Replik: SD rimmar fortfarande illa

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Åserud, Lise
Svar till Anders Skogberg (SD).

Liberalerna är emot färre ledamöter i kommunfullmäktige. Anders Skogberg (SD) påstår att det finns ledamöter som ”inte bidrar till att skapa politik” och ”de kommer inte att saknas”. Jag håller inte med. Sådana uttalanden rimmar för övrigt illa med att Skogsbergs parti brukar kalla sig för en folkrörelse. Idag känner färre människor en politiker jämfört med förr i tiden. Politiker bidrar till att skapa politik på många sätt, inte bara genom att stå i talarstolen eller genom att skriva motioner. De kanske framför allt bidrar genom att ge politiken ett ansikte utåt för andra människor och genom att visa att politiken är öppen för alla, inte bara de talföraste eller de som är duktiga på att skriva. Politiker skapar också en kontaktyta. På fullmäktiges sammanträde i juni 2021 berättade Caisa Antonsson (SD) att det är många som frågar henne vilka som sitter i fullmäktige. Detta använde hon som ett argument för färre antal ledamöter, men varför ställde människor denna fråga till just henne? Kanske för att hon, som sitter i fullmäktige, är deras enda kontaktyta med politiken.

Redan i insändaren 2021 påpekade jag Liberalernas syn politikerarvoden. Kostnaden ska inte öka (inte att den ska minska som Skogberg påstår), oppositionen ska inte bli lidande och det ska bli lättare för egenföretagare att bli politiker. Detta upprepade jag i min insändare 2022. Skogberg verkar dock anse att jag skrivit något nytt i min senaste insändare. Om Liberalernas syn var problematisk för honom är det anmärkningsvärt att ”det inte ens var värt att kommentera” 2021. Det är Skogberg, inte jag, som avslöjar och gör politik av vad som sades i arvodesgruppen.

Jag anser att Kristina Bengtsson-Nilsson (M) upprepade gånger har svarat på frågan om oppositionsrådets roll. Jag tänker inte ta den debatten. Jag tycker dock att det är lågt att kalla mig ”den färske politikern” och antyda att både jag och Bengtsson-Nilsson är okunniga. Det är lågt Anders och påminner tyvärr om när du i en replik 2021 ifrågasatte min empati för kommuninvånarna. Jag har aldrig kallat dig okunnig eller empatilös.

Avslutningsvis. Den här debatten handlar inte om antalet ledamöter i kommunfullmäktige, om dess sammanträden eller om tidigare budgetar. Skogberg försöker bara byta ämne. Debatten handlar om att Sverigedemokraternas budget innehåller en satsning på politiker som ger dem själva ett oppositionsråd, när Skogberg tidigare sagt att vi politiker måste dra vårt strå till stacken och spara. Det rimmar fortfarande illa.

Anton Sjöstedt (L)

Förstanamn i kommunvalet och ordförande Liberalerna i Arvika samt ”den färske politikern”

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.