Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för föreningskvällar i hamnen: ”Här kan vi göra något bra ihop”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Nedsläpp för föreningskvällar. Patric Fäldt, Hans Karlsson och Lars Månsson.
Nedsläpp för föreningskvällar. Patric Fäldt, Hans Karlsson och Lars Månsson. Foto: Jonas Aspetorp

Andra helgen i juli blir det nedsläpp för en ny sorts trivselkvällar i Arvika, i alla fall om Arvika Idrottscenter, Arvika Kommun och Arvika Hockey får som de vill.

– Vi har väl inte någon reklambyråslogan men vi kan väl kalla det föreningskvällar för barn och ungdomar, för det är ju det det är, konstaterar AHC:s Patric Fäldt.

Arvika Idrottscenter står för initiativet och platsen, kommunen för den ekonomiska stöttningen och AHC värdskapet – i alla fall för den första helgen.

– I grund och botten handlar det om att ha en samlingsplats dit man kan komma oavsett om man är här för att röra på sig eller bara vill hänga och träffa kompisar. Vi tror att det här kan vara ett väldigt gott alternativ, säger Fäldt.

– Man ska nog inte stirra sig blind på att det är några nät och rutor för poptennis eller att det sitter basketkorgar uppe. Ytan är vad man gör den till, fortsätter han.

Första testet

Lars Månsson på Arvika Idrottscenter är initiativtagare till kvällarna.

– Vi har märkt att många ungdomar inte har speciellt mycket att göra på fredags- och lördagskvällar, att de inte har någon plats att vara, och då har vi spånat på vad vi kan göra tillsammans med föreningarna. Och det som blir nu är det första testet tillsammans med AHC, säger Månsson.

I princip handlar det om att AHC finns på plats två kvällar och att arenan är öppen och helt gratis för barn och ungdomar under några timmar.

Att det är en hockeyklubb som håller i trådarna innebär inte att det kommer att handla om hockey.

– Vi gör det ju inte medlemsexklusivt, vi vill ju verkligen att varenda kotte i unga år ska hitta hit och hitta på kul saker. Sedan kanske vi har planer på att hitta på mer hockeyrelaterade grejer beroende på vad underlaget godkänner, inflikar Fäldt.

Arvika kommun går in och sponsrar AHC för de här kvällarna.

– De föreningarna som är intresserade söker bidrag hos oss för de utgifter de har. Då tittar vi på det och det har vi gjort i det här fallet. Det är ett evenemangsbidrag som vi kan ge, konstaterar kommundirektören Hans Karlsson, som är väldigt positiv till initiativet.

En mötesplats

– Det här handlar ju om en mötesplats mellan ungdomar och kanske även mellan generationerna. Det är en möjlighet för föreningslivet att ta ett kliv framåt och det är sånt som vi i kommunen vill möjliggöra. Här kan vi göra något bra ihop.

– Vi kan väldigt sällan fungera som den som bjuder in och då är det mycket bättre att civilsamhället, i form av en förening eller en idrottsorganisation vill bjuda in. Vi tror att det är mycket mer framgångsrikt att det finns frivilliga krafter som bidrar och med deras kontaktytor. Vi tror att det är ett bra sätt att använda både tid och pengar, fortsätter Karlsson.

Ser möjligheter

– För vår del handlar det om att jobba genom föreningslivet. Vi ska inte in och styra, men om någon säger att de vill testa så ser ju vi möjligheter.

AHC står som värdar för de första föreningskvällarna men Lars Månsson har fler föreningar i pipeline.

– Vi har haft möten med sju-åtta föreningar och intresset är stort, men vi ville hitta ett första "case" och göra det här och sedan får vi göra en utvärdering, konstaterar Månsson, som också sträcker sig längre än idrottsföreningar.

Intresse finns

Räddningstjänsten är intresserade – precis som polisen.

– Det finns ju i större städer, där räddningstjänst och polis möter ungdomar och jobbar med föreningslivet, och där kan ju Arvika som en liten ort vara en föregångare, fortsätter Månsson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika HCArvika kommunHans KarlssonLars MånssonMotion och hälsaPatric Fäldt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.