Hoppa till huvudinnehållet

SD-politiker kallar Liberalerna för rasister – partiet tar avstånd

Publicerad:
Reporter Linus Carle
Linus Carle
linus.carle@arvikanyheter.se

Christopher Jakobsson, sjua på Sverigedemokraternas lista inför valet samt partiets andre vice ordförande, kallar Liberalerna för rasister på Facebook.

– SD Arvika tar avstånd från det. Det här är inte värderingar vi står bakom, säger Anders Skogberg, ordförande för SD Arvika.

Det var när Arvikaliberalernas ordförande Anton Sjöstedt (L) lade ut ett Facebookinlägg om Liberalernas stöd i SKOP:s väljarbarometer för juli som Christopher Jakobsson (SD) kallade Liberalerna för rasister.

”Rasister är vad de är i Liberalerna. Nu står den vite Johan Pehrson och stoltserar efter en opinionsundersökning men det krävdes att sparka ut den svarta Nyamko Sabuni. Fy fan vilket jävla äckligt hyckleri”, skriver han bland annat.

AN har utan framgång sökt Christopher Jakobsson för att få honom att utveckla resonemanget.

”Starka uttryck”

SD Arvikas ordförande Anders Skogberg har inte själv läst inläggen när AN når honom på fredagsförmiddagen, men säger så här efter att AN läst upp vad Jakobsson skrivit om Liberalerna:

– Det är ganska starka uttryck kan man tycka.

Vad tycker du om det?

– Jag kan inte säga mer än att det är starka uttryck. Jag har ingen personlig åsikt eller tagit ställning till om det skulle vara någon rasism eller inte.

Men skulle du säga att Liberalerna är rasister?

– Nej, jag skulle inte kunna uttala mig om det. Det får stå för Christopher. Det är på väldigt lösa grunder.

Anders Skogberg, ordförande i SD Arvika, tycker att partikollegan Christopher Jakobssons uttalanden på Facebook är ”ganska starka uttryck” och tycker det för stå för honom.
Anders Skogberg, ordförande i SD Arvika, tycker att partikollegan Christopher Jakobssons uttalanden på Facebook är ”ganska starka uttryck” och tycker det för stå för honom. Foto: Jonas Klint

I samma Facebooktråd skriver också Christopher Jakobsson att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) inte är ett nazistiskt parti eftersom de följer ”de demokratiska spelreglerna” enligt boken ”Politiska ideologier i vår tid” av Reidar Larsson. Flera organisationer, bland annat Expo, menar dock att NMR är en nazistisk organisation som vill störta demokratin.

– Jag får erkänna att jag är dåligt insatt om partiet, men det jag hört om NMR så klingar det inte som ett bra parti i mina öron. Men Expo, hur rumsrena och opartiska är de i sina åsikter? Det är inte de första jag skulle luta mina åsikter mot, säger Anders Skogberg.

Anders Skogberg tror att Christopher Jakobssons uttalande kan vara ett uttryck för frustration av anledningen att många kritiserar Sverigedemokraterna för att vara nazistiska och/eller rasistiska.

– Det har varit många påhopp på oss och nu har ju vitboken visat att det till viss del är sanning. Många inom partiet blev ställda när vitboken kom. Nu tycker jag det är dags att andra partier gör samma sak och går igenom deras förflutna. I den kontexten kan man ifrågasätta hur rumsrena andra partier är? Jag tror att det är det som Christopher vill poängtera.

SD tar avstånd

Några timmar efter intervjun ringer Skogberg upp AN igen. Han har då själv läst partikollegans inlägg på Facebook och meddelar att Sverigedemokraterna Arvika tar avstånd från det som Christopher Jakobsson skrivit.

– SD Arvika tar avstånd från det. Det här är inte värderingar vi står bakom och det skadar partiet. Det här är inte okej och jag kommer ringa Anton (Sjöstedt) och be om ursäkt.

Är det något specifikt av det som Jakobsson skrev som du reagerar på?

– Det är det som du var inne på. Och tonläget i det som är skrivet tycker jag är beklämmande.

Jakobsson sitter med i styrelsen i SD Arvika. Vad händer nu?

– Vi har inte diskuterat hans vidare roll i partiet än utan vill först höra vad han har att säga till sitt försvar.

Motsägande

Arvikaliberalernas ordförande Anton Sjöstedt menar att Jakobssons resonemang om att Liberalerna är rasister säger emot sig självt.

– Partiet valde ju faktiskt Nyamko Sabuni till partiledare. Sen avgick hon självmant på grund av dåliga opinionssiffror, hon kastades inte ut.

Sjöstedt menar också att om det är något parti som har en problematisk historia och nutida skandaler med nazism och rasism, så är det just Sverigedemokraterna.

– De borde kanske sopa rent framför egen dörr först innan de kallar andra för rasister, säger Sjöstedt.

Arvikaliberalernas ordförande Anton Sjöstedt tycker att SD borde sopa rent framför egen dörr innan de kallar andra partier för rasister.
Arvikaliberalernas ordförande Anton Sjöstedt tycker att SD borde sopa rent framför egen dörr innan de kallar andra partier för rasister. Foto: Tommy Andersson 2022

Artikeltaggar

Anders SkogbergAnton SjöstedtArvika kommunJohan PehrsonNyamko SabuniPolitikSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.