Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnspelen lockar: Sveriges snabbaste 14-åringar till Vik

Publicerad:
Stjärnspelen är på god väg tillbaka mot fornstora siffror i antalet starter.
Stjärnspelen är på god väg tillbaka mot fornstora siffror i antalet starter. Foto: AN-arkiv

Med närmare 300 starter mer i år än ifjol är friidrottstävlingen Stjärnspelen så sakteliga på väg tillbaka till de mäktiga siffrorna från före pandemin.

– Det blir 843 starter i år, på 263 deltagare, konstaterar nye tävlingsledaren, Erik Ljunggren.

Bland alla dessa starter finns det naturligtvis en hel del som sticker ut och är man intresserad av att se några av Sveriges snabbaste ungdomar så är det här ett bra tillfälle.

Till start kommer nämligen Sveriges snabbaste 14-åring, Istrums supertalang Eric Nilsson Struck, som sprungit 9.33 på 80 meter och med det är etta i Sverige. Nilsson Struck är även Sverigeetta på 300 meter och delad tvåa i längdhopp, där han hoppat 6,02.

Sverigeetta

Och just 14-årsklassen är extra intressant även bland tjejerna där Evelina Olsson, från Sunne, Sverigetvåa på 80 meter och Sverigeetta på 300 meter och längd, med 5,68, kommer till start.

Bland seniorerna är det släggtävlingen som sticker ut lite extra med ett helt koppel aktiva som jagar toppresultat i den uppskattade släggringen i Arvika.

Sverigeettan Grete Ahlberg persade på VM för några dagar sedan med ett kast på 70,87, men bakom henne kommer det några av de allra bästa släggkasterskorna i landet – inklusive 69-meterstjejen Eleni Larsson, från Spårvägen, och Sara Forsell, som just nu är rankad tvåa i Sverige efter Ahlberg med 66,91.

– Det är 12 anmälda i damernas slägga, det är fantastiskt bra, konstaterar KFUM Arvikas Morgan Danielsson, som är helt övertygad om att det är den beryktade släggringen som utgör dragkraft.

– Det är ingen som förstår varför ringen är så bra, men det är väldigt många som varit här och slagit sina personbästan och det sprids ju över Sverige, fortsätter Morgan.

Tre gram

För att slå rekord krävs det dock rätt utrustning och där fick arrangörerna skrämselhicka i måndags kväll när man provmätte de nyanlända släggorna.

– De slits ju hela tiden så de måste ju bytas ut, men de vi fick nu hade fel dimensioner. De vägde tre gram för lite och hade 78 millimeter i diameter istället för 85 millimeter.

Därmed blev det lite bråttom för att hitta nya släggor som man kunde få levererade på kort varsel.

Släggringen på Vik lockar även i år många aktiva av hög klass och de kommer även att få använda godkända släggor – efter en viss dramatik.
Släggringen på Vik lockar även i år många aktiva av hög klass och de kommer även att få använda godkända släggor – efter en viss dramatik. Foto: AN-arkiv

– Det började ju bli lite ont om tid och man blev ju lite svettig men vi fick tag i ett företag i Skåne och de kunde leverera. Då blir man ganska nöjd. Det hade varit ganska eländigt att stå här på lördag morgon utan några släggor.

Hemmahopp

Hemmaklubben har ett antal aktiva till start, främst i de yngre åldersklasserna, och har naturligtvis förhoppningarna om fina resultat.

Det stora affischnamnet för klubben är dock veteranen Olle Borg, nyligen hemkommen från VM med två färska VM-brons och ett prydligt svenskt rekord i tresteg.

Artikeltaggar

ArvikaFriidrottKFUM ArvikaStjärnspelen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.