Hoppa till huvudinnehållet

Nya investeringar: Större satsningar i hamnen planerat till 2025

Publicerad:
I förslaget till strategisk plan ingår förutom budgetförslaget för 2023 också en investeringsplan för 2023-2025. Tio miljoner avsätts till grön- och parkområden i hamnområdet år 2025 inför planerna att omvandla hamnen till en ny stadsdel i Arvika
I förslaget till strategisk plan ingår förutom budgetförslaget för 2023 också en investeringsplan för 2023-2025. Tio miljoner avsätts till grön- och parkområden i hamnområdet år 2025 inför planerna att omvandla hamnen till en ny stadsdel i Arvika

Kommunstyrelsen har även lagt förslag på en investeringsplan för de kommande tre åren. Ny rondell, grönområden i hamnområdet, nya tomter i Övre Taserud och trafiksäkerhetshöjande åtgärder är några av de investeringar som finns med.

För hela planperioden, budgetåret 2023, samt de två kommande åren 2024 och 2025, finns investeringar för totalt cirka 226 miljoner. Av det ligger nästan 73 miljoner under nästa år. (Se faktaruta)

En del av pengarna går till reinvesteringar, oftast uppdateringar av befintliga saker som behöver ersättas. För 2023 rör det sig om 17 miljoner. Nya investeringar gäller bara ett år, medan vissa projekt sträcker sig över flera år. För 2023 rör det sig om 17 miljoner. Nya investeringar gäller bara ett år, medan vissa projekt sträcker sig över flera år.

Även i investeringsplanen ville Moderaterna göra vissa omdisponeringar.

I investeringsplanen finns medel avsatt till att planlägga en ny etapp i Övre Taserud för bostäder. Den investeringen vill M ska utgå för att istället prioritera projekteringen av hamnområdet i Arvika och Gate verksamhetsområde redan från och med nästa år.

Ligger längre fram

I budgetberedningens förslag, som kommunstyrelsen antog, ligger de investeringarna längre fram. För hamnområdet finns tio miljoner kronor avsatt för parkytor och grönområden och gång-och cykelväg först 2025.

M ville avsätta en första miljon 2023 och resten av summan fördelat på de två kommande åren.

– Folk förväntar sig att det ska hända något i hamnen, säger Kristina Bengtsson Nilsson.

Gate verksamhetsområde handlar om att skapa nya industritomter i ett område i början av Gunnarskogsvägen. Beslut om att upprätta en ny detaljplan har tagits. I förslaget till investeringsplan finns åtta miljoner avsatt 2024 för att iordningställa det. M vill att arbetet påbörjas redan 2023.

– Vi vill fokusera på att få det klart så snart som möjligt, det gynnar näringslivet.

Genom att avstå från exploatering av Övre Taserud, vilket M också föreslår, menar man att resurser frigörs som kan användas till att prioritera arbetet med de två andra projekten.

Detaljplanen styr

Men Peter Söderström ser ingen anledning till en sån omfördelning.

I hamnområdet är det detaljplanearbetet som styr.

– Om vi pratar infrastruktur behöver det arbetet vara klart först. Om det går fortare än planerat kan vi tidigarelägga investeringen. Den möjligheten, att titta över investeringsplanen, har vi varje år. Men det är inte aktuellt med några större investeringar 2023.

För mindre åtgärder finns det medel fortsätter han.

När det gäller Övre Taserud och Gate verksamhetsområde menar han att projekten inte konkurrerar med varandra, utan det finns utrymme för båda.

– Det är bara tidsaspekten det handlar om. Vi tror att Övre Taserud kan bli ett attraktivt område, säger Peter Söderström.

Några av de föreslagna investeringarna 2023-2025

Ishall, jämlikhetsanpassning 6,8 miljoner under 2023. Omklädningsrummen och duschutrymmen ska byggas om för att anpassas till fler tjejlag.

Taserudsgymnasiet ska renoveras och i samband med det sker det investeringar i Inventarier/möbler och teknisk utrustning för totalt 4,7 miljoner nästa år. Året därpå, 2024, avsätts ytterligare drygt sju miljoner för samma ändamål.

Diverse trafiksäkerhetshöjande åtgärder kring skolmiljöer och bostadsområden för 13, 7 miljoner år 2023 och 22 miljoner år 2024.

Åtgärder på gatan Graninge-Kärrsmossen 7 miljoner 2023.

Utbyte till LED-belysning i befintligt nät, sista etappen sker under 2023 och kostar 4 miljoner.

Exploatering av Övre Taserud för nya bostadstomter, 1 miljon 2023 och drygt 7 miljoner 2024.

Bryggor Jonsbol 2023 450 000 kronor.

Investeringar vid Norra infarten, däribland en ny rondell vid Fallängsvägen-Blästervägen-Graningevägen.12 miljoner avsatt år 2024.

Planläggning för utökning av Gate verksamhetsområde 8 miljoner under 2024.

Tio miljoner till park- och grönytor, gång- och cykelväg, i hamnområdet år 2025.

Prästängen etapp 3 med bostäder. Först 1 miljon 2024, sen ytterligare 7 miljoner 2025.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBudgetarEkonomiInvesteringarVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.