Hoppa till huvudinnehållet

En altan som både är sommarnöje och grädde på moset

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Joacim och Monika Wilsborn har lagom till sommaren färdigställt sin 125 kvadratmeter stora altan vid det nybyggda huset i Jonsbol. Till altanen hör en åtta gånger fyra meter bred pool med en badvänlig temperatur på runt 28-30 grader. Bad blir det mest varje dag.
Joacim och Monika Wilsborn har lagom till sommaren färdigställt sin 125 kvadratmeter stora altan vid det nybyggda huset i Jonsbol. Till altanen hör en åtta gånger fyra meter bred pool med en badvänlig temperatur på runt 28-30 grader. Bad blir det mest varje dag. Foto: Hans-Åke Henriksson

En altan på 125 kvadratmeter förädlar Joakim och Monika Wilsborn hus i Jonsbol. Men bygget och tillhörande pool har också kostat på.

Den minnesgoda läsaren kommer ihåg fjolårets artikelserie i Arvika Nyheter om paret Joacim och Monika Wilsborns husbygge i Jonsbol, Västra Sund. Nu har AN återvänt till det nya bostadsområdet för att framförallt berätta om parets altanbygge.

– En 125 kvadratmeter stor altan som går runt poolen och knyter ihop den med huset. Altanen, med två etage, ett övre och nedre däck, är också sammanhängande med garage och gästrum, säger Joacim Wilsborn.

Badvänligt

Virket är brun rillad trall. Paret, framförallt Joacim, har gjort det mesta med altanen själv förutom rörmokeriarbeten och elarbeten i samband med inkoppling av bergvärme, som värmer poolens vatten.

– Jag badar nästan varje dag, 28 grader varmt. Ja, vi har även skjutbart tak över poolen som nog gör att temperaturen stiger till upp emot 30 grader, säger Joacim.

– Yngre släktingar badar gärna även med taket på om det är sämre väder, som att bada i ett växthus, säger Monika.

Altanen är grädden på moset i det nya huset.
Altanen är grädden på moset i det nya huset. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Hon fanns inte där”

Joacim har gjort merparten av altanbygget själv, med tidvis bistånd av Monika. Monika deltog i skruvande av trall inledningsvis, men på grund av ett svårt fall i april månad har hennes insats sinkats.

– Monika ramlade ner i poolen innan det var vatten i den. Hon vet inte själv hur det gick till, lite chockartat, säger Joacim.

Helt plötslig var hustrun borta.

– Jag skruvade trall när det var SHL-match med Färjestad. Hon kom ut efter matchen och frågade hur det gick. Sen hörde jag ett ljud som av en bräda. När jag tittade upp, fanns hon inte där.

– När jag såg henne i poolbotten var det en skräckfull syn, hon hade tappat medvetandet några sekunder, så jag blev jätterädd innan jag fick kontakt med henne. Hon hade slagit i höften, axeln och huvudet. Och inte bara det, högerarmen var av, hon landade på samma sida som hon gjorde när hon ramlade förra gången.

Ett spabad hör också till altanen. Bygget av huset och altanen har inneburit spännande utmaningar men också smärta. Monika har fallet flera gånger under byggnationen och bland annat ådragit sig frakturer. Covid sinkade också paret rejält i början av detta år och Joacim har tvingats uppsöka vårdcentral efter att ha trampat på en skruv.
Ett spabad hör också till altanen. Bygget av huset och altanen har inneburit spännande utmaningar men också smärta. Monika har fallet flera gånger under byggnationen och bland annat ådragit sig frakturer. Covid sinkade också paret rejält i början av detta år och Joacim har tvingats uppsöka vårdcentral efter att ha trampat på en skruv. Foto: Hans-Åke Henriksson

Inte första fallet

Monikas fall ner i poolen var nämligen inte det första fallet i samband med husbygget. I förbindelse till arbeten i gästrummet/garaget för cirka ett år sedan föll Monika från en stege och ådrog sig flera skador.

Ett svårt fall även den gången.

– Revben av, en fraktur på en ryggkota och punkterad lungsäck, säger Monika.

En tredje gång

Som inte två fall var nog har Monika även fallit en tredje gång, vilket skedde för inte allt för länge sedan, då bakom garaget, vid spabadet, som också tillhör altanen. Det tredje fallet var inte lika allvarligt men höger axel fick sig en ordentlig törn.

– En gång till och jag flyttar, tänkte jag, jag som aldrig ramlat tidigare, säger Monika, trots allt med ett leende på läpparna.

Årets julklapp för Joacim och Monika – inflyttning i nya huset

Inga bra skor

Foppatofflor, som Monika burit vid de två senaste incidenterna, rekommenderas varken av henne eller Joacim, även Joacim har negativ erfarenhet av sådana skor.

– Jag gick på en planka med en skruv som stod rätt upp, en skruv som gick genom toffeln och in i foten, med besök på vårdcentralen som följd. Ingen höjdare, man ska ha ordentliga skor på sig när man jobbar med hus.

Monika är fortsatt sjukskriven, men trots olycksfallet i poolen har bygget av altanen gått vidare och närmar sig nu sitt slut.

– Kul bygge. Man får räkna och tänka lite så att det bland annat blir rätt höjd. Det gäller också att få till snygga avslut på brädsektionerna, lite pyssel, säger Joacim.

Joacim och Monika Wilsborn har lagom till sommaren färdigställt sin 125 kvadratmeter stora altan vid huset i Jonsbol.
Joacim och Monika Wilsborn har lagom till sommaren färdigställt sin 125 kvadratmeter stora altan vid huset i Jonsbol. Foto: Hans-Åke Henriksson
Nu har huset lyfts på plats: ”Känns jättebra”

En del jobb kvar

Även i övrigt är det mesta av huset klart – man flyttade för övrigt in strax före jul ifjol – även om det återstår jobb att göra både invändigt och utvändigt.

– Några lister och sådant som brukar bli kvar på sådana här byggen återstår att montera. Det är även en del kvar i gästrummet/garaget plus anläggande av gräsmattor och rabatter.

– Gräsmattan på framsidan är klar och lite blommor och så har vi även vid ingången. Annars köpte vi rosor och annat innan Monika ramlade i poolen, men detta arbete blev förskjutet på grund av olyckan. Monika har fått gräva med en hand samt dirigerat mig hur hon ville ha det planterat. Hon är den som är mest trädgårdsplanerare av oss två.

Jonsbolsbygge går framåt: Pool i pole position
Jonsbol blir allt mera bebyggt. Här en bild från nedre gatan där sex av sju tomter endera har färdiga hus eller hus under byggnation. Övre gatan, där Wilsborn bor, är fullbelagd med sex hus när det gäller den nedre sidan av gatan. 19 enskilda tomter finns totalt i Jonsbol plus två tomter för sammanhållen bebyggelse. När det gäller det senare finns det en eller två intressenter, på grund av semester hos kommunala tjänstemän har det dock varit svårt att utröna hur starkt intresset är från dessa idag.
Jonsbol blir allt mera bebyggt. Här en bild från nedre gatan där sex av sju tomter endera har färdiga hus eller hus under byggnation. Övre gatan, där Wilsborn bor, är fullbelagd med sex hus när det gäller den nedre sidan av gatan. 19 enskilda tomter finns totalt i Jonsbol plus två tomter för sammanhållen bebyggelse. När det gäller det senare finns det en eller två intressenter, på grund av semester hos kommunala tjänstemän har det dock varit svårt att utröna hur starkt intresset är från dessa idag. Foto: Hans-Åke Henriksson

Projekt i höst

Närmast väntar semester på annan ort för paret Wilsborn, detta efter en hektisk tid både på Joacims jobb, med bygget och olycksfallet.

– När man är hemma kan man inte slappna av, det finns alltid något att göra. Skönt därför att komma ifrån. Det som är kvar av bygget får bli projekt i höst, det blir fint när allt blir klart, säger Joacim.

De är första paret ut i Jonsbol

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHus och hemJoacim WilsbornMonika WilsbornVästra Sund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.