varit väldigt duktiga på just handledning inom kirurgi.

Vård och omsorg: 92 har sagt upp sig på ett årSyrror och uskor på sjukhuset: ”Uppsägningarna är en tyst protest”

"Har för mycket att göra”

För något som har varit ordentligt på tapeten är den påtagliga personalbristen i Arvika, vad gäller både sjuksköterskor och undersköterskor. Detta medan antalet vårdplatser på medicinkliniken också minskat de senaste åren.

– Vi har precis samma typ av problem inom äldreomsorgen. För lite personal, de har för mycket att göra och organisationen gör att man springer och springer. Så slutar ganska många för att man känner att man inte orkar med detta – ansvaret är för stort. Det här är ju komplicerat naturligtvis, men lönen är en bit i det hela, säger Gösta Frödin.

Liberalerna i Arvika vill se fler miljoner till skola och vårdlöner

Fick Liberalerna bestämma i Arvika skulle fyra miljoner i kommunbudgeten avsättas till att höja lönerna för i huvudsak utbildade undersköterskor, berättar Frödin.

– Vi kommer yrka på det i alla lägen. För vi tog fram budgeten i juni, men i och med att det är ett val ska den ju revideras och tas om i slutet på året. Det skulle kunna vara ungefär 500 kronor extra i lönekuvertet, före skatt.

Artikeltaggar

Arman TeimouriArvikaArvika sjukhusGösta FrödinLiberalernaPolitikVal 2022Vård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.