Hoppa till huvudinnehållet

Lasse Åberg och Janne Schaffer i Värmland: "Skulle slänga ölflaskor på oss"

Publicerad:
Lasse Åberg och Janne Schaffer spelar med Electric Banana Band i Värmland på midsommardagen.
Lasse Åberg och Janne Schaffer spelar med Electric Banana Band i Värmland på midsommardagen. Foto: TT

Bananer, Abba och Tarzan.

Sweden Rock, Melodifestivalen och två utsålda Globen-konserter på samma dag.

När Lasse Åberg och Janne Schaffer pratar om 40 år med Electric Banana Band varvas humor med allvar.

På midsommardagen spelar bandet i Värmland.

"Min fru Inger har en mobil om det skulle behövas", förklarar Lasse Åberg när jag ringer upp honom på en fast – "men sladdlös" – telefon. Mobil klarar han sig för det mesta utan. Annat är det med Janne Schaffer, skrockar Åberg, och berättar om ett kåseri där han berättade hur arbetskamraten en tidig morgon förväxlade sin mobil med hotellrummets fjärrkontroll till tv:n.

– Jag brukar säga att han är en telefonör. Janne använder sin smartphone väldigt mycket.

Mobil eller inte – de båda vännerna hörs av ofta. Första gången de sågs var 1963, under inspelningen av ett tv-program. Då morsade de bara, det dröjde tio år innan de sågs igen – då som dvärgar. De gjorde rollerna som Prosit och Blyger i en musikalfilm baserad på "Snövit och de sju dvärgarna". Lasse Åberg beskriver filmen som märklig, Björn Skifs spelade Kloker och i en annan roll syntes Tomas Ledin. Samma år gjorde Lasse Åberg albumet "Öronpaj" med konstnären Ardy Strüwer, då var även Janne Schaffer med och skivan innehåller bland annat låten "Black Sallad" som var en parodi på det brittiska hårdrocksbandet Black Sabbath.

– Det var en galen skiva! Surrealistisk.

Lasse Åberg skrattar åt minnet och berättar hur samarbetet med Janne Schaffer tog fart.

– Nästa grej var att göra ett julprogram. Då uppfann jag Trazan och Banarne. Jag bad Janne göra vinjetten till programmet.

Det första Lasse Åberg bestämde sig för när han fick uppdraget att göra jul-tv var att inte en enda tomte skulle finnas med.

– Det är så otroligt mycket jul kring jul som det är, tänkte jag. Jag ville göra något helt annat, och det blev en parafras på Tarzan och hans apkompis Cheeta – Trazan och Banarne. Jag tyckte det var originellt att inte falla i fällan att ha med tomtar i ett julprogram. Och det funkade, ungarna gillade det.

Den första säsongen hette "Trazan Apansson – julens konung" och sändes i SVT 1976 som en del av SVT:s "Jullovsmorgon". Lasse Åberg i rollen som Trazan och Klasse Möllberg spelade Banarne.

– Tarzan var en stor del av min barndom, jag minns filmerna.

När serien fick nytt liv 1980 involverade Lasse Åberg återigen Janne Schaffer.

– I första säsongen köpte vi in musik, vi hade låtar med Sparks och Blondie bland annat. Musik som inte var barnvänlig. När vi skulle dra igång en tredje säsong ville jag inte ha med andras musik, utan skapa ett eget band. Det blev Electric Banana Band.

Han uttalar gruppnamnet på bred amerikanska.

– Vi firade 20-års... eller vänta nu – 40-årsjubileum blir det! – nyligen. Åren går. I början gjorde vi några blygsamma konserter, men så hörde Hultsfredsfestivalen av sig och till den spelningen skrev vi nya låtar som gav oss en enorm karriär ett tag. Från slutet av 90-talet och några år framåt.

Lasse Åberg och Klasse Möllberg i rollerna som Trazan Apansson och Banarne under en inspelning av SVT:s ”Trazan & Banarne” den 4:e november 1980.
Lasse Åberg och Klasse Möllberg i rollerna som Trazan Apansson och Banarne under en inspelning av SVT:s ”Trazan & Banarne” den 4:e november 1980. Foto: Bertil Ericson / TT /

Bandet har medverkat i Melodifestivalen och spelat i Globen – nuvarande Avicii Arena – flera gånger, vid ett tillfälle gjorde gruppen två utsålda spelningar på en och samma dag.

– Vi var heta då! 2014 spelade vi på Sweden Rock Festival, det var kul. Vi trodde vi skulle få ölburkar slängda på oss, men hårdrockarna gjorde alla rörelser till "Min piraya Maja" precis som barnen brukar göra. Fantastiskt.

Electric Banana Band år 2000.
Electric Banana Band år 2000. Foto: Anders Wiklund/TT

"En otrolig respekt för varandra”

I Electric Banana Band tar Trazan artistnamnet Tigern och Janne Schaffer går under namnet Zebran. Det första albumet kom 1981 och blev snabbt en storsäljare och de efterkommande skivorna har alla varit succéer. När Lasse Åberg ska förklara varför bandet och publiken fortfarande lockar lyssnare i alla åldrar drar han i flera trådar.

– Texterna är annorlunda. Jag har alltid skrivit humoristiska texter, snarare än att jag har anpassat texter för barn. Redan när vi gjorde det första programmet så sa jag att vi skulle ha en horisontell kommunikation med tittarna. Inte en vertikal där någon klappar en annan på huvudet. Vi har hela tiden gjort grejer som vi själva tycker är kul och så har ungarna gillat det de med. Det blir lätt jolmigt när saker ska göras till barn, vi försökte pigga upp det i stället.

Alla låtar har börjat med att Lasse Åberg skrivit en text som sedan Janne Schaffer skapat musik till. Utöver "Min piraja Maja" stoltserar bandet med tuggummi-hits som "Banankontakt", "Olyckan" och "Zwampen".

– Och Janne skriver – med förlov sagt – avancerad musik som låter enkel och är catchy. Den kombinationen gör att låtarna lägger sig på minnet.

Lasse Åberg och Janne Schaffer har känt varandra sedan 1963 och har nästan daglig (banan) kontakt.
Lasse Åberg och Janne Schaffer har känt varandra sedan 1963 och har nästan daglig (banan) kontakt. Foto: Christine Olsson

När jag når Janne Schaffer dagen efter jag pratade med Lasse Åberg, försöker han hitta anledningar till det goda samarbetet.

– Både jag och Lasse tar våra konstnärskap på allra största allvar. Det är ingen flykt eller hobby, vi försöker förmedla något vi brinner för och tycker är viktigt. Vi har en otrolig respekt för varandra, jag kommer inte ihåg att vi har haft några konflikter egentligen.

De möts i en nyfikenhet, fortsätter Janne Schaffer.

– Vi har samma positiva livsinställning. Någon beskrev Electric Banana Band som en ploj, det är det absolut inte. Det är på allvar, men vi gör det på ett lekfullt och underhållande sätt. För mig är Electric Banana Band inget band, det är en konstinstallation.

När Janne Schaffer skriver musik nämner han Arvikamusikern Björn J:son Lindh, Ted Gärdestad och Björn och Benny som ledstjärnor.

– Jag spelade in närmare 50 låtar med Abba och lärde mig hur man skriver musik som ska fånga en bred publik. Jag har inte plankat dem, men jag lärde mig att musik som ska hålla länge måste vara finurlig. Folk ska orka lyssna hundratals gånger.

– Björn J:son Lindh är den största begåvningen som jag har jobbat med. Att spela med honom var som att få musiklektioner. Jag blir varm i hjärtat varje gång jag besöker hans hemstad Arvika, det är en speciell känsla att gå på gatorna där. Jag vet ju hur mycket musiken betyder för staden.

Fakta

Lasse Åberg, 82, mångsysslare. Har gjort filmer som "Sällskapsresan", "Repmånad" och "Den ofrivillige golfaren". Han har tilldelats det värmländska Fridolf Rhudinpriset.

Janne Schaffer, 76, musiker, artist och låtskrivare. Har spelat med bland andra Abba och Ted Gärdestad samt gjort musik till Åbergs filmer "Repmånad", "Stig Heller Story" och "Hälsoresan".

Aktuell: Electric Banana Band spelar på Sölje herrgård Midsommardagen den 25 juni kl 15 och senare samma dag kör Janne Schaffer sin konsert "My Music Story" som gästas av Arvikaartisten Linnea Waljestål.

"Vi har inget att bevisa”

Electric Banana Band gör spelningar lite då och då, arbetet är luststyrt och befriat från en massa måsten.

– Det är alltid kul att träffa gänget igen. Och till min förvåning har jag upptäckt att jag gillar att sjunga, fortsätter Lasse Åberg.

– Vi leker fram det vi gör. Alla har andra jobb, vi är ett låtsasband som tillhör en sagovärld. Vi gör inget anspråk på att konkurrera med Kent och de andra. Jag tror att folk tycker om lättheten i det vi gör.

Han ler och låter en stolthet lysa igenom.

– Vi har ju inget att bevisa, vi har rott hem både Grammisar och platinaskivor. Det var ett genidrag av mig att ringa Janne och be honom göra musik till mina texter.

Lasse Åberg, Janne Schaffer och Klasse Möllberg i samban dmed releasen av samlingsalbumet "Electric Banana Bands och Trazan & Banarnes bästa".
Lasse Åberg, Janne Schaffer och Klasse Möllberg i samban dmed releasen av samlingsalbumet "Electric Banana Bands och Trazan & Banarnes bästa". Foto: HENRIK MONTGOMERY

När Lasse Åberg slog signalen spelade Janne Schaffer som bäst in en skiva i eget namn och de musiker som var med honom följde sonika med till Electric Banana Band. Genom åren har musiker kommit och gått, när bandet kommer till Värmland har de med sig en kör vars medlemmar inte ens var födda när bandet startade.

– Jag försöker alltid överraska Lasse med det musikaliska, berättar Janne Schaffer.

– För att hålla det levande och skapa en nerv. Det lärde jag mig av Björn J:son Lind. Som ett sätt att hitta nya vägar in i musiken, utan att det blir krångligt. Det är en svår konst.

Upplyser om miljöfrågorna

Lasse Åberg är verksam inom många områden, som filmregissör har han prisats av Ingmar Bergman och hans konst har nått en stor publik.

– Jo jag har en luddig yrkesprofil. Kommer jag på en grej som känns kul måste jag göra den – det gäller litografierna, sångtexterna och filmerna, allt. Jag kan gå som en äggsjuk höna innan jag kommer på hur en idé ska genomföras. Men känslan när jag kommer på hur det ska ske, den är fin.

Bland det han har för handen nu finns ett bokprojekt som ska lyfta vikten av att ta hand om jorden hav. I flera av Electric Bands låtar finns ett miljöperspektiv.

– Jag drar mitt lilla strå till stacken vad gäller upplysning om miljöfrågorna, använder bandet som en megafon.

Janne nynnar på bandets låt om batteri-insamling och konstaterar:

– Lasse bakar in sina budskap om miljön på ett väldigt fint sätt. Det ger musiken ytterligare en dimension som är viktig.

Electric Banana Band uppträder på Sölje herrgård utanför Arvika den 25 juni.

Artikeltaggar

Ardy StrüwerArvikaAviciiBjörn SkifsIngmar BergmanKändisarKentLasse ÅbergMelodifestivalenMusikNöje/KulturSölje herrgårdSVTSweden Rock FestivalTed GärdestadTomas Ledin

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.