Hoppa till huvudinnehållet

S vill fortsätta regera: ”Vi vill att väljarna ser helheten”

Publicerad:
Socialdemokraterna i Arvika har presenterat 20 vallöften inför den kommande mandatperioden. Man vill bland annat kombinera ett äldreboende/förskola i samma byggnad samt bygga en bryggbastu på Ingestrand. Deltog i pressträffen gjorde från vänster Jenny Boquist, Kenneth Johannesson, Peter Söderström, Henrik Axelsson, Lisa Levin och Jonas Ås.
Socialdemokraterna i Arvika har presenterat 20 vallöften inför den kommande mandatperioden. Man vill bland annat kombinera ett äldreboende/förskola i samma byggnad samt bygga en bryggbastu på Ingestrand. Deltog i pressträffen gjorde från vänster Jenny Boquist, Kenneth Johannesson, Peter Söderström, Henrik Axelsson, Lisa Levin och Jonas Ås. Foto: Hans-Åke Henriksson

Socialdemokraterna i Arvika presenterade under tisdagen (19 juli) sitt kommunpolitiska handlingsprogram för de kommande fyra åren. Samtidigt presenterade man 20 vallöften för samma mandatperiod.

Det kommunalpolitiska handlingsprogrammet bygger på tre grundbultar: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Rubriken är ”Låt oss fortsätta att utveckla Arvika”. Programmet har tagits fram via bland annat medlemsmöten.

– Målet är att komma tillbaka till 23 mandat i fullmäktige, vid senaste valet fick vi 20, säger kommunalrådet Peter Söderström.

Vill tänka nytt

När det gäller vallöften vill Socialdemokraterna i Arvika bland annat genomföra följande:

· Ett kombinerat äldreboende/förskola i kommunal regi

· Bygga ett seniorboende med centralt läge

– Att testa förskola och äldreomsorg på samma plats är en spännande mix och nytänkande, säger Peter Söderström. När det gäller byggandet av ett seniorboende ligger kvarteret Bromsen, ytan där Bröderna Karlsson fanns på förr, bra till.

Sociala insatser

Man vill även höja habiliteringsersättningen inom LSS (idag ligger den på fem kronor per timme och brukare, en nivå som kritiserats länge), öka antalet aktiviteter inom samma LSS samt bland annat inrätta ett missbruksråd.

– I missbruksrådet vill vi samla goda krafter i samhället, samla dem tillsammans med kommunen, säger Henrik Axelsson, ordförande i utskottet Lärande och stöd.

Miljöåtgärder

Sett till en annan av Socialdemokraternas tre grundbultar, ekologisk hållbarhet, lovar partiet att införa följande under den kommande fyraårsperioden:

· En hållbar stadsdel i kvarteret Dragspelet

· Solceller ska anläggas på kommunala byggnader och hyreshus vid takbyten

· Vägnätet för gång- och cykelvägar ska byggas ut

· Ytterligare en solcellspark ska byggas

· Öppettiderna på Mosseberg ska utökas

Precis som med kombinationen äldreomsorg/förskola i samma byggnad säger S att man även inom miljöområdet vill prova nytt: Exempelvis cykelpoler med mera i Dragspelet och en utvecklad avfallsanläggning på Mosseberg.

– Vi ser avfallsanläggningen i Kil som en förebild, där är det öppet dygnet runt. De kör med en identifikation för att komma in på området och efter att ha gått en webbkurs får man tillträde till anläggningen dygnet runt. Så skulle det kunna bli här, säger Lisa Levin, ordförande i bland annat Teknik i Väst AB.

Socialdemokraterna i Arvika är nöjda med samarbetet man haft med Vänsterpartiet och Miljöpartiet under den gångna mandatperioden men säger även att det gått att samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet. Det senare som en blink in i framtiden mot den kommande mandatperioden.
Socialdemokraterna i Arvika är nöjda med samarbetet man haft med Vänsterpartiet och Miljöpartiet under den gångna mandatperioden men säger även att det gått att samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet. Det senare som en blink in i framtiden mot den kommande mandatperioden. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Vi vill stötta föreningslivet”

En av tyngdpunkterna i de 20 vallöftena från Socialdemokraterna är stöttning till föreningslivet/civilsamhället. Bland vallöften som kan räknas under denna kategori finns:

· Landsbygdspotten ska öka i storlek

· Gångleder ska tillgänglighetsanpassas

· Ingestrandsområdet ska få en bryggbastu

· Ny fullstor idrottshall i kommunal regi ska byggas

· Civilsamhället/föreningslivet ska få utökad stöttning

· En kultur- fritidscheck i årskurs 3-4 införs

Landsbygdspotten, till stöd för ett brett föreningsliv, ska utökas från 500 000 kronor till en miljon kronor. När det gäller kultur- och fritidschecken ska elever i årskurs tre och fyra stöttas ekonomiskt för att kunna delta i föreningslivet. Någon summa för stödet anges inte idag.

– En peng att användas till det eleverna känner för, säger Kenneth Johannesson, arbetarkommunens ordförande.

– Alla elever har inte råd att delta i aktiviteter eller se efter vad som finns, detta ska bli ett stöd till dem, säger Jenny Boquist, förste vice ordförande i utskottet Lärande och stöd.

Rusta och renovera

Socialdemokraterna vill även rusta upp Solbergagymnasiet och fullfölja helrenoveringen av Taserudsgymnasiet. Man vill även att Kyrkebyskolan ska bli ett ”nödcenter”, där el och vatten alltid ska finnas vid längre elavbrott. En ny tanke med anledning av krisutvecklingen i vår omvärld.

Man vill även skapa servicebyggnader för kommunal service på landsbygden.

Det senare vill även Centerpartiet. Ser ni C som en möjlig samarbetspartner under den kommande mandatperioden?

– Vi går till val själva som alltid och är dessutom nöjda med det samarbete vi har med MP och V, sedan finns det andra partier vi kan samarbeta med, säger Peter Söderström.

– Vi har ju sett att vi kan samarbeta både med Centerpartiet och Liberalerna, säger Kenneth Johannesson.

”Ingen skattehöjning”

När det gäller de 20 vallöftena gör man ingen exakt turordningslista, tillkomsten av äldreboende/förskolan prioriteras dock högt.

Hur ska era vallöften finansieras?

– Ingen skattehöjning i alla fall, ambitionen är i stället att sänka skatten, men då behöver vi få upp skattekvoten (fler invånare i arbete), säger Peter Söderström.

 Peter Söderström och Jenny Boquist vill vara med och styra Arvika fyra år till.
Peter Söderström och Jenny Boquist vill vara med och styra Arvika fyra år till. Foto: Hans-Åke Henriksson

Turbulent period med nyheter

En på flera områden turbulent mandatperiod är på väg mot sitt slut, en mandatperiod som bland annat innehållit överförmyndaraffär, diskussionerna runt ursäkten för kommunens roll i Kevinfallet, undersköterskor som gått ut på gator och torg och demonstrerat, bister JO-kritik för raderade mejl, störande biltrafik i centrum, totalt sett en skattehöjning och kritik mot att politik och administration växt ihop.

Å andra sidan har en ny högstadieskola sett dagens ljus, Arvika har fått bra betyg för skolverksamhet, bedömare anser att pandemin klarades av på ett godkänt sätt, färre får försörjningsstöd, Ritz har utvecklats, överförmyndarverksamheten har fått ökade resurser och Nybacken har byggts om med mera.

– Vi vill att väljarna ser till helheten, att Arvika är en bra kommun att bo och leva i, säger Peter Söderström.

Fotnot: Arvika Nyheter återkommer inom kort med en artikel om de vallöften S lovade inför den pågående mandatperioden.

Artikeltaggar

CenterpartietHenrik AxelssonJenny BoquistKenneth JohannessonLiberalernaLisa LevinPeter SöderströmPolitikRitzSocialdemokraternaTaserudsgymnasietVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.