Hoppa till huvudinnehållet

Unga Arvikabor berättar – så är det att göra lumpen: ”Man blir som en familj”

Publicerad:
Hur är det att rycka in i Försvarsmakten och göra värnplikt? AN har pratat med Simon Tinfors, 20, och Hanna Kolberg, 19, från Arvika som vet hur det är. Här är en bild från när Simon Tinfors gjorde sin värnplikt.
Hur är det att rycka in i Försvarsmakten och göra värnplikt? AN har pratat med Simon Tinfors, 20, och Hanna Kolberg, 19, från Arvika som vet hur det är. Här är en bild från när Simon Tinfors gjorde sin värnplikt. Foto: Privat

Det var 2017 som regeringen bestämde att man skulle återinföra värnplikten i Sverige.

Men hur är det att göra lumpen, egentligen?

Simon Tinfors, 20, och Hanna Kolberg, 19, från Arvika vet hur det är.

Här berättar de om livet i lumpen – om det bästa och det tuffaste med att rycka in i Försvarsmakten.

– Man träffar fantastiska människor, säger Hanna Kolberg om tiden i lumpen.

Det råder totalförsvarsplikt i Sverige, vilket innebär att svenska medborgare behöver rycka in och försvara landet vid behov.

Från det år man fyller 18 år kan man bli inkallad till att göra en grundutbildning med värnplikt inom Försvarsmakten.

Hanna Kolberg är en västvärmlänning som gör värnplikt, hon blir klar med sin värnplikt nu i augusti. Då muckar hon, och hon får uppleva avslutningsceremonin. Under året har hon varit värnpliktig chef och ansvarat för vagnen på bilden. Här visar hon upp den under en "Öppet hus-dag" på Skövde garnison i april i år.
Hanna Kolberg är en västvärmlänning som gör värnplikt, hon blir klar med sin värnplikt nu i augusti. Då muckar hon, och hon får uppleva avslutningsceremonin. Under året har hon varit värnpliktig chef och ansvarat för vagnen på bilden. Här visar hon upp den under en "Öppet hus-dag" på Skövde garnison i april i år. Foto: Privat

Mönstring

Simon Tinfors från Arvika är en av dem som gjort värnplikten nyligen, han gjorde klart sin värnplikt i juni i år.

Anledningen till att han gjorde värnplikten var att han blev kallad till mönstring.

– Under mönstringen prövas man i olika tester. Testerna handlar till exempel om kondition och styrka, du prövas om du är lämpad för att göra värnplikt, säger Simon Tinfors.

Under mönstringen får man också träffa sjuksköterska, läkare och psykolog.

Värnplikt – det här gäller:

Det var 2014 som en del av värnplikten återupptogs. Från 2018 utökades sedan värnplikten och i dag mönstras årligen ett stort antal 18-åriga män och kvinnor för grundutbildning.

Värnpliktsutbildningen är mellan sex och femton månader lång. Under de fösta månaderna av värnplikten får rekryterna genomgå en grundläggande militärutbildning, eller som det kallas: GMU.

GMU-utbildningen följs sedan av en befattningsutbildning.

Källa: Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket.

Skövde

Simon och Hanna har båda gjort värnplikten i Skövde – Simon vid Göta trängregemente, T2, och Hanna vid Skaraborgs regemente, P4.

– Jag var i Skövde, i alla fall större delen av värnplikten. Sen var jag nere i Halmstad också och gjorde en del av min utbildning. Sammanlagt gjorde jag 11 månader i lumpen. Under två månader i början hade jag GMU, alltså grundläggande militärutbildning, efter det börjar du i en befattning och får lära dig din roll, säger Simon.

Under tiden i lumpen utbildades Simon under rollen värnpliktig elmekaniker.

Simon Tinfors gjorde lumpen vid Göta trängregemente, T2, i Skövde. ”Lumpen gör att man blir lite som en ny människa”, säger han.
Simon Tinfors gjorde lumpen vid Göta trängregemente, T2, i Skövde. ”Lumpen gör att man blir lite som en ny människa”, säger han. Foto: Privat

Värnpliktig chef

Hanna är inte klar med sin värnplikt ännu, hon är en av dem som muckar nu i augusti, i stället för i juni, som många av hennes värnpliktiga kamrater gjorde. Anledningen till det är för att Hanna gör värnplikten under rollen värnpliktig chef. Hon är en så kallad KB-elev, och under 15 månader utbildas hon till vagnchef för stridsfordon.

Hur har det varit att vara värnpliktig chef?

– Det har varit en utmaning, man är chef över dem som är lika gamla som en själv. Men jag har lärt mig väldigt mycket, man får erfarenheter som man kan ta med sig ut i det civila livet sen, till exempel får man ledarskapsutbildning och utbildning i chefskap, säger hon.

– Första månaderna bestod av utbildning på den vagnen jag har hand om. Det var väldigt nytt för mig och mycket kunskap att ta in, men jag har växt in i rollen och nu tycker jag att det är jättekul.

God attityd

Till värnplikten 2021/2022 skrevs ungefär 5 800 personer in, enligt Plikt- och prövningsverket.

Hanna och Simon var två av dem.

– Jag skulle säga att du lever i ovisshet mestadels av tiden, man kan inte räkna med att man kommer att veta vad som händer i morgon, du ska kunna vara beredd på det mesta och ha en god attityd.

– Man får lära sig att jaget inte kommer före laget, att lösa problem och hantera stressade situationer på ett lugnt och sansat sätt, säger han.

Vad är det bästa med att göra lumpen?

– Det bästa med lumpen skulle jag nog säga är alla nya situationer man får uppleva med många andra människor som du aldrig har träffat. Man är med varandra dygnet runt och blir tighta. Man blir som en familj. Sen får man prova på saker som man inte gjort innan, som att vara ute i fält och köra lastbil. Det är en spännande upplevelse att vara i militären, man känner en stolthet när man klarar av saker, som baskerprovet till exempel, då du som rekryt prövas som soldat, säger Simon.

– Den personliga utvecklingen som man gör, man utvecklas under året och får möta fantastiska människor och får nya kontakter, säger Hanna.

En dag på skjutbanan för Hanna som ryckt in i Försvarsmakten.
En dag på skjutbanan för Hanna som ryckt in i Försvarsmakten. Foto: Privat

Vad är det tuffaste med att göra lumpen?

– Det tuffaste för mig var ovissheten, säger Simon. Jag tycker om att planera och är rätt strukturerad av mig. Ibland kunde befälen säga att vi skulle göra en viss sak och du visste inte vad som skulle förväntades av dig. Ibland var det riktigt kallt ute i fält och då var du tvungen att hitta en lösning för att bli varm. Lumpen handlar väldigt mycket om disciplin och att kunna ta order.

– Ibland är det inte jättekul och man tänker ”vad håller jag på med?”. Det blir många långa dagar, mörka kvällar och tuffa kvällar i garaget. Men det har också inneburit en massa coola saker, man har fått prova på mycket nytt, säger Hanna.

Har ni några tips till de som ska göra lumpen och som är lite nervösa inför att rycka in?

– Jag skulle säga att man ska försöka ha så god attityd som möjligt och peppa varandra, även fast det tar på psyket så kommer ni att ha väldigt många roliga stunder som ni kan se tillbaka på sen. Anteckna vad befälen säger, det är mycket nytt i början. De första månaderna brukar vara de jobbigaste, det kan upplevas jobbigt att vara ifrån familjen och inte kunna höra av sig till dem så ofta. Men håll ut i början, sen kommer det bli bättre och roligare, tipsar Simon.

– Man behöver inte vara vältränad, men se till att ha grundläggande kondition och styrka. Var inte nervös över att du måste kunna en massa saker innan du börjar din värnplikt, du lär dig allt på plats, där får du alla kunskaper du behöver. Var på rätt plats vid rätt tid första dagen så löser sig resten, säger Hanna.

Det blir många långa dagar, mörka kvällar och tuffa kvällar i garaget. Men det har också inneburit en massa coola saker, man har fått prova på mycket nytt, säger Hanna.
Det blir många långa dagar, mörka kvällar och tuffa kvällar i garaget. Men det har också inneburit en massa coola saker, man har fått prova på mycket nytt, säger Hanna. Foto: Privat

Framtiden

Efter att Simon blev klar med värnplikten i juni i år har han varit vaktmästare i kyrkan. Framöver vill han gärna jobba på en bilverkstad. Han har även fått en tidsanställning inom Försvarsmakten som innebär att han kan rycka in på större övningar som militären har i framtiden.

– Jag kommer att leva mitt civila liv, men lämnar samtidigt inte militären helt, säger han.

Hanna har fått erbjudande om anställning inom Försvarsmakten som hon tackat ja till:

– Jag får 1,5 veckas semester innan jag börjar igen. Jag ska vara BFA-instruktör för de värnpliktiga som börjar nästa år. Det känns kul att få möjlighet att sprida den kunskap jag fått under året vidare, samtidigt kommer det att bli en utmaning.

Både Simon och Hanna tycker att lumpen är en upplevelse att ta med sig in i resten av livet:

– Får man möjlighet att göra lumpen så kommer man att få uppleva ett år fullt av massa utmaningar så klart, men man får också upplevelser och lärdomar. Det var inte självklart att jag skulle göra det här, men det blev riktigt bra. Det är en bra grej att göra under ett sabbatsår, även om man tänkt plugga vidare sen, säger Hanna.

Värnplikt – det här gäller

I början av varje år är det Plikt- och prövningsverket som skickar ut ett så kallat mönstringsunderlag till landets 18-åringar. I år skickades underlaget ut till ungdomar födda 2004, som fick svara på frågor om sig själva och sin hälsa. Utifrån svaren i underlaget avgörs om en person ska kallas till mönstring, eller inte.

Av de som lämnade godkända svar i år har drygt 19 000 valts ut för att mönstra. Könsfördelningen är ungefär 70 procent män och 30 procent kvinnor, enligt Plikt- och prövningsverket.

Mönstringen tar en till två dagar och sker under perioden maj 2022–april 2023.

Efter mönstringen går sedan drygt 6 000 vidare till en värnpliktsutbildning.

Om man inte kallades till mönstring det år man fyllde 18, men ändå är intresserad av att göra värnplikt kan man göra en egen ansökan senare.

Källa: Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket.

Artikeltaggar

ArvikaArvikaFörsvarFörsvarsmaktenPlikt- och prövningsverketSkövdeVärnplikt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.