Hoppa till huvudinnehållet

Öberg laddar inför Höljes efter ett halvår av uppehåll: ”Skitroligt”

Publicerad:
Reporter Oliver Thyberg
Oliver Thyberg
Oliver.Thyberg@nwt.se
Dan Öberg, från Klässbol, är en av tre västvärmlänningar i tungviktsklassen i rallycross-EM som Höljes bjuder in till nu i helgen.
Dan Öberg, från Klässbol, är en av tre västvärmlänningar i tungviktsklassen i rallycross-EM som Höljes bjuder in till nu i helgen. Foto: Jakub Nitka

Dan Öberg från Klässbol är klar för rallycross-EM i Höljes.

– Jag kommer köra så hårt jag bara kan, sen får vi se hur långt det räcker. Det är ju rena rama VM-startfältet, säger han.

Den 35-årige egenföretagaren, som nu bor utanför Grums, kör numera i egen regi. Öberg siktar på VM i Hell, Norge, den 12–14 augusti och får nu värma upp med att pröva krafterna mot Europas bästa i tungviktsklassen med hans Volkswagen Polo.

– Jag slängde in en anmälan, en rätt så spontan grej egentligen. Tanken var att jag skulle ta Höljes och kanske avverka Hell i Norge i år, berättar Dan Öberg och påpekar att han bara disponerat en halvtimme bakom ratten sedan VM i Riga i höstas.

– Nej, jag har inte tränat någonting särskilt, som vanligt. Vi körde för kanske två veckor sedan och då tog jag 30 varv på Westom, det är allt sedan VM.

För att att bekanta sig med årets tävlingsbil – och stil, var de 30 varven på Westom ändock viktiga.

– Jag kör ju i egen regi och det är härligt eftersom man då har man full koll. Det är givetvis mer att tänka på, men så slipper man åka till tävling och börja skruva direkt för att ställa om den.

Exet i tältet bredvid

Hans ex, Volkswagen Scirocco, tillhör numera ett par norrmän som står i tältet bredvid honom i depån. Själv har han uppgraderat till en Polo, byggd av Marklunds Motorsport.

– Ja, så nu har jag ingenting att skylla på, skrattar han.

Öberg har tidigare gjort inhopp i VM, senast i Riga förra säsongen där han tog sig till semifinal.

Nu blir han en av tre västvärmlänningar i det 25 förare starka supercarfältet i årets rallycross-EM och ställs mot bland andra fyrfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson, Anton Marklund och Oliver Solberg.

– Jag kommer köra så hårt jag bara kan, sen får vi se hur långt det räcker. Det är ju rena rama VM-startfältet. Jag har ingenting att förlora, säger Dan Öberg.

”Jag är här för att ha kul, allt annat är bonus”, säger Dan Öberg.
”Jag är här för att ha kul, allt annat är bonus”, säger Dan Öberg. Foto: Jakub Nitka

Har du någon särskild målsättning när det gäller resultat?

– Nej, jag åker ner till startplattan och försöker köra så bra jag kan. Jag är här för att ha kul, allt annat är bonus, ska man vara med och slåss så måste man träna och lägga tid och när man driver eget så har man inte riktigt den tiden som man skulle behöva.

Vilka blir de största utmaningarna?

– Alltså det är att bygga depåtältet. Vi har klickgolv och det är ett jävligt jobb, skrattar Öberg och skriver på näsan:

– Det finns dock inga utmaningar, brukar det heta, det finns bara möjligheter.

Hur känns det att köra inför så mycket publik?

– Det går nog bra det, jag kommer ju inte hinna se några av ansiktena. Jag kan ju passa på i förväg att be om förlåtelse för att jag inte hälsar. Nej, men det är ett häftigt jippo. Det blir skitroligt.

”Är inte orolig”

En annan som gör en visit i Höljes, efter att just kommit hem efter att i förra veckan kört det klassiska Safarirallyt, är Oliver Solberg.

Oliver Solberg kör också han rallycross-EM till helgen.
Oliver Solberg kör också han rallycross-EM till helgen. Foto: Bastien Baudin

– Jag testade bilen precis efter vi kört rally-VM i Kroatien och jag ska köra lite grann under torsdagen. Det går fort att anpassa sig till rallycross och jag är inte orolig. Men det var nog flera år sedan som jag körde rallycrossmästerskap, säger Oliver Solberg till VF.

Solberg kommer från en tuff tävling i Safarirallyt där han slutade på en tiondeplats efter en tuff avslutning. När det nu väntar körning under ”lättsammare former” kommer 20-åringen passa på att njuta.

– Det är körning för skojs skull och glädjen, en helt annan grej. Det är ofta man kör under press och nu ska det bara bli kul.

Anmälda i supercar

Anmälda i supercarklassen med startnummer:

2) Oliver O’Donovan, Irland, Proton.

3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen.

6) Janis Baumanis, Lettland, Peugeot.

12) Anders Michalak, Sverige, Volkswagen.

13) Andreas Bakkerud, Norge, Audi.

14) Oliver Solberg, Sverige, Hyundai.

17) Dan Öberg, Sverige, Volkswagen.

21) Linus Östlund, Sverige, Volkswagen.

24) Sivert Svardal, Norge, Volkswagen.

26) Gustav Bergström, Sverige, Volkswagen.

30) Tom André Saetnan, , Norge, Volkswagen.

31) Stefan Kristensson, Sverige, Ford,

33) Ulrik Linnemann, Danmark, Ford.

38) Mandie August, Tyskland, Seat.

44) Dariusz Topolewski, Polen, Ford.

50) Attila Mózer, Ungern, Ford.

52) Ole Christian Veiby, Norge, Audi.

55) Paulius Pleskovas Litauen, Ford.

67) Frank Valle, Norge, Ford.

69) Sondre Evjen, Norge, Audi.

73) Tamás KÁRAI Kárai, Ungern, Audi.

87) Jean Baptiste Dubourg, Frankrike, Peugeot.

88) Marcin Gagacki, Polen, Ford.

91) Enzo Ide, Belgien, Audi.

92) Anton Marklund, Sverige, Hyundai.

Artikeltaggar

Dan ÖbergHöljesMotorsportOliver SolbergRallycross

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.