Hoppa till huvudinnehållet

Arvika kommun hotas av stämning – på närmare tre miljoner

Publicerad:
Reporter Anton Eriksson
Anton Eriksson
anton.eriksson@arvikanyheter.se
Det kan bli en skadeståndsprocess mot Arvika kommun. Advokat Stefan Liliebäck har skrivit en stämningsansökan på uppdrag av Robin Dahlén, en av bröderna som pekades ut i Kevinfallet. Arkivbild.
Det kan bli en skadeståndsprocess mot Arvika kommun. Advokat Stefan Liliebäck har skrivit en stämningsansökan på uppdrag av Robin Dahlén, en av bröderna som pekades ut i Kevinfallet. Arkivbild. Foto: Anton Eriksson

Arvika kommun har bett om ursäkt men inte erkänt några fel under Kevinutredningen 1998.

En stämningsansökan på nästan tre miljoner kronor är framtagen och kan komma att lämnas in till Värmlands tingsrätt.

Det är advokat Stefan Liliebäck som har skrivit den på uppdrag av Robin Dahlén.

I februari beslutade kommunstyrelsen i Arvika att be om ursäkt för bröderna Robin Dahléns och Christian Karlssons upplevelser under utredningen av fyraårige Kevin Hjalmarssons död 1998.

Robin Dahléns kritik mot kommunen: ”Falskt – känns som att de går bakom ryggen”

Robin Dahlén är kritisk till att Arvika kommun inte har erkänt att de gjorde fel.

– Jag godtar inte ursäkten om det inte görs, sa han till AN i slutet av juni.

I samma artikel sa han så här:

– Mötena med kommunen har varit bra. Då känns det som att man fått genuint till sig från kommunen att det är klart att det gått fel. Väl i media undviker man att erkänna fel. Varje gång så kommer det inget. Det blir en frustration. Hur svårt kan det vara att stå för att man gjort fel?

I mars konstaterade justitieminister Morgan Johansson (S) att staten gjort fel i Kevinutredningen och att regeringen beslutat om ex gratia-ersättning till bröderna. De fick en miljon kronor var.

”Vill att kommunen ska ta ansvar”

Nu har advokat Stefan Liliebäck tagit fram en stämningsansökan, vilket VF var först att rapportera om. Stefan Liliebäck förväntar sig ett svar från kommunen senast den 17 augusti.

Skadeståndsbeloppet är satt till 2 985 000 kronor.

– Svarar de nej och bestrider att betala beloppet som står där så lämnar vi in stämningsansökan till Värmlands tingsrätt. Det är mina instruktioner. Svarar de inte alls så lämnar jag också in den. Då blir det en skadeståndsprocess mot Arvika kommun.

Stefan Liliebäck agerar på Robin Dahléns uppdrag.

– Han vill att kommunen ska ta ansvar, han tycker inte att de har gjort det.

Robin Dahléns bror Christian Karlsson har valt att stå utanför.

– Han vill inte sätta igång processer utan vill leva sitt liv.

Går att likna vid ett frihetsberövande

Stefan Liliebäck fortsätter:

– De intressanta frågorna är kränkning av grundlagen, Europakonventionen, oskuldspresumtionen och rätten till ett privat- och familjeliv.

Vad gäller skadeståndsbeloppet så finns det ingen praxis eftersom fallet är så speciellt, konstaterar han.

– Det som familjen fick utstå är i stora stycken att likna vid ett frihetsberövande. Inte i en formell mening, men de var hårdbevakade, säger Stefan Liliebäck.

Robin Dahlén. Arkivbild.
Robin Dahlén. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Därför har en del av skadeståndsanspråket tagit vägledning av JK:s schabloner för att bestämma ersättning till felaktigt frihetsberövade, men Stefan Liliebäck har dragit av 250 000 kronor.

– Eftersom det inte var fråga om ett formellt frihetsberövande.

Resterande summa är samma som regeringens ex gratia-ersättning, samt 75 000 kronor för att Robin Dahlén fått sitt rykte nedsvärtat.

Bedöms hos försäkringsbolag

Arvikas kommundirektör Hans Karlsson har semester, och biträdande kommundirektör Anna Wikstrand säger till AN att ärendet har gått vidare till bedömning hos kommunens försäkringsbolag.

I en intervju med VF tidigare i sommar sa Hans Karlsson så här:

– Det är så vi gör när det finns ett riktat skadeståndskrav. Bolaget får bedöma om det är ett skadeståndsärende och om den försäkring vi har täcker det här.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvikaArvika kommunBrott & blåljusHans KarlssonKevinfalletRobin DahlénStefan Liliebäck

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.