Hoppa till huvudinnehållet

Nilsson: Släng Edas vindbruksplan i papperskorgen

Publicerad:
Hans Nilsson vill tillsammans med Margaretha Persson, båda politiska vildar i Eda kommunfullmäktige, skrota kommunens vindbruksplan från 2015 då de anser den omodern bland annat med tanke på att vindkraftverkens höjd ökat jämfört med 2015.
Hans Nilsson vill tillsammans med Margaretha Persson, båda politiska vildar i Eda kommunfullmäktige, skrota kommunens vindbruksplan från 2015 då de anser den omodern bland annat med tanke på att vindkraftverkens höjd ökat jämfört med 2015.

Edas vindbruksplan är omodern anser Hans Nilsson och Margaretha Persson, båda politiska vildar i kommunfullmäktige, och motionerar om att den ska skrotas.

När duons motion tas upp kommer kommunalrådet Johanna Söderberg (C) att anmäla jäv.

Eda kommuns vindbruksplan från 2015 hamnar allt mera i centrum både för kommunen och för kommunalrådet Johanna Söderberg (C). Dels för att en etablering av 18 vindkraftverk vid Björnetjärnsberget övervägs och dels för att Söderberg är markägare inom ett annat av planens utpekade områden, Fogdegroparna, där frågan om jäv diskuterats.

Nu vill dock politiker skrota vindbruksplanen.

– Jag tror att få av oss politiker visste vilka konsekvenser beslutet 2015 kunde få. Att 150 meter på bara några år kan bli 300 meter höga vindkraftverk idag. Vi lämnade in motionen eftersom förutsättningarna har ändrats drastiskt sen vindbruksplanen togs, säger motionären Hans Nilsson.

Vindkraft: Söderberg (C) riskerar debatt om dubbla rollerExpert: Kommunalrådet kan ha varit jävig om vindkraft – det beror på

Påverkan på flera fronter

Nilsson, och Persson, anser bland annat att den visuella påverkan på landskapsbilden blir större och påverkar vidare områden än vad som sades 2015. De anser också att högre vindkraftverk leder till mera buller och lågfrekvent ljud och att skuggeffekternas störningsgrad ökar i takt med vindkraftverkens höjd.

Duon anser även att en utbyggnad i Björnetjärnsberget får en negativ påverkan i grannkommuner i Norge – och anser överlag att den negativa påverkan överstiger vindkraftens fördelar.

– Eda kommuns möjligheter att locka nya invånare till vår vackra landsbygd försämras markant vid en vindkraftsutbyggnad. Skulle alla fem utpekade områden i vindbruksplanen byggas ut torde den möjligheten närma sig noll, säger Nilsson.

Eda kommuns vindkraftplan står allt mera i fokus. Nu vill politiker att den skrotas (bilden har ingen anknytning till Eda).
Eda kommuns vindkraftplan står allt mera i fokus. Nu vill politiker att den skrotas (bilden har ingen anknytning till Eda). Foto: Arian Schuessler

Ett halvår

Motionen är undertecknad den 23 januari i år. Den kommer enligt Johanna Söderberg att behandlas i kommunens arbetsutskott i slutet av denna månad och i kommunstyrelsen i augusti. Besked om detta gavs nyligen. Svaret på motionen är ännu inte offentligt.

Hans Nilsson ställer sig frågande till varför det dröjt nästan ett halvår innan motionen behandlas. En annan motion som kom in till kommunfullmäktige ungefär samtidig, om asbest, har behandlats.

– Hennes avsikt var nog att gräva ner den så långt som möjligt i skrivbordslådan. Jag tror att det skulle ha dröjt ännu längre om inte artiklarna i AN om Söderbergs eventuella jäv hade kommit. Det är tydligt att hon känner sig mycket pressad.

Deltar inte

Johanna Söderberg säger själv att runt ett halvårs handläggningstid för en motion inte är ovanligt.

Hon säger också att Centerpartiet i Eda fortsatt står bakom vindbruksplanen, men att hon själv inte deltar i handläggningen eller kommande beslutsfattande runt den aktuella motionen.

– Jag kommer inte att delta eftersom det idag finns en intressent i området i motsats till hur det var när planen antogs.

Artikeltaggar

CenterpartietEda kommunEda kommunHans NilssonJohanna SöderbergMiljöPolitikVal 2022

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.