Hoppa till huvudinnehållet

Guide: Här kan du hyra båtar i sommar

Publicerad:
”De som kommer hit tycker det är väldigt fint i Värmland och gillar naturen som finns här”, säger Natasja Hemelsoet på Arvika Kanot- och Turistcenter.
”De som kommer hit tycker det är väldigt fint i Värmland och gillar naturen som finns här”, säger Natasja Hemelsoet på Arvika Kanot- och Turistcenter. Foto: Øyvind Lund

Vill du uppleva semestern på sjön – men saknar en egen båt?

Eller vill du testa på att paddla kanot?

Det finns flera ställen i Arvika kommun där man kan hyra båt, kanot eller kajak i sommar. Här är några av dem.

Ta del av vackra vyer och storslagen natur under semestern. Ge dig ut på Glafsfjordens vatten och paddla kanot i sommarsolens sken eller ta en kajaktur på sjön Trehörningen tillsammans med andra.

– Många gäster önskar att få hyra båtar på somrarna och det finns flera båt- och kanotuthyrare i kommunen som kan tillgodose deras önskemål. Den största uthyraren är Arvika Kanot- och Turistcenter, säger Stephanie Dellmann på Arvika Turistbyrå.

Möjligheterna att upptäcka närområdet från vattnet är många.

– Att ge sig ut på vattnet i solskenet och ta med fika, det är idylliskt, det är jättehärligt. Många söker efter ett äventyr, samtidigt är det en mysfaktor att vara ute på vattnet. På somrarna vill många ta sig en tur till någon av de små öarna som finns här runt omkring. De som kommer hit tycker det är väldigt fint i Värmland och gillar naturen som finns här, säger Natasja Hemelsoet på Arvika Kanot- och Turistcenter.

Arvika Kanot- och Turistcenter

Arvika Kanot- och Turistcenter erbjuder tio olika kanotturer i det vattenrika närområdet. Det är möjligt att göra turer både med och utan guide. Rinnen, Jösse älv och Värmeln är några exempel på var lederna går. Arvika Kanot- och Turistcenter har nybörjarturer, men också mer krävande långturer som pågår i flera dagar. Kanotturerna startar direkt från centret i Arvika eller efter transport till särskild startplats. Den som inte vill paddla i flera dagar kan hyra kanot och utrustning för en dagstur. Vill man hyra en sit on top-kajak vid centret på Ingestrand och ge sig ut på Glafsfjorden kan man även göra det. Här kan man också hyra båt och SUP-bräda.

Sandvikengården

I Edane finns Sandvikengården som hyr ut kanadensare och kajaker med tillhörande utrustning. De har turer som är från en till tio dagar långa. Turerna passar både nybörjare, familjer och de mer erfarna. Flera av lederna har Sandvikengården som startplats. Från Sandvikengården kan man till exempel göra en kanottur i Värmeln och paddla ner till Borgvik i sommar.

Från Sandvikengården kan man göra en kanottur i Värmeln.
Från Sandvikengården kan man göra en kanottur i Värmeln. Foto: Sandvikengården

Fredros gård

På Fredros gård kan den som vill hyra kanot och utrustning för både korta och långa turer. Paddla kanot med familjen eller vännerna på sjöarna Mången eller Treen i sommar – och ta del av naturen med vildmarkskaraktär i den norra delen av kommunen.

Guesthouse Eleven

Strax utanför Arvika, i Jössefors, ligger Guesthouse Eleven. De hyr ut kanoter och erbjuder kanotutflykter till Bergs klätt. Låt familjen följa med på en tur över Glafsfjordens vatten – och ta del av fornlämningarna som finns på Bergs klätt. Den här turen lämpar sig bra för ovana paddlare och familjer med barn.

Glaskogen

För den som vill paddla i Glaskogens naturreservat finns möjligheten i sommar. Glaskogens Vildmarkscamping och Infocenter hyr nämligen ut båtar och kanoter. De erbjuder kortare kanotleder på några timmar – men även långturer som sträcker sig över flera dagar. Här finns Buvattnet-turen som passar bra för nybörjare, och Lelången-turen som lämpar sig för den mer erfarne paddlaren. Båtar, kanoter och utrustning hyrs ut vid informationscentralen i Lenungshammar.

Det finns både båtar och kanoter att hyra i Glaskogen. De hyrs vid informationscentret i Lenungshammar.
Det finns både båtar och kanoter att hyra i Glaskogen. De hyrs vid informationscentret i Lenungshammar.

Ingestrands camping

På Ingestrands camping intill Glafsfjorden kan den båtsugne hyra rodd- eller motorbåt för en utflykt på sommarens vatten. Ingestrands camping hyr även ut SUP-brädor och trampbåtar. Uthyrningen sker i receptionen på campingen.

Camp Vika

I sommar finns möjlighet att paddla kajak i den norra delen av kommunen. Camp Vika ligger i Treskog vid sjön Trehörningen. De erbjuder turer och kurser i kajakpaddling i olika svårighetsgrader för upp till tio personer.

Bowter

Den som vill upptäcka Kyrkviken i Arvika i sommar kan hyra en miljövänlig båt från Bowter. Bowters elbåtar hyrs ut via en app i mobilen.

Arvika Adventures

Vill du uppleva en ”egen dag” på sjön? Hos Arvika Adventures kan du göra just det. Där kan den som vill boka en dag på sjön med egen guide. En upplevelse för den som inte har en egen båt – men vill få chansen att upptäcka Arvika från vattnet. Ta med familjen, vännerna eller de långväga gästerna på en heldag på sjön med bad och fiske – och lär er samtidigt något nytt om Arvikatrakterna.

Artikeltaggar

Arvika kommunTurism

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.