Hoppa till huvudinnehållet

Så fyndar du i loppisvärlden – entusiasterna tipsar: ”Riktiga guldkorn”

Publicerad:
Britt-Marie Johansson är en stor loppisentusiast i västra Värmland. Här ger hon och Per Ivar Nysäter loppistips till AN:s läsare. Foto: Paulina Haglund

Runt om i västra Värmland poppar loppisskyltarna upp längs vägkanterna.

Men vad ska man tänka på när man ger sig ut på en loppisrunda – och hur hittar man det där fyndet med stort F?

Här får du svaren.

Följ med till Hallebol utanför Arvika där loppisentusiasterna Britt-Marie Johansson och Per Ivar Nysäter har loppis – i en tidigare maskinhall.

Det röda uthuset tornar upp sig mitt bland sommarens grönska.

Porslin, klänningar från 60- och 70-talet, franslampor, norska tröjor och broderade dukar – ja, det är några av alla de saker som syns till i vimlet av loppisprylar.

Inuti det som en gång var en maskinhall har loppisen fått sin plats.

På loppisar kan man fynda ”alltifrån Ikea till antikt”, berättar Britt-Marie Johansson och Per Ivar Nysäter.
På loppisar kan man fynda ”alltifrån Ikea till antikt”, berättar Britt-Marie Johansson och Per Ivar Nysäter. Foto: Paulina Haglund

Loppisentusiast

– Jag älskar att gå på loppis. För mig är att gå på loppis lite som när man var barn och gick på skattjakt, man visste inte vad man skulle hitta, säger Britt-Marie Johansson.

I ungefär fyra år har Britt-Marie haft loppisen i Hallebol, Nygård 1, som håller öppet på somrarna.

Släktgård

Det hela började med att hon köpte den gamla släktgården, där hon bor i dag.

– Och så fanns det här stora uthuset, och här var det en maskinhall, men jag tänkte att ”jag håller ju inte på med bilar”, och någon hobby skulle jag ju ha, så då blev det loppis här, säger hon.

Innan hon startade upp loppisen i Hallebol hade hon haft loppis i en liten lokal på Kyrkogatan i Arvika.

I dag är även hennes svärson Per Ivar Nysäter med och har hand om loppisförsäljningen. Det är också han som har inrett hela loppisen – och även han är en riktig entusiast:

– När jag går på loppis så är det som att släppa in ett barn i en godisbutik, säger han.

I uthuset i Hallebol har Britt-Marie Johansson och Per Ivar Nysäter loppis i sommar.
I uthuset i Hallebol har Britt-Marie Johansson och Per Ivar Nysäter loppis i sommar. Foto: Paulina Haglund

Hitta fynden

Men hur hittar man egentligen de där fynden när man är ute i loppisvärlden? Vilken strategi är det som gäller?

– Man ska absolut inte förakta de lådor eller hyllor som står på golvet, för i dem kan man verkligen göra fynd. Där kan man alltså hitta riktiga guldkorn, säger Britt-Marie.

– Folk tittar oftast i ögonhöjd, men titta under borden och i lådor – och ta det lite lugnt, då kan du fynda, säger hon.

Gå flera varv

Och något som Britt-Marie inte tycker att man ska glömma bort när man letar efter fynd, det är att man ska se loppisen från olika synvinklar.

– Något som jag alltid gör när jag är på loppis eller bakluckeloppis är att jag först går ett varv. Sen går jag samma väg igen, men från andra hållet. Då ser man det som man inte såg första gången.

Britt-Marie har varit på många loppisar genom åren:

– Hundratals, säger hon.

Franslampor är rätt poppis just nu, även porslin med vissa mönster går hem bra hos folk, berättar Britt-Marie.
Franslampor är rätt poppis just nu, även porslin med vissa mönster går hem bra hos folk, berättar Britt-Marie. Foto: Paulina Haglund

Gå på magkänslan

Något som också är viktigt när man är ute på loppis är att följa magkänslan, tycker Britt-Marie och Per Ivar.

– Sen beror det också på vilken typ av människa man är, en del är ute efter en speciell sak som de inte har, andra är ute efter att inreda sin egen stil och ser möjligheter i gamla plåtburkar eller andra gamla saker. De vill ha sin personliga stil och ser hur de kan använda gamla saker för att skapa det, de gör om saker och de inreder, säger Britt-Marie. De personerna kommer ofta in med väldigt öppet sinne och ser möjligheter.

– Jag tycker det är väldigt kul när det kommer unga människor som vill hitta sin egen stil. De kanske inte vill ha Ikea, utan vill göra något personligt, säger hon.

Britt Marie och Per Ivar ger sina bästa loppisråd:

Entusiasterna tipsar – så fyndar du på loppis:

– Uppköparna är alltid först på loppis, så klart, så vill man vara med där så måste man vara ute väldigt tidigt. Men även om de redan har varit där så kan man göra riktiga fynd. Det är just det här att titta noga som gäller, och att titta från olika håll, och på olika höjder.

– Sen om det är något speciellt som man är ute efter så kan man gärna ta en bild på det och spara ner i telefonen. Då kan man visa upp bilden när man kommer till en loppis och fråga om de har den prylen där.

– Gå flera varv på loppisen.

– Många vill känna något för sakerna som de köper, det är viktigt att man själv tycker om det man handlar.

– Gå på magkänslan.

– Det är bra om man har Swish eller kontanter, för det är inte alla loppisar som tar kort.

– Om du använder glasögon, glöm inte glasögonen hemma.

– Ta med egna påsar, inslagningspapper kan vara bra, även tidningspapper är bra för att kunna packa in fynden man gör så att de inte går sönder.

– Kom till loppisen med ett öppet sinne.

– På Facebook finns olika loppissidor att gå med i. Där kan du se var det finns loppisar att gå på i närheten.

Fallgropar

Det finns olika sätt man kan förbereda sig på inför en loppisrunda.

– Ibland tar jag med kaffetermos och smörgås, man kan bli ganska hungrig när man åker runt. Och jag tar alltid med påsar och tidningspapper så att jag kan packa in sakerna jag köper, alla loppisar har inte sådant, säger Britt-Marie.

Finns det några fallgropar – något man ska se upp för när man är ute på loppis?

– Man ska se att det man köper är helt. Ibland kan man komma till en mörk loppislokal och det kanske är dåligt med ljus. Man hittar något som man tycker är fint och sen kommer man hem och ser att huvudet på elefanten är limmat eller liknande. Det spelar kanske ingen roll om man har köpt den för tio kronor, men om man har betalat en del så är det tråkigt, säger Britt-Marie.

 Per Ivar Nysäter som är från Norge har märkt att många norrmän kommer till västra Värmland för att gå på loppisar. Populära fynd bland norrmännen är norska stickade tröjor, som går att fynda till ett bra pris i Sverige. Även gamla vägghängda kaffekvarnar går hem bra hos många, berättar han.
Per Ivar Nysäter som är från Norge har märkt att många norrmän kommer till västra Värmland för att gå på loppisar. Populära fynd bland norrmännen är norska stickade tröjor, som går att fynda till ett bra pris i Sverige. Även gamla vägghängda kaffekvarnar går hem bra hos många, berättar han. Foto: Paulina Haglund

Hur ska man tänka för att inte samla på sig en massa saker som bara blir liggande i en vrå hemma?

– Det är ingen idé att köpa på sig ”bra att ha-grejer”, för de blir ofta liggande hemma, tipsar Britt-Marie och Per Ivar.

I sommar fortsätter de att hålla öppet i Hallebol. Och intresset för loppis, det kommer nog att finnas med i många år till:

– Det är så roligt med loppis. Det är den där speciella känslan av ”Vad kan jag hitta i dag?” Det liksom pirrar i magen. Sen är det trevligt, det blir en gemenskap, man pratar med folk, det är socialt, säger de.

”Gå på magkänslan” och ”gå flera varv på loppisen”, tipsar loppisentusiasterna.
”Gå på magkänslan” och ”gå flera varv på loppisen”, tipsar loppisentusiasterna. Foto: Paulina Haglund
Lampor i retrostil är poppis, enligt entusiasterna.
Lampor i retrostil är poppis, enligt entusiasterna. Foto: Paulina Haglund

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunEda kommunEda kommunFritid och livsstilHem och inspirationLoppmarknaderSommar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.