Hoppa till huvudinnehållet

Arvika tiger ännu om stämningshotet

Publicerad:
Reporter Nicole de Bouczan
Nicole de Bouczan
nicole.de.bouczan@nwt.se
Advokat Stefan Liliebäck tänker inte ge Arvika anstånd med att svara på det stämningskrav han lämnat in för sin klient Robin Dahlén.
Advokat Stefan Liliebäck tänker inte ge Arvika anstånd med att svara på det stämningskrav han lämnat in för sin klient Robin Dahlén. Foto: Anton Eriksson

För två veckor sedan lämnade Robin Dahlén in ett utkast till en stämningsansökan till Arvika kommun.

Nu väntar han på svar:

– Vi har inte hört nånting, säger hans advokat, Stefan Liliebäck.

Robin Dahlén, den ene av de två bröder som pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika för drygt 20 år sedan, vill att Arvika kommun erkänner att socialtjänsten agerade fel mot dem i samband med polisens mordutredning.

Hans skadeståndskrav mot kommunen är nästan 3 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen ber om ursäkt till bröderna – men medger inga fel

I utkastet till stämning som lämnades in för drygt två veckor sedan sa Robin Dahlén och Stefan Liliebäck att de ville ha svar från kommunen senast den 17 augusti.

Nu närmar sig deadline.

Robin Dahlén pekades tillsammans med sin bror ut som fyraårige Kevins mördare. Nu vill han att kommunen medger att de agerade fel.
Robin Dahlén pekades tillsammans med sin bror ut som fyraårige Kevins mördare. Nu vill han att kommunen medger att de agerade fel. Foto: Helena Karlsson

– Men vi har inte hört något än, säger Stefan Liliebäck.

Han tror att kommunen kommer att begära längre betänketid:

– Men det kommer vi i så fall inte att bevilja, säger Stefan Liliebäck.

Ett nej eller uteblivet svar på onsdag betyder alltså att Stefan Liliebäck går vidare och skickar in stämningsansökan till Värmlands tingsrätt.

Risk förlora

Den som förlorar i ett tvistemål kan också bli tvungen att betala rättegångskostnader för motparten.

Är det inte en ekonomisk risk att stämma Arvika kommun?

– Jag jobbar ju i och för sig pro bono. Men visst finns det en risk att förlora, det gör det alltid, säger Stefan Liliebäck.

Men, säger han, det finns en regel i skadeståndslagen som gör det möjligt att slippa betala rättegångskostnaderna även om man skulle förlora och den regeln kommer han att åberopa.

– Fast jag tycker att Robin har goda utsikter att vinna.

Skulle stämningen leda till huvudförhandling i tingsrätten tror Stefan Liliebäck att den kan inledas tidigast någon gång i höst.

NWT söker Arvikas kommunchef Hans Karlsson.

Arvika kommun hotas av stämning – på närmare tre miljoner

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunKevinfalletNyheterRobin DahlénStefan LiliebäckVärmlands tingsrätt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.