Hoppa till huvudinnehållet

Norska polisen permanent på plats med styrka vid Värmlandsgränsen

Publicerad:
Här, i Morokulien infocenter mitt på gränsen, finns det sedan den 1 juli norsk polispersonal. Satsningen är ett led i projektet med en svensk-norsk polisstation på gränsen som planeras stå klar 2024. Foto: Lisa Olaison

Nu är norsk polis på plats i Morokulien infocenter som ett första steg i satsningen på en ny gemensam svensk-norsk polisstation på gränsen.

– Vi drog i gång verksamheten den 1 juli och kommer att utöka med personal under de kommande veckorna.

Det beskedet ger Gjermund Thoresen, polischef i Kongsvinger.

NWT har tidigare berättat om förberedelserna för den svensk-norska polisstationen, den första i sitt slag som är beslutad och projektet håller på att förberedas.

– Det finns enlighet om projektet på alla fronter och nu ska en arkitekt som ska rita byggnaden väljas ut. Det här blir ett banbrytande projekt.

– Men innan det blir byggstart kommer vi från norsk sida under tiden innan polisstationen är färdig att tillfälligt sitta i lokaler som vi hyr i Morokulien infocenter mitt på gränsen, säger Gjermund Thoresen.

”Den här stationen kommer innebära att vi får betydligt bättre möjlighet att ta i tu med bland annat grov kriminalitet”, säger Gjermund Thoresen, polischef i Kongsvinger.
”Den här stationen kommer innebära att vi får betydligt bättre möjlighet att ta i tu med bland annat grov kriminalitet”, säger Gjermund Thoresen, polischef i Kongsvinger. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Utökar styrkan

Och sedan några veckor finns det redan poliser på plats där.

– Vi drog i gång verksamheten den 1 juli och kommer att utöka med personal under de kommande veckorna. Den 1 augusti ska alla vara i tjänst.

Från svensk sida kommer man inte att finnas på plats hela tiden i Morokulien infocenters lokaler mellan Charlottenberg och norska Magnor.

– Fram tills dess att den gemensamma polisstationen står färdigbyggd kommer vi att jobba ihop operativt med norsk polis och ha en mötespunkt där, men inte inrätta arbetspass eller ha någon fast arbetsplats i infocentret, har Jonas Wendel, polischef i Arvika tidigare sagt till NWT.

Svensk polis kommer att ha lokalerna i Morokulien infocenter som en mötespunkt, men inte inrätta arbetspass eller ha någon fast arbetsplats där. Den svenska verksamheten blir permanent vid gränsen först när den nya polisstationen är färdigbyggd, enligt Jonas Wendel, polischef i Arvika.
Svensk polis kommer att ha lokalerna i Morokulien infocenter som en mötespunkt, men inte inrätta arbetspass eller ha någon fast arbetsplats där. Den svenska verksamheten blir permanent vid gränsen först när den nya polisstationen är färdigbyggd, enligt Jonas Wendel, polischef i Arvika. Foto: Helena Karlsson

Exakt när det blir byggstart för det unika projektet på en tomt bakom infocentret är ännu inte klart.

– Men målet är att öppna polisstationen under 2024. Tanken är att bygga en 600-800 kvadratmeter stor anläggning, säger Gjermund Thoresen.

Stora fördelar

Han ser stora fördelar med den svensk-norska polisstationen, ett pilotprojekt som är tänkt att följas flera liknande stationer längs vår totalt 162 mil långa gemensamma gräns.

– Den här stationen kommer innebära att vi får betydligt bättre möjlighet att ta i tu med bland annat grov kriminalitet i form av exempelvis smuggelligor, människohandel och narkotikabrottslighet. Vi får mycket mer koll på det som sker längs och över gränsen.

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusGjermund ThoresenJonas WendelKongsvingerPolisen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.