Hoppa till huvudinnehållet

Sista skriket för Packmopedsturnén: ”Både vemodigt och jätteskoj”

Publicerad:
Reporter Christian Dyresjö
Christian Dyresjö
christian.dyresjo@nwt.se
Under måndagen var följande artister närvarande på repet inför årets Packmopedsturné. Från vänster: Göran Samuelsson, Bengan Blomgren, Ellinor Samuelsson-Hoppe, Nikke Ström, Julia Schabbauer och Maria Larsson.
Under måndagen var följande artister närvarande på repet inför årets Packmopedsturné. Från vänster: Göran Samuelsson, Bengan Blomgren, Ellinor Samuelsson-Hoppe, Nikke Ström, Julia Schabbauer och Maria Larsson. Foto: Privat

Med blandade känslor förbereder sig Göran Samuelsson inför vad som ska bli den sista Packmopedsturnén någonsin.

Tillsammans med bland andra Stefan Sundström, Irma Schultz och delar av Môra-Per står han på scenen i Arvika Folkets Park nu på onsdag.

Totalt blir det tolv spelningar runt om i Värmland.

Nu på onsdag inleds årets Packmopedsturné med Göran Samuelsson i spetsen. Som NWT tidigare har rapporterat om blir årets turné också den sista, nu ska mopederna, eller ”musikens järnhästar”, auktioneras ut och en värmländsk era går i graven. Redan nu är auktionen igång och en av mopparna är redan uppe i bud på över 17 000 kr berättar Göran Samuelsson.

Han brister ut i skratt när jag frågar om jag ska uppmana läsarna att trissa upp priset.

– Ja, absolut! Det är ju ett unikt tillfälle, det finns nog inte så många moppar med den här historiken. Det är bara att skapa sig ett konto på auktionsfirman och lägga ett bud!

Auktionen avslutas i pausen vid den sista konserten i Västra Ämtervik den 31 juli och vinnarna annonseras därefter på scenen.

Signaturmelodi

I skrivande stund håller årets turnésällskap på att repa ihop sig hemma hos Göran Samuelsson i Bjälverud och bland artisterna syns dels veteraner och de som är med för första gången. Basen trakteras som vanligt av Nikke Ström och bland de som varit med på turnén förut kan man även nämna Stefan Sundström och Irma Schultz.

– Det blir en varierad konsert tror jag, med hjärtat på rätta stället, säger Göran Samuelsson.

Lite av ett värmlandstema kan man ana i och med att både Pär ”Pärra” Eriksson och Maria Larsson från folkrockbandet Môra-Per, och skådespelaren Jacob Hultcrantz Hansson är med.

– Det blir faktiskt första gången vi kommer att ha skådespel på scen, vad det blir kan jag inte riktigt säga men Jacob kommer både skådespela och sjunga.

– Att Pärra är med är också kul för hans låt ”De som byggde landet” har varit något av en signaturmelodi för turnén under många år. Nu får han själv vara med och framföra den, säger Göran Samuelsson.

"Ur rockärmen”

Göran Samuelsson säger att årets turné är ihopsatt lite ”ur rockärmen”. Egentligen var det inte meningen att det skulle bli någon turné över huvud taget men en vän övertalade Göran i och med att det i år även är trettioårsjubileum.

– Han kom på titeln ”30 år i 30” och det var ju både en bra titel och en bra idé att göra ett riktigt avslut.

Göran Samuelsson har blandade känslor inför den sista turnén och han säger sig hoppas kunna leva ett ”lite mer normalt liv” efter att spelningarna är gjorda.

– Det ska bli jätteskoj att komma igång, just nu är det mest att se till att allt logistiskt löser sig. Det går i ett i ungefär ett halvår innan det drar igång.

Men lite vemodigt medger han också att det är.

– 30 år är en ganska imponerande tid när man tänker efter. År läggs på år och det känns som det inte var så länge sen man sågs. Tiden går fort men nu laddar vi upp för det sista skriket! skrattar Göran Samuelsson.

Packmopedsturnén

20/7 Arvika Folkets park

21/7 Torsby Sahlströmsgården

22/7 Östra Ämtervik Mårbacka

23/7 Lakene Lovisebergs gård

24/7 Filipstad Hennickehammars herrgård

25/7 Degerfors Café Berget

26/7 Deje Dömle herrgård

27/7 Värmskog Värmskogs café

28/7 Sillerud Hembygdsgården

29/7 Hillringsberg Folkets park

30/7 Köla Kölaladan

31/7 Västra Ämtervik Gamla landsvägen 21

Artikeltaggar

ArvikaBjälverudGöran SamuelssonIrma SchultzMaria LarssonMusikNikke StrömNöje/KulturPackmopedsturnénStefan Sundström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.