Hoppa till huvudinnehållet

Hon får Fröding-sällskapets lyrikpris: ”Ett ständigt sökande efter sanningen”

Publicerad:
Ingela Strandberg bor i Halland och prisas nu med ett av Värmlands finaste litterära priser. Foto: Carin Rudehill

Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris för 2022 går till en ihärdig och ständigt sökande poet och författare.

Så står det i motiveringen, där det kungörs att Ingela Strandberg får litteraturpriset från Fröding-sällskapet.

"Hon får priset för en ihärdig och ständigt sökande lyrisk gärning, som resulterat i ett allt mer kraftfullt, fördjupat och personligt poetiskt uttryck”.

Ingela Strandberg gläds över orden:

– Jag håller med om att det är ett ständigt sökande, säger hon.

Och vad letar du efter?

– När man skriver inbillar man sig nog att man en dag ska hitta det absolut rätta, poetiska språket och hitta någon annan sanning om människan. Jag antar att det är så. Jag tror att det är därför jag skriver i alla fall, säger hon.

Eviga frågor

Sanningarna hon söker handlar om eviga frågor, som den om varför människan finns till.

– Den frågan borde varje människa någon gång ställa sig, helst ofta, säger hon.

Kanske skulle världen se annorlunda ut då, funderar hon, men tvivlar samtidigt.

– Vi är människor och vi har alltid krigat och kämpat. Jag tror inte att varken jag eller andra poeter kan göra världen bättre, men man kan ju åtminstone försöka!

Rosade samlingar

Ingela Strandberg bor i Grimeton, i norra Halland, där hon också föddes 1944. Hon har varit aktiv författare sedan början av 70-talet och har gett ut ett stort antal böcker.

Fröding-sällskapet nämner särskilt hennes senaste diktsamlingar ”Nattmannen” (2020) och ”Ingenstans mitt segel” (2022), som båda ”har fått ett mycket positivt mottagande”.

Mörker och ljus

Att få ett litterärt pris i Frödings namn känns speciellt, tycker hon. Han har haft stor betydelse för henne.

– Självklart, höll jag på att säga. Han har hängt med sedan man var barn. Man sjöng sånger och i skolan kom dikterna. Han har betytt jättemycket för mig.

Författaren Gustaf Fröding levde 1860 till 1911.
Författaren Gustaf Fröding levde 1860 till 1911. Foto: PRESSENS BILD

Sedan hon fick veta att hon ska få priset, har hon funderat:

– Jag har letat efter en sorts släktskap och det har jag nog hittat. Att mörker och ljus går ihop på något märkligt sätt. Han kan ha både stort mörker och stort ljus också. Det känner jag igen i mig själv.

Också igenkänning och sympati med människor som andra ser ner på finns hos båda poeterna:

– Vi skriver på ett sätt underifrån.

Vän med Gunde

Också en annan mycket värmländsk poet har haft stor betydelse för Ingela Strandberg. När hon jobbade som journalist på Hallands Nyheter kom hon i kontakt med Gunde Johansson, som var en återkommande gäst hos den lokala föreläsningsföreningen. De fortsatte att hålla kontakt och han blev en av hennes bästa vänner. Hon och hennes familj hälsade på honom flera gånger i hans hem i Motjärnshyttan och de diskuterade både Dan Andersson och Nils Ferlin.

Gunde Johansson står staty i Filipstad. Hans fru Ingrid Johansson var med när den avtäcktes. Konstnären Henny Kortenoeven är den som skapat statyn av den på sin tid mycket folkkäre trubaduren, vissångaren och poeten.
Gunde Johansson står staty i Filipstad. Hans fru Ingrid Johansson var med när den avtäcktes. Konstnären Henny Kortenoeven är den som skapat statyn av den på sin tid mycket folkkäre trubaduren, vissångaren och poeten. Foto: Britta Staake

Hyllar allvaret

Hon tycker det är konstigt och synd att Gunde Johansson, som avled 1995, inte är så omtalad längre och även att det framför allt är den skämtsammaste delen av hans artisteri som lyfts fram. Allvaret fanns där ju också.

– Det var det roliga som folk ville ha. Jag var också ute och sjöng tidigare och sjöng både Dan Andersson och Ferlin också, men jag tröttnade på det. Jag slutade tvärt. Jag kände att man inte fick vara allvarlig. Det finns så mycket flams i övrigt så vi behöver något annat också.

Delas ut i augusti

Lyrikpriset är på 25 000 kronor och kommer att delas ut av sällskapets ordförande Björn Sandborgh lördagen den 20 augusti, då de traditionella Frödingdagarna arrangeras på Alsters herrgård i anslutning till skaldens födelsedag.

Artikeltaggar

AlsterGustaf Fröding-sällskapetHallands länKarlstadLitteraturSamhälle

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.