Hoppa till huvudinnehållet

Armand Duplantis slog rekord i Stjärnspelen – som 14-åring: ”Minns det väl”

Publicerad:
Armand Duplantis firade stora framgångar under friidrotts-VM i Eugene. Och för nio år sedan tävlade han i Stjärnspelen i Arvika - även där blev det rekord.
Armand Duplantis firade stora framgångar under friidrotts-VM i Eugene. Och för nio år sedan tävlade han i Stjärnspelen i Arvika - även där blev det rekord. Foto: Christine Olsson/TT

Guld och världsrekord – det var vad det blev för Armand Duplantis i friidrotts-VM i Eugene. I andra försöket flög han över världsrekordhöjden på 6,21.

Den svenske superstjärnan fyller på i sin rekordsamling.

Redan 2013 kastade han sig över 4,05, när han som 14-åring tog hem rekordet i Stjärnspelen i Arvika – och även den gången blev andra försöket succé.

– Jag minns det väl. Jag stod och pratade med hans mamma och morfar. Armand Duplantis tävlade för IK Stål den gången. Hans lillasyster var med också, hon hoppar också stav, men hon har kommit lite i skymundan under åren, säger Morgan Danielsson, som var tävlingsledare för Stjärnspelen då.

P14 Stav

Året var 2013 när Viksvallen i Arvika fick besök av den svensk-amerikanske stavhopparen – som i dag kommit att bli en av världens största friidrottare.

– Rekordet på 4,05 kommer nog att stå sig ett tag, säger Morgan Danielsson, som fram till årets upplaga av Stjärnspelen varit tävlingsledare för friidrottstävlingen i 15 år.

För nio år sedan var han tävlingsledare när Armand Duplantis slog rekord i P14 Stav i Arvika.

– Då visste vi inte att han skulle bli så bra som han blev. Men det syntes redan då att han hade det i sig, man hoppar inte så högt när man är så liten om man inte är duktig.

Andra försöket

– Hans mamma har varit sjukampare för Sverige och hon träffade hans pappa när hon tränade och studerade i USA. Pappan har varit amerikansk mästare i stav vet jag, så Duplantis har alltid haft det här med idrott i sig. De har till och med haft en egen stavhoppsanläggning i trädgården.

Morgan Danielsson ser med glädje tillbaka på året när Armand Duplantis kom till Stjärnspelen för att tävla.

– Sen tycker jag som tävlingsledare att det är roligt när man ser alla som lyckas.

Och lyckats, det har Armand "Mondo" Duplantis minst sagt gjort sedan han hoppade 4,05 i Arvika – i andra försöket.

Rekord

Den numera VM-guldmedaljören och världsrekordhållaren är 22 år – men har redan vunnit allt som går att vinna.

Under natten mot måndagen, svensk tid, slog han världsrekord för femte gången under VM-finalen i Eugene, USA.

Och han tycks ha skapat en speciell stavhoppsatmosfär i hela Sverige.

– På kvällen, innan han skulle hoppa sa min fru: ”Morgan, nu sätter vi klockan på ringning 02.30” – och det gjorde vi. Först missade han på 6,21 – och sen tog han det. Man är utslagen nästa dag, men det är det värt, det är inte så ofta som sådant här sker, säger Morgan.

Vad är din bild av Armand Duplantis som idrottsman?

– Den är fantastiskt fin. Han verkar ödmjuk och har många fina år framför sig.

Har Armand Duplantis varit med på fler tävlingar i Arvika än den 2013?

– Det är den tävlingen han varit på. Anledningen till att han var på den tävlingen var nog att den låg rätt i tiden, han hade sommarlov och dessutom var det inte alla ungdomstävlingar som hade stavhopp, men det hade vi på Stjärnspelen i Arvika.

– Det är häftigt att Duplantis varit hos oss här i Arvika, det är man lite stolt över, säger Morgan.

Artikeltaggar

Armand DuplantisArvikaArvikaFriidrottIdrottMorgan DanielssonStjärnspelenUSA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.