Hoppa till huvudinnehållet

Så var polishelgen: ”Höll på väldigt länge på natten”

Publicerad:
Jonas Wendel, lokalpolischef i Arvika, summerar polishelgen.
Jonas Wendel, lokalpolischef i Arvika, summerar polishelgen. Foto: Anton Eriksson

Arvikapolisen var rustad för en stökig helg men studentfirandet och skolavslutningen blev en relativt lugn historia. Ett större bekymmer var den bilburna trafiken som höll boende vakna till 06 på morgonen.

Att det var mycket trafik i omlopp var väntat med tanke på helgens begivenheter: skolavslutning, student och SM-deltävlingen Rally Arvika. Dessutom ett mer levande krogliv än på länge.

– Vi har haft ordningsvakter på Shell, det har vi ganska många helger under sommaren. Det är helt nödvändigt, även om ordningsläget var ganska lugnt. Vi fick in mycket samtal om högt spelande musik från fordon, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.

Polisen redo för fullspäckad helg: ”Vi förväntar oss mycket folk ute”Epa-träff: Lugnt läge men snack om nya lagen - ”Kommer att bli dyrt”

Den bilburna musiken ska ha hållit boende i innerstan vakna till morgonkvisten.

– Den höll på väldigt länge på natten. Vi pratar om sex på morgonen. Det är senare än det brukar vara.

Sedan ett år tillbaka har polisen befogenheter att bötfälla högljudda bilister på plats. Att direkt kunna utfärda ordningsbot är ett användbart verktyg men ett problem kommer alltid att kvarstå: polisen kan inte vara på två ställen samtidigt.

– Problemet är att vi måste vara på plats samtidigt som vi behöver avvärja våldsbrott. Vi hade två böter på plats och två anmälningar på lördagen och på fredagen bara en bot på plats. Här får vi göra en avvägning, det är en fråga om att förhindra våldsbrott och att det är stimmigt eller att jobba mot trafiken.

Hällt ut alkohol

Studentfirandet och skolavslutningen blev dock inte så stimmigt.

– Arbetsledaren betecknade det som en ganska lugn skolavslutning. Vi har haft ett antal brott mot alkohollagen där vi träffat på minderåriga som burit på alkohol som vi hällt ut. Vi har fokuserat på de tillställningarna, att tidigt under kvällen omhänderta alkohol från unga personer.

I polisens helgrapport noterades sex ungdomar under 18 år som blev överlämnade till socialen eller till vårdnadshavare för berusning, ett ärende för lindrigare misshandel i ungdomsmiljö samt ett antal myndiga personer som omhändertogs för fylleri.

– Det har varit att göra hela arbetspassen men inga större händelser som kunnat härledas till studentfirandet.

Mycket tack vare en god samverkan med socialtjänst och Svenska kyrkan.

– Fältare från socialtjänsten och Svenska kyrkan har minglat och rört sig mycket bland ungdomar. Det har en tydligt lugnande effekt, vi är väldigt nöjda med det. Så här måste vi jobba framöver. Vi kan inte bara vara poliser ute som de enda vuxna. Vi behöver jobba ihop med socialtjänsten och Svenska kyrkan, säger Wendel som skickar med en vädjan till vuxna:

– Vi hade gärna sett fler nyktra föräldrar ute bland ungdomarna.

Artikeltaggar

ArvikaBilburen ungdomBrott & blåljusFörargelseväckande beteendeJonas WendelRally Arvika

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.