Hoppa till huvudinnehållet

Mârten tillbaka i höst – men det väntas bli glest mellan knallarna

Publicerad:
Söktrycket bland försäljarna till årets Mârten är betydligt lägre, menar Sven Erik Strömberg.
Söktrycket bland försäljarna till årets Mârten är betydligt lägre, menar Sven Erik Strömberg. Foto: Karin Sidenvall

Den 30 september går Mârten äntligen av stapeln – efter två års uppehåll. Men söktrycket bland knallarna väntas bli betydligt lägre än förr – något som, utöver de två inställda åren, innebär stora ekonomiska förluster för föreningarna.

– Det har blivit en ond cirkel för både föreningarna, försäljarna och kommunen – för hela folket, säger Sven Erik Strömberg, marknadsgeneral för Arvikamârten.

Det var senast år 2019 som den annars årligen återkommande höstmarknaden ägde rum i Arvika centrum. Sen dess har gatorna gapat tomma – och turerna om huruvida det skulle bli av eller inte varit många.

Till följd av pandemin blev 2020-års marknad inställd redan i tidigt skede, medan förhoppningarna på föregående års marknad gavs upp bara en dryg månad innan arrangemanget skulle hållas. På grund av tidsbrist och dålig planering.

I år är det äntligen spikat att bli av. Men efter två års inställda upplagor har en stor del av de regelbundna knallarna hunnit falla bort.

– Det är flera av knallarna jag pratat med som inte haft en aning om att det skulle bli av i år, förklarar en något uppgiven Sven Erik Strömberg, marknadsgeneral för Arvikamârten.

Han förklarar vidare att många av försäljarna hunnit skaffa andra jobb, blivit sjuka eller gått bort.

– För många är ju försäljningen på marknaden deras huvudsakliga inkomst, så det är klart att man inte kan räkna med att de kommer nu när det varit så mycket av och till alla år.

Däremot uppges att platserna framför Arvikas lokala affärer och butiker är fullbokade. Värre är det för dem som annars reser långvägars.

– Det kostar ju pengar att ta sig hit, särskilt nu när bensinpriserna stigit så, konstaterar han.

Hur stort bortfallet blir av de drygt 550 försäljningsplatser marknaden vanligtvis ger plats för vågar han inte säga i nuläget. I augusti väntas de kunna säga mer.

– Det blir lite tomt på gatorna men vi får hoppas att det blir fler nästa år, säger Sven Erik.

Artikeltaggar

ArvikaArvikamârtenFöreningslivNyheterPandemiSven Erik StrömbergSven-Erik Strömberg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.