Färre vårdplatser på sjukhuset i sommar:

Publicerad:

Sjukhuset i Arvika har inför semestertider dragit ner antalet vårdplatser till 23 stycken. Anledningen är fortsatt brist på sjuksköterskor. Verksamhetschef Ann-Kristin Olsson hoppas dock på att under senhösten kunna utöka till 36 vårdplatser.

Redan under våren led Arvika sjukhus, precis som landet i stort, av brist på sjuksköterskor. Som en följd minskade man antalet medicinska vårdplatser från 34 till 30 och samlade all personal på avdelning 76 för att kunna ha de 30 platserna öppna. För att personalen ska kunna få semester har man nu tillfälligt minskat ytterligare på vårdplatserna, till 23 stycken.

– Vi ser en kärv utmaning. Vi har lyckats rekrytera åtta sjuksköterskor men också tappat många under året. Vi skulle behöva ytterligare fem till tio för att tio för att kunna öppna till 36 vårdplatser och minska patientantalet för varje ansvarig sjuksköterska, menar verksamhetschef Ann-Kristin Olsson.

Foto: Christer Wik

Patientsäkerhet

Kan det hända att folk skickas hem som egentligen behövt läggas in?

– Vi har arbetat fram strategier för att möta upp mot det minskade antalet platser, vi har till exempel en akut mobilläkare som kan göra akuta besök hemma hos patienter och koordinera vården med andra aktörer samt besöka patienter efter utskrivning i vissa fall.

Vidare har det skapats så kallade subakuta tider på medicinmottagningen, vilket kan vara ett alternativ till att bli inlagd. Det kan även hända att patienter får stanna längre på akuten för att utreda om man behöver en vårdplats eller kan skickas hem, menar Ann-Kristin.

– För att kunna upprätthålla patientsäkerheten kan vi också öppna tillfälliga vårdplatser om det är väldigt många som söker vård samtidigt. Men det gör vi bara om det är nödvändigt eftersom det innebär att personalen behöver jobba extra. I nuläget har en sjuksköterska ansvaret för mellan sju och åtta patienter. Vid överbeläggning kan det vara max nio.

Hur mår personalgruppen överlag skulle du säga?

– Situationen är pressad för framförallt sjuksköterskor. Covidtiden samt att de har jobbat mycket extra under våren gör att det blir extra tungt att gå in i sommaren. Det är ingen optimal arbetsmiljö men vi gör allt vi kan för att det ska bli bättre. Det är vårt största fokus nu.

Löneökning

Region Värmland har till exempel beslutat att från och med juni öka lönen med tvåtusen kronor för sjuksköterskor i dygnet runt-verksamheter, en ökning som ligger utöver löneavtalen.

Till senhösten hoppas Ann-Kristin att sjukhuset ska kunna utöka antalet vårdplatser igen, från 30 till 36 stycken.

– Då behöver vi rekrytera mellan tre och sex sköterskor till för att kunna minska antalet patienter per sköterska. Det tror vi skulle skapa mer luft i systemet, göra att man inte behöver jobba extra lika mycket och generellt förbättra arbetsmiljön.

Längre introduktion

– Sedan har vi infört en längre introduktion för nya sköterskor här i Arvika och de erbjuds även att hospitera och bygga på sin kunskap samt ett mentorskap under ett till två år, någon att diskutera arbetsrollen och utmaningarna i yrket med.

Varför tror du det är svårt att rekrytera sjuksköterskor?

– Efterfrågan är större än tillgången. Covidtiden har varit tuff för alla men speciellt för dygnet runt-verksamheter. Många prioriterar att inte jobba vill inte jobba så mycket kvällar och helger. Lönen spelar också in.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare